Laatste nieuws:
Gert Van Landuyt - Begeleider Consulent Cambridge Weight Plan

De bijzondere hobby van… Gert Van Landuyt!

Op een bepaald moment in je leven je levensstijl omgooien naar een gezondere. Gert Van Landuyt (61) deed het en maakte er een hobby van om mensen te stimuleren dit ook te doen en ze daar bij te begeleiden.

Gewichtsproblemen

“Al vanaf mijn zestiende had ik gewichtsproblemen en was ik bezig met diëten”, vertelt Gert. “Ik ben opgevoed met het motto: de pannen moeten leeg. Er werd dan ook structureel teveel gegeten en hadden we allemaal een gewichtsprobleem. Maar in die tijd was je daar niet zo mee bezig, je at wat je wilde en ging ook nog eens op restaurant.”

Werken in de horeca als kok

“Toen ik ging werken, werkte ik in bijberoep ook in de horeca waar ik alle voorkomende functies heb gehad. Ik wilde altijd al kok worden en heb veel gekookt. Mijn droom was een eigen zaak te beginnen en op 13 maart 1992 opende ik ‘La Dolce Pitta’. Een familierestaurant met een uitgebreide kaart. Ik had nog steeds last van overgewicht, maar men vond en vindt dat juist gezellige mensen. Ik had er ook geen last van, tot mijn vijftigste…”

Problemen door overgewicht
“Op mijn vijftigste merkte ik dat ik kortademig werd. Ik had een hoge bloeddruk en kreeg daardoor duizelingen. Daarnaast kreeg ik ook fysiek beperkingen, zoals iets simpels als je schoenen vast doen. Ik realiseerde me: ‘NU moet ik er wat aan gaan doen’! 121 kilo woog ik toen. Ik heb toen een aantal proteïne diëten geprobeerd, maar dat zijn alleen eiwitten en bevatten geen goede voedingsstoffen. Het was een hype en er was totaal geen begeleiding, maar het was toen de snelste en efficiëntste manier om af te vallen.”

“Hier in België heerst er een taboe rond overgewicht, mensen durven er amper over te praten”

Jojo-effect

“Ik viel wel af, maar door de eenzijdigheid en het gebrek aan begeleiding krijg je al gauw het jojo-effect. Na wat omzwervingen via diverse diëten, kwam ik door een neef terecht bij het Cambridge Weight Plan, waar hij goede ervaring mee had. Ik had mijn twijfels, gezien mijn ervaring met eerdere diëten, maar besloot het toch te proberen.”

Eye-opener

“Ik ging naar een consulente in Nederlands Putte. Haar gaf ik het excuus dat ik kok was en moeilijk kon diëten, immers je moet altijd alles proeven. De consulente zei: ‘Je kan proeven met een pollepel, een soeplepel of een koffielepel’. Dat was zo een eye-opener, dat ik meteen met het dieet ben begonnen.”

21 kilo in één jaar eraf!
“De eerste stap was de maaltijden van Cambridge Weight Plan gebruiken. Dat heeft als bedoeling je oude, en dus foute, gewoontes te doorbreken. Het waren vier maaltijden per dag en daarnaast 2,5 liter plat water drinken en ik heb niet een keer honger gehad! De eerste week viel ik al 2,1 kilo af, dat motiveerde me enorm. Het afslanken ging frequent verder. Soms ging ik in de fout en kwam ik wat aan, maar nooit in dezelfde mate als bij de andere diëten. Ook herpak je jezelf veel makkelijker bij dit dieet. In een jaar tijd ben ik maar liefst 21 kilo afgevallen. Dat is een prachtig resultaat, want zo kan je lichaam zich geleidelijk aan het mindere gewicht aanpassen.”

“Het is fijn om mensen te helpen de verleidingen te weerstaan, want die ken ik allemaal uit eigen ervaring”

Ervaringsdeskundigen

“De begeleiding was het belangrijkste, de stok achter de deur met wekelijkse controles en de motivatie van je consulent. Want dat zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Dat is ook een vereiste, omdat ze zich dan kunnen verplaatsen in hun cliënten. Het empathische aspect is dus heel erg aanwezig.”

Als kok weet je heel veel over voeding

“Ik heb heel lang getwijfeld of ik zelf consulent zou worden. Immers, kok zijn en afvallen lijken niet samen te gaan, maar aan de andere kant weet je als kok heel veel over voeding. Uiteindelijk heb ik besloten om toch consulent te worden en zo mijn ervaring te delen en de mensen te helpen. Er zijn er heel veel met overgewicht die daar problemen mee hebben, maar er geen hulp voor zoeken. En dat laatste is juist erg belangrijk.”

Gekwalificeerd consulent

“Toen ik besloot consulent te worden, ben ik een opleiding gaan volgen bij Cambridge in Antwerpen, aangevuld met, onder andere, diabetes consulent trainingen, social media,… Sinds 2016 ben ik gekwalificeerd consulent. In 2017 werd ik ‘Consulent van het jaar’. Vanwege inzet, enthousiasme en gedrevenheid heeft de directie me daar toe benoemd.”

Taboe rond overgewicht

“Hier in België heerst er een taboe rond overgewicht en mensen durven er amper over te praten, laat staan hulp inroepen! Via familie en vrienden heb ik een cliëntenkring opgebouwd en ben zelf eigenlijk het grote voorbeeld. Ik eet en drink alles, met mate, en kan na uitspattingen zoals vakantie en feestdagen weer makkelijk terug in balans raken. Juist omdat dit dieet makkelijk, laagdrempelig, gezond en efficiënt is.”

Het begeleiden van mensen is mijn grote hobby

“Het valt me op dat iedereen een ander idee over zijn of haar overgewicht heeft. De een wil vijf kilo afvallen en voelt zich vreselijk dik. Een ander weegt er honderdveertig en spreekt over ‘een paar kilo afvallen’. Maar het begeleiden van de mensen is echt een grote hobby van me geworden. Dit komt ook omdat ik 100% achter de producten sta. Deze zijn ook perfect te gebruiken door vegetariërs en diabetespatiënten en per maaltijd zijn de allergenen aangegeven. Het is fijn om mensen te helpen de verleidingen te weerstaan van het snoepen, drankgebruik, eigenlijk alle problemen die op tafel komen. Want die verleidingen, die ken ik allemaal uit ervaring…”

www.deprivekok.be
Facebook

Foto’s: Gert Van Landuyt, Noordernieuws.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook150
Twitter
Follow Me
Tweet