Laatste nieuws:
Essener Muzikanten al decennia topklasse!

Essener Muzikanten al decennia topklasse!

De Essener Muzikanten begonnen in 1964 als carnavalskapel De Heikneuters. Maar door de jaren heen maakte de kapel zich diverse muziekstijlen eigen, zoals Tirolermuziek, geïnspireerd door de Egerländer muziek van Ernst Mosch. Sinds de 80er jaren heeft de kapel zich vooral toegelegd op Böhmische en Moravische blaasmuziek, een pittige muziekstijl met veel solo’s. De Essener Muzikanten hebben ondertussen in een groot deel van Europa hun kunnen getoond en laten horen: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Frankrijk, Zwitserland, … Daarnaast zijn ze tevens de organisatoren van één van de grootste festivals voor blaasmuziek in de Benelux. In 1983 en ’85 zijn er twee elpees uitgebracht: Schöne Serenade en Original Essener Musikanten stellen zich voor. Daarna zijn er nog 3 c.d.’s op de markt gekomen. Waar De Essener Muzikanten internationaal een begrip zijn, zijn ze minder bekend in hun eigen gemeente. Een uitstekende reden om zich meer toe te leggen op optredens in deze omgeving.

Geweldige sfeer en kameraadschap

Jan van Eekelen speelt sinds 4 jaar begeleidingstrompet bij de kapel. “Alle muzikanten kennen elkaar en ik werd gevraagd om me aan te sluiten.” vertelt Jan, “Hier heb ik wel een poosje over getwijfeld, gezien het hoge niveau van de kapel. Wat me trof was de sfeer en de kameraadschap, die door de jaren heen steeds hechter is geworden. We treden gemiddeld één keer per maand op. Dan is het belangrijk dat je letterlijk op elkaar ‘ingespeeld’ bent. Op dit moment treden we vooral in Nederland en België op, maar De Essener Muzikanten hebben op dat vlak een uitgebreide, internationale geschiedenis.”

Jan van Eekelen
Jan van Eekelen

“Omdat ik al lang trompet speelde, heb ik de Essener Muzikanten altijd gevolgd. Alle solo’s worden uit het hoofd gespeeld, wat heel knap is. Onze dirigent, Alex Rommers, schrijft ook prachtige muziekstukken voor ons.”

Belgisch Kampioen Topklasse en algeheel laureaat

“Veel mensen associëren De Essener Muzikanten met ‘hoempapamuziek’, terwijl onze specialiteit juist Böhmische en Moravische volksmuziek is. We hebben al diverse nominaties mogen ontvangen, zoals Ere-Afdeling en plaatsing in de afdeling Uitmuntendheid. Afgelopen jaar werden we Belgisch Kampioen Topklasse en algeheel laureaat (met onderscheiding) met 91%! Opvallend is dat we, ondanks dat, bij de Essenaren niet zo bekend zijn. Maar hier gaan we verandering in brengen. Vanaf dit jaar plannen we meerdere optreden in Essen en omgeving, dan kunnen alle Essenaren met ons kennismaken. Hou dus onze agenda in de gaten!”

Op 28 januari kunt u genieten van het Nieuwjaarsconcert van De Essener Muzikanten in Parochiecentrum Staatsie. Met medewerking van blaaskapel Morave zullen zij voor een bruisend optreden zorgen, waarbij het moeilijk zal zijn om stil te zitten.

Waar: Kerkstraat 62, Essen
Inkom: gratis

www.essenermuzikanten.be
Facebookpagina

Foto’s: Anja van Eekelen

LW

Facebook56
Twitter
Follow Me
Tweet