Laatste nieuws:
Kopen onder gesloten omslag: hoe doe je dat?

Wat betekent het kadastraal inkomen voor jou?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het kadastraal inkomen een belangrijk zoekcriterium. Waarom dat zo is? Het heeft een grote impact op de belastingen die je betaalt. Hebbes.be geeft je een duidelijk overzicht.

De betekenis van het kadastraal inkomen
Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.’s liggen tussen 400 en 1500 euro. Dat lijkt dus erg weinig voor een jaarlijkse huuropbrengst, maar de laatste aanpassing gebeurde dan ook op 1 januari 1975.

Klein of groot beschrijf?
Het kadastraal inkomen is een bepalende factor als je je eerste woning koopt. Daarom hoor je telkens bovenstaande vraag en lees je ‘klein beschrijf mogelijk’ in veel zoekertjes.

Als het K.I. hoger ligt dan 745 euro, koop je aan groot beschrijf. Je betaalt dan 10 % registratierechten, berekend op de prijs van je droomhuis. Is het K.I. lager of gelijk aan 745 euro, dan kan je kopen aan klein beschrijf of 5% registratierechten.

Weetje: als je 4 kinderen hebt, is klein beschrijf mogelijk tot en met een K.I. van 845 euro!

Zekerheid bij je aankoop
Het kadastraal inkomen heeft dus enorme financiële gevolgen. Daarom vragen heel wat kopers om een opschortende voorwaarde in hun aankoopovereenkomst; ze moeten alleen kopen als het kadaster bevestigt dat het K.I. niet verhoogd wordt.

Bijkomende toepassingsvoorwaarden
Het kadastraal inkomen is niet de enige voorwaarde voor het tarief van 5%. Je geniet er alleen van als je nog geen eigenaar bent van een andere woning. Bovendien moet je binnen de 3 jaar in het huis gaan wonen en moet je er ook 3 jaar blijven wonen. Denk dus goed na vooraleer je toepassing van het klein beschrijf vraagt. Je vastgoedmakelaar en notaris zullen je met plezier alle regels en gevolgen uitleggen.

Jaarlijkse grondbelasting
De fiscus int niet alleen registratierechten bij je aankoop. Je betaalt jaarlijks ook grondbelasting of ‘onroerende voorheffing’. Ook voor die berekening is je kadastraal inkomen de basis. Bedenk dat die grondbelasting jaarlijks ongeveer 3/4e van je K.I. bedraagt.

Besluit
Bij de aankoop van je eerste woning is het kadastraal inkomen cruciaal. Vraag er dus naar bij de verkoper, makelaar of notaris.

Bron: Hebbes.be

JV

Facebook9
Twitter
Follow Me
Tweet