Laatste nieuws:
(N)iemandsland brengt Essen bijeen (c) Noordernieuws u85

(N)iemandsland brengt Essen bijeen

Vandaag is het officiële startsein gegeven van een grote productie die plaats zal vinden aan het einde van september 2018. Op de locatie van het College zal vzw Kobi, samen met het productiebedrijf van Luc Stevens, het evenement (N)iemandsland organiseren. Dit alles zal worden gegoten in de vorm van een musicalspectakel aan de achterzijde van het College van Rouwmoer. Het college zal ook deel gaan uitmaken van het toneel waarop de musical wordt vertolkt.

Kom bijeen
Al enige tijd druppelt er informatie over dit megaspektakel naar buiten. Iedereen wist dat er een groot evenement zou komen, waarbij ook al bekend was dat VZW Kobie in samenwerking met Luc Stevens een evenement op poten ging zetten dat qua omvang te vergelijken was met de grote historische stoet in 2009. Vandaag werd bekend gemaakt dat het stuk de naam (N)iemandsland ging dragen en dat het onder andere de bedoeling is, dat dit evenement de Essense gemeenschap bij elkaar brengt en op deze manier met elkaar in contact komt. De burgemeester van Essen, Gaston van Tichelt tevens voorzitter van VZW Kobi, benadrukt de enorme positieve impact die een dergelijk evenement heeft op de Essense gemeenschap. Dat is ook de reden waarom men bereid is gevonden om hier in te investeren. Het evenement is dan ook in eerste instantie van de Essenaren en voor de Essenaren.

Cultuur belangrijk voor gemeente Essen
Vol enthousiasme heeft vzw Kobie regelmatig contact gehad met Luc Stevens. Deze gaf tijdens de perspresentatie aan dat er eigenlijk geen tijd was voor zijn bedrijf om een dergelijke productie er nog eens bij te pakken. Verschillende grote projecten liepen al en daardoor was er geen mogelijkheid om vanuit zijn bedrijf ook nog eens in te gaan staan voor een productie van dergelijke omvang. Meerdere gesprekken zijn er geweest tussen de initiatiefnemers en Luc Stevens. Uiteindelijk bezweek hij voor het enthousiasme dat achter het verhaal zat en heeft hij besloten om er vol voor te gaan. Ook benadrukte Luc Stevens nog eens hoe belangrijk cultuur is voor een gemeenschap en dat Essen hier ook de meerwaarde van inziet. Vaak worden er tijdens raadsvergaderingen enorme budgetten van miljoenen euro’s vrij snel goedgekeurd, omdat bijvoorbeeld het riool in orde moet zijn. Echter, wanneer er een cultureel initiatief op de agenda staat, gebeurt het dikwijls dat een bedrag van bijvoorbeeld €20.000,- al voor flink wat ophef kan zorgen. Ooit was er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een tekort aan geld om de oorlog te bekostigen bij de Britten. Er werd toen voorgesteld om het geld van cultuur daarvoor te gebruiken, waarna Winston Churchill zei dat er dan ook geen reden meer was om oorlog te voeren.

Luc Stevens Foto Luc Stevens Producties
Luc Stevens Foto Luc Stevens Producties

Officieel
Vandaag waren het burgemeester Gaston van Tichelt en Luc Stevens die samen het contract tekenden, waarmee de samenwerking officieel beklonken was. Bij de productie zijn namens VZW Kobie Steff Nouws, Rita Franssen, Maria Gommeren, Pierre Brouwers, Wekke Buyens en Jokke Hennekam betrokken bij de organisatie. Deze groep bezit een enorme kennis over Essen in zijn verleden, dus ook over Wereldoorlog I. Op organisatorisch vlak is de delegatie van vzw Kobie in goede handen. Namens Luc Stevens Producties werken Luc Stevens, Hendrik Schoors, regisseur Hannes Vandersteene en scenarist Peter Kremel mee. Luc Stevens zelf zou zijdelings betrokken zijn met de creatieve input, maar het zullen vooral de anderen zijn die namens zijn productiebedrijf de productie in goede banen zullen leiden.

De Grote Oorlog
(N)iemandsland speelt zich af aan het einde van de grote Grote oorlog in 1918. De kloostertuinen van het College zullen de locatie vormen van een groot schouwspel met zang en dans. In de tuinen zal een tribune worden voorzien, van waaraf de toeschouwers kunnen genieten van de voorstelling. Op de achtergrond zal het College met behulp van moderne technieken volledig deel uitmaken van het decor. Het spectakel zal plaats hebben op 20, 21, 22, 27, 28 en 29 september 2018.

Foto Roxanne Danckers
Foto Roxanne Danckers

Hulp gezocht
Net als bij de historische stoet is het gewenst dat de inwoners van Essen betrokken worden bij dit project. Zo zijn er meer dan 200 figuranten nodig en ook nog eens andere vrijwilligers om van dit geweldige spektakel een succes te maken. Wil je graag helpen? Meld je dan op dinsdag 9 januari 2018 om 19:30 op de infoavond in de Rex. Mocht je al sneller op de hoogte willen zijn, dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief op www.essen.be/niemandsland.

VL

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet