Laatste nieuws:
Wandelen met je hond 10 wintertips

Wandelen met je hond: 10 wintertips

De eerste sneeuw van 2019 is gevallen. De ene hond rent dolblij door de witte velden en de andere hond houdt niet zo van natte pootjes en heeft wat overtuigingskracht nodig om over de drempel te stappen. Toch moet iedere hond dagelijks meerdere keren naar buiten. Sneeuw is mooi, leuk en sfeervol, maar het kan ook een aantal vervelende gevolgen hebben voor je hond. We geven je daarom tien tips voor een fijne, zorgeloze winterwandeling met je hond.

Tip 1 – Lange haren pootjes wegknippen

Heeft jouw hond prachtige wuivende lokken? Knip dan voordat je naar buiten gaat de lange haren weg tussen de voetzolen. Er kunnen sneeuw- of ijsklompjes aan de haren vastkleven. Behalve dat dit niet lekker loopt, kan dit voor wondjes zorgen en het lopen belemmeren. Zitten er toch ijsklompjes aan de poten van je hond? Trek hier niet aan! Knijp erin, zodat het smelt of knip het alsnog weg.

Tip 2 – Vaseline op de voetzolen

Pekel en ijsklompjes kunnen (zoals gezegd) wondjes vormen op de voetzolen. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen door wat vaseline op de voetzolen van je hond te smeren. De dierenwinkel verkoopt ook speciaal vet hiervoor.

Tip 3 – Niet teveel sneeuw eten

Sommige honden hebben de neiging om sneeuw op te likken of sneeuwballen te vangen met hun bek. Een geestig gezicht! Maar pas daarmee op. Sneeuw en kou kunnen zorgen voor vervelende maag- en darmklachten.

Tip 4 – Houd je hond in beweging

Een natte vacht isoleert minder goed, waardoor je hond onderkoeld kan raken. Zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft. Heeft je hond een dunne vacht en kan hij slecht tegen kou? Trek hem dan een speciaal dekje aan om warm te blijven.

Tip 5 – Laat je hond niet het ijs opgaan

Jouw hond kan niet inschatten hoe dik het ijs is. Daar waar de eenden normaalgesproken in de verte rondzwemmen, staan ze nu ineens ‘bereikbaar’ op het ijs. Let op dat je hond er niet naartoe rent. Lijn je hond eventueel aan. Behalve dat hij door het ijs kan zakken, kan hij ook uitglijden en zich ernstig bezeren.

Tip 6 – Geen strooizout likken

Pekel is zo lekker zout! Maar niet oké voor je hond, let erop dat hij het niet oplikt. Het zoutgehalte is zeer hoog, waardoor het je hond kan vergiftigen. Als je hond op straat heeft liggen rollen, kan er ook strooizout op z’n vacht zitten dat hij later schoon wil likken. Let daar ook op.

Tip 7 – Pas op voor antivries

Sommige honden kunnen de verleiding niet weerstaan: antivries heeft voor honden een onweerstaanbare zoete geur en smaak. In antivries zit enthyleenglycol en dit is extreem giftig voor honden. Zelfs als het maar om een klein beetje gaat. Heb je het vermoeden dat je hond antivries binnen heeft gekregen? Neem direct contact op met je dierenarts!

Tip 8 – Check de oren

Je hond heeft heerlijk in de sneeuw lopen rollebollen. Let dan extra op de oren van je hond. Als er sneeuw in terecht komt, kan dit smelten en dieper in het oor terecht komen. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor je hond, omdat het bijvoorbeeld weer kan opvriezen. Bevriezingsverschijnselen zijn bijzonder onprettig voor je dier.

Tip 9 – Goed drogen

Maak je hond na het wandelen goed droog. Met een natte vacht warmt je hond moeilijk op. En we willen toch graag dat ons huisdier er lekker warmpjes bijzit nietwaar?

Tip 10 – Pootjes goed schoonmaken

Maak ook de pootjes van je hond goed schoon. Check –ondanks de vaseline- zijn voetzooltjes goed. Haal ijsklompjes, bevroren takjes, pekel etc. weg en controleer of er geen wondjes zijn ontstaan.

Et voilà! Met deze tips kan je hond onbekommerd door de sneeuw stuiven en zich volledig uitleven in het witte landschap. Tenzij hij behoort tot het type ‘ik moet wel plassen, maar ik wil met deze kou niet naar buiten’. Even doorbijten, maar ook dan komt het goed.

Bron: Dierenbescherming.nl
Foto: Pixabay

Facebook75
Twitter
Follow Me
Tweet