Laatste nieuws:
Essen bouwt inclusief multimovepad voor alle kinderen met en zonder beperking

Essen bouwt inclusief multimovepad voor alle kinderen met en zonder beperking

“We willen alle kinderen meer speel-beweeg- en ontwikkelingskansen geven,” zegt Brigitte Van Aert (CD&V schepen van G-beleid en sport). “Daarom bouwen we een inclusief multimovepad waar alle kinderen kunnen samenspelen en leren van elkaar.”

Beweeg-en belevingspad

Een multimovepad is een beweeg-en belevingspad voor kinderen van 3 tot 12 jaar, waar kinderen op speelse wijze met natuurlijke hindernissen en houten constructies worden gestimuleerd om de twaalf basisbewegingen te oefenen die nodig zijn hun ontwikkeling. Veel wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kinderen van deze generatie een ontwikkelingsachterstand hebben ten opzichte van de kinderen van de vorige generatie. Ze krijgen te weinig beweegkansen om hun twaalf basisvaardigheden te oefenen en te automatiseren, die noodzakelijk zijn voor hun motorische ontwikkeling. De motorische-, cognitieve- en emotionele ontwikkeling hangen als schakels aan elkaar. Als één schakel zich niet goed ontwikkelt, geeft dit ook problemen bij de andere ontwikkelingsdomeinen.

Ontwikkelingsachterstand verergerd tijdens corona

KU Leuven toonde met wetenschappelijk onderzoek aan, dat de ontwikkelingsachterstand bij kinderen nog verergerd is tijdens corona. Kinderen kregen vaak onbeperkt gebruik van beeldschermen en konden niet naar hun sportclub of vereniging. Gemeente Essen wil alle kinderen versterken met en zonder beperking door hen samen meer beweeg- en speelkansen te geven, gratis en toegankelijk voor iedereen in sportpark Hemelrijk.

Stevig subsidiedossier

“Samen met Sport Vlaanderen, Agentschap Natuur en Bos, Sporten zonder Drempels, INTER vzw, GoodPlanet, VVVToerisme en kinesiste Mieke Oostvogels sloegen we de handen in elkaar”, vertelt Brigitte. “Onder coördinatie van onze sportdienst bouwden we een stevig subsidiedossier op voor het Coronaherstelfonds van de Provincie Antwerpen. Na verschillende rondes waarin we ons dossier telkens sterk verdedigde, kregen we eindelijk groen licht. Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Subsidieert €29.250,- in het Inclusief Multimovepad Essen.”

Gemeente Essen bouwt het allereerste inclusief multimovepad in Vlaanderen!

“Het Inclusief Multimovepad kost in totaal €70.000,- en wordt ondersteund door Sport Vlaanderen en ANB. Vanaf het ontwerp is er rekening gehouden met motorische auditieve, cognitieve en visuele beperkingen met de focus op samenspelen. Niet alles kan voor iedereen, wel van alles voor iedereen. We kijken er enorm naar uit om alle kinderen te zien samenspelen en bewegen in sportpark Hemelrijk. De opening van het allereerste inclusief multimovepad is gepland in het voorjaar 2024.”

Aparte leefwereld

“Extra info: kinderen met en zonder beperking gaan vaak naar verschillende scholen en hebben elk een aparte leefwereld. Ze komen niet vaak in contact met elkaar, dat is jammer want ze kunnen veel leren van elkaar. Via het inclusief multimovepad willen we hen dichter bij elkaar brengen, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten, samenspelen en leren van elkaar. Door vanaf het begin van het ontwerp rekening te houden met de verschillende beperkingen kunnen we met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Bijvoorbeeld aanpassen van hoogte, toevoegen van kleuren. Het inclusief multimovepad geeft dubbel plezier en ontwikkelingskansen voor alle kinderen.”

Bron en foto: Brigitte Van Aert

Facebook18
Twitter
Follow Me
Tweet