Laatste nieuws:
Martine de Weerdt

Luistervinken brengt mooie verhalen

Horeca is een apart stiel. Je moet grappig, verzorgd en discreet zijn en horen, zien en zwijgen geldt hier dubbel. Sinds ik beginnen schrijven ben, is horen mijn favoriete bezigheid. Je hoort hier soms zaken vertellen, die je her of der en onder een andere naam ergens in je gaande verhaal kan onderbrengen.
Soms vang je maar stukken op, want het is natuurlijk onmogelijk om achter een klant te blijven draaien om het volledige verhaal te horen.

Dit overkwam me afgelopen week:
Een man die bij me in de zaak komt is reeds een tijdje vrijgezel. Dat dacht ik althans tot ik hem hoorde vertellen:
‘Ik heb die nog niet lang maar je kunt u niet voorstellen hoe vaak ik er reeds ben overgegaan.’
De ‘Oh echt?’ en ‘Amaai!’ van zijn tafelgenoten smaken naar meer verhaal, dus ik spits mijn rode oortjes terwijl ik nog maar eens de tafel achter het gezelschap afveeg.
‘Echt, veel heter dan de vorige, de stoom komt er zonder veel gepruts uit en achteraf zijn alle plooikes zonder hard labeur gladgestreken want ik moet zelf amper wat doen.’
Ik denk dan even aan de wedstrijd waar ik met een kort erotisch kortverhaal wil meedingen naar een prijs van €250,-. Dus als ik iets later aan het heerschap vraag wie zijn nieuwe vriendin is, kijkt hij me verbaasd aan. Het lijkt heel even of ik hem vraag om mee naar achteren te komen, waar hij ongewild een lichaamsdeel moet laten piercen. (Lichtjes overdreven om zijn gezichtsuitdrukking duidelijk te maken). Als ik hem dan ter herinnering zeg dat ik per ongeluk gehoord heb dat hij er al vaak is overgegaan antwoordt hij:
‘Ik kocht een nieuwe strijkplank en strijkijzer.’
Met open mond staar ik hem aan, terwijl het half afgeluisterd verhaal in replay door mijn hoofd gaat.

Moraal van het verhaal: half luistervinken brengt halve waarheden maar het is sowieso ook stof voor spannende verhalen. Maar waar kan je het meeste over schrijven? Over de vele keren dat hij er hevig over is gegaan of over de netjes gestreken was? Allebei?

‘Ik stond in de huiskamer waar zij in haar korte short met strak shirtje gebukt de gedroogde was uit de mand haalde om op de strijkplank te leggen. Dat erotische beeld bracht me op een waanzinnig idee.’
Tja… zou kunnen.

Martine de Weerdt

Facebook131
Twitter
Follow Me
Tweet