Laatste nieuws:
Guy Vriens - Chef-kok - Restaurant De Linden - Essen

Trots op zijn beroep. Guy Vriens vertelt!

Vrijwel iedereen houdt van lekker eten en de gezelligheid die erbij hoort. Ook het bereiden van een lekkere maaltijd geeft veel voldoening. Guy Vriens (44) was al op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in de kookkunst, het is dan ook niet verwonderlijk dat hij er zijn beroep van heeft gemaakt.

Guy Vriens - Chef-kok - De Linden - Essen

Altijd in de keuken te vinden

“Mijn ouders hadden vrienden met een taverne”, vertelt Guy. “Als we daar dan een pintje gingen drinken, was ik altijd in de keuken te vinden. We gingen vaak uit eten en ik vond niet alleen het eten leuk, maar ook het opdienen. Koekjes en cake bakken was het plezantste. In die tijd kreeg ik mijn eerste kookboek, dat heette ook zo, en daar maakte ik gerechtjes uit. Die interesse voor koken is altijd gebleven. De keus om naar de hotelschool te gaan, lag dan ook voor de hand.”

Mijn Eerste Kookboek - Eenvoudige recepten voor kinderen

Naast het bereiden is het sociale contact erg leuk

“Op mijn twaalfde ben ik naar de PIVA (Provinciaal Instituut Voeding Antwerpen) gegaan. De eerste twee jaar leerden we beenhouwerij, bakkerij en keuken voor de algemene kennis. Je moest dan kiezen welke kant je uitging en ik koos voor kelner. Niet om gewoon eten rond te brengen, maar het eten aan tafel snijden, zoals vis fileren, kip snijden en fruit. Sommige etenswaren moest je ook aan tafel bereiden, zoals sauzen en crêpes Suzette. Mijn stages deed ik bij een paar klassieke restaurants. Naast het bereiden van eten, vond ik de sociale contacten erg leuk, iets wat ik in deze periode heel erg mis.”

Quintes

“Ik was achttien toen ik afstudeerde. Mijn eerste, vaste baan was bij ‘De Schouw’, naast de schouwenwinkel bij de kerk in het centrum. Later is het restaurant verhuisd naar de Heikant, waar nu ‘De Haard’ zit en ik ben ‘meeverhuisd’. Voornamelijk was ik kelner en koken deed ik als hobby. Na een aantal jaren kon ik het bedrijf overnemen en gaf het de naam ‘Quintes’. Al lang wilde ik een eigen zaak, dus dit was een mooie kans. Helaas werd na ruim vijf jaar het huurcontract niet verlengd en moest ik ermee stoppen. Daarna heb ik op diverse plekken in de horeca gewerkt. Een paar jaar geleden heb ik nog een cursus ‘Kaasmeester’ gedaan in Oudenaarde. Je leerde er over de combinaties van kaas met wijn of bier, de kwaliteit, de structuur, … Alles wat met kaas te maken heeft. Zelf eet ik graag kaas en kan zo ook anderen adviseren.”

Logo Restaurant De Linden Essen

De Linden

“Uiteindelijk wilde ik toch terug voor mezelf beginnen en de gelegenheid kwam om ‘De Linden’ over te nemen. Op 27 juli 2018 opende ik de deuren. Altijd heb ik de klassieke, Franse keuken gedaan. Ook toen ik ‘Quintes’ had. Dat is goede kost van goede kwaliteit en kwaliteit vind ik heel belangrijk. Voor mijn klanten en voor mezelf. Mijn vriendin Aoike helpt mee in de keuken en bereidt vaak Thaise gerechten en drankjes. Die worden goed gesmaakt door de klanten en kunnen natuurlijk ook afgehaald worden.”

Aoi en Guy - Restaurant De Linden - Essen - Noordernieuws.be - IMG-20201204-WA0004

Trots op mijn beroep

“Het is leuk om mensen een fijne avond te geven, ik heb ook allemaal fijne klanten. Als mensen het naar hun zin hebben gehad en positieve reacties geven, ben ik daar erg trots op. Ook in deze tijd, nu we alweer zo’n poos gesloten zijn, is het hartverwarmend hoeveel steun je krijgt van vaste en van nieuwe klanten, die elke week een maaltijd komen halen. Ik ben er trots op dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken.”

Aoi en Guy - Restaurant De Linden - Essen - Noordernieuws.be - 20200314_135816 s80

Thuis in restaurantstijl genieten? Guy heeft een lekker recept voor je uitzocht!

Skrei in ’t groen voor 2 personen

Benodigdheden:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 300 gram krielaardappeltjes geschild
 • 1 lookteentje, fijn gesnipperd
 • 2 stengels bleekselder, fijn gesneden
 • 1 preiwit, in ringen gesneden
 • 2 mooie stukken Skrei (Reken ongeveer 200gr per persoon)
 • 300 ml visfumet
 • 100 ml witte wijn
 • 100 ml koksroom
 • 3 bladjes laurier
 • peper en zout
 • 1 bosje waterkers
 • 100 gr spinazie
 • 20 gr zurkel
 • 20 gr citroenmelisse
 • 20 gr kervel
 • 1/2 bosje peterselie
Bereiding Skrei in ‘t groen
 • Smelt een klontje boter in een ruime pan en doe er de aardappels samen met de bleekselderij, ui en look bij en stoof even aan zonder te kleuren. Voeg de visbouillon, de prei, witte wijn en laurier toe en laat zachtjes koken op een laag vuurtje tot de aardappels gaar zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart.
 • Leg de stukken Skrei met het vel naar boven in de bouillon en laat op een zacht vuurtje garen. Na een vijftal minuutjes draai je de vis om en doe je de aardappels er weer bij. Laat dit nog enkele minuten verder prutellen.
 • Ondertussen heb je de groene kruiden en spinazie geplukt en van grove steeltjes ontdaan. Doe deze in de blender met een beetje water en mix ze fijn.
 • Houd de waterkers apart voor de garnering.
 • Als de vis gaar is haal je deze uit de pan en houd het warm. Voeg de room toe aan het kookvocht en breng op smaak met peper en zout. Laat even inkoken tot een mooie saus.
 • Doe er eventueel wat blanke roux bij voor een iets dikkere saus.
 • Giet de groene kruiden af en houd eventueel wat vocht bij. Doe op het allerlaatste de kruiden bij de saus voor een mooie groene kleur. Eventueel nog wat vocht erbij voor een nog groenere kleur.
 • Verdeel de groenten, aardappel en kruidensaus op de borden. Leg de Skrei erop en werk af met een plukje waterkers.

Smakelijk!

Website Restaurant De Linden
Facebook
Instagram

NN

Facebook269
Twitter
Follow Me
Tweet