Laatste nieuws:
Musical Niemandsland Avant Premiere - Essen - P1020100u75

Essen presenteert knallend spektakel Niemandsland

Vandaag gaat de eerste voorstelling van het volledig uitverkochte musical-spektakel Niemandsland in première. Noordernieuws was aanwezig op de avant première. We kunnen concluderen dat het een fantastisch spektakel was, mede tot stand gekomen door de indrukwekkende inzet van en met vele Essenaren.

Knallend spektakel

De musical was letterlijk een knallend spektakel. Een deels professionele begeleiding met mensen van Luc Stevens producties, aangevuld met een grote bevlogen cast van Essenaren, is er in geslaagd om een meeslepende musical te realiseren over Essen, ten tijde van de Eerste wereldoorlog. Dit alles op het terrein van het klooster aan de Rouwmoer. Een terrein dat zich prima leent voor een dergelijk evenement en opgaat in het decor. Naast de vele Essense acteurs en figuranten op het toneel zijn er ook zeer veel mensen uit Essen betrokken geweest bij het maken van het decor, podium en ondersteuning tijdens of voor het evenement. Hiermee hebben de Essenaren aangetoond een hechte gemeenschap te zijn, waarbij mensen samen grootse dingen kunnen realiseren.

Het verhaal van Niemandsland

Het verhaal van Niemandsland begint net voor de Eerste Wereldoorlog in 1914, wanneer Essen nog een rustig plaatsje aan de Nederlandse grens is. De basis van het verhaal speelt rondom twee gezinnen. Het welvarende gezin van een notaris en een boerengezin van hardwerkende Essenaren. Naast deze twee verhaallijnen zijn er ook nog een aantal andere verhaallijnen, die zijdelings allemaal met elkaar te maken hebben en aan het einde van het stuk bij elkaar komen. De oudste zoon van het rijke gezin wordt opgeroepen door het leger, wanneer de Pruisen België dreigen binnen te vallen. De oudste zoon van het boerengezin meldt zich aan bij het leger, wanneer het zover is dat de Duitsers België beginnen te bezetten. In het huis van het rijke gezin komen hooggeplaatste officieren te wonen en de Essense gemeenschap krijgt steeds meer te maken met de impact van de oorlog en de aanwezige bezetters. Vrijwel alle jongere mannen zijn vertrokken naar het front en de gemeenschap wordt vooral bijeengehouden door de achtergebleven vrouwen.

De Dodendraad

Vanaf het moment dat de Duitse bezetter de dodendraad spant, raakt Essen geïsoleerd. Deze barrière werd namelijk gecreëerd ten zuiden van Essen, waardoor families van elkaar gescheiden werden en Essen nog nauwelijks toegang had tot België of tot Nederland. Wisselend speelde de musical zich af op het front, bij één van de Essense gezinnen thuis of bij het meisjes- en jongensinternaat. Ook Café ‘Onder de Toren’ is een locatie die voorkomt in het stuk en werden er verschillende locaties verbeeld op het grote toneel voor de vaste decorstukken.

“Ik heb hem gekust…. Hij wordt Pater”

Tijdens de musical worden de toeschouwers getrakteerd op een gebalanceerde mix van humor en drama. Drama en verdriet van de oorlog, waarbij de gruwelijkheden niet worden geschuwd. Maar tegelijkertijd ook een vleugje humor, die de Essense Dorpelingen bleven gebruiken in hun dagelijks leven. Hiermee is de producent er wat mij betreft goed in geslaagd om een delicaat onderwerp als de Eerste Wereldoorlog op een goede manier ten tonele te brengen. Het is geen licht musical-amusement, maar het publiek wordt ook geconfronteerd met de nare kanten van deze verschrikkelijke periode. Daarmee is het voor de toeschouwers ook een leerzaam moment over deze donkere periode uit de geschiedenis.

Essen mag trots zijn

De producent en het team van Luc Stevens producties, VZW Kobie en de vele vrijwilligers uit Essen mogen trots zijn op Niemandsland. Het bewijst nog maar eens waar de Essense gemeenschap toe in staat is, wanneer zij er gezamenlijk voor gaan om iets moois neer te zetten. Een maandenlange voorbereiding, waarbij vele uren vrije tijd zijn opgeofferd, en nog steeds worden opgeofferd, hebben geresulteerd in een waar spektakel waar heel Essen trots op mag zijn!

VL

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook204
Twitter
Follow Me
Tweet