Laatste nieuws:
Opleidingscentrum in Kapellen laat leerlingen leren op de werkvloer

Opleidingscentrum in Kapellen laat leerlingen leren op de werkvloer

De duale opleiding fietshersteller, georganiseerd in samenwerking met het provinciebestuur op Campus De Masten aan de Kapelsestraat in Kapellen, zit in de lift. In een duale opleiding worden praktijk en lessen zo veel mogelijk gecombineerd en vullen ze elkaar aan.

Fietssector

Sinds de coronapandemie boomt de fietssector meer dan ooit, maar toch vinden fietsenwinkels moeilijk geschoold personeel voor montage en herstellingen in de werkplaats. Daar wil opleidingscentrum De Masten in Kapellen iets aan doen. “Wij bieden op onze school een duaal traject aan om fietshersteller te worden”, aldus coördinator Jan Mees. “Daarbij krijg je je vakkennis niet alleen op de schoolbanken, maar sta je ook enkele dagen per week op de werkvloer bij een fietsenzaak.” Leerlingen kunnen al vanaf de leeftijd van 15 jaar starten aan deze opleiding. “Enige vereiste daarbij is dat je de eerste twee jaren van het secundair in voltijds onderwijs reeds hebt volbracht”, vult Jan Mees aan. “Het allerbelangrijkste is dat je een passie hebt voor de wielerwereld en graag sleutelt aan tweewielers. In deze opleiding leer je fietsen te monteren en demonteren en fietsen af te stellen, maar ook om fietsen helemaal op te bouwen. Daarnaast zorgen we dat je helemaal mee bent met de laatste nieuwe elektronische snufjes.”

Opleidingscentrum in Kapellen laat leerlingen leren op de werkvloer
Pieter Segers
Nieuwe kennis op werkvloer

Pieter Segers, eigenaar van een fietsenzaak, kan deze opleiding alleen maar toejuichen. “We hebben gedurende de laatste twee jaar al drie leerlingen via een duaal traject op onze werkvloer gehad. Voor mij lijkt het een winwin. Het is niet makkelijk om goede en gedreven mekaniekers te vinden. Ik merk toch wel een tekort aan fietsherstellers in het wereldje.” “Ook kunnen wij onze tijd nemen om de leerlingen op te leiden”, is Pieter enthousiast. “Omdat de loonkost niet te hoog is voor ons, moet de leerling nog niet vanaf minuut één renderen. Zo kunnen we ontdekken wat voor vlees we in de kuip hebben en onderzoeken of we hem later in dienst willen nemen. Omdat de leerlingen ook nog volop les krijgen op de schoolbanken, brengen ze regelmatig nieuwe kennis mee naar de werkvloer. Daar kunnen wij dus ook nog van leren”, vult Pieter aan.

Opleidingscentrum in Kapellen laat leerlingen leren op de werkvloer
Leerkracht Kris Vissers en leerling Zyge Vanosmael
Theorie omzetten in praktijk

“Voor mij is dit een ideaal traject”, vertelt Zyge Vanosmael, die het duaal traject tot fietshersteller volgt. “Ik heb een grote passie voor fietsen en ik hou van sleutelen aan van alles en nog wat. Daarnaast vind ik het moeilijk om mijn aandacht vijf dagen per week te houden bij theoretische lessen. Daarom vind ik het zo fijn dat ik de theorie meteen kan omzetten in de praktijk. Ik sta ’s ochtends met veel plezier op om naar de fietsenwinkel te vertrekken”, is Zyge blij. “Maar ik ga ook terug met veel plezier naar de les. Ik ben altijd benieuwd naar de leerstof, die ik de volgende dag dan meteen kan toepassen.”

De Masten

De Masten in Kapellen is een expertisecentrum waar verschillende partners gehuisvest zijn die zich samen inzetten om de ongekwalificeerde uitstroom van het regulier onderwijs op te vangen. Naast de duale opleiding ‘fietshersteller’ kan je er ook terecht voor andere richtingen, namelijk lassen, bouw, logistiek, transport en groen- en tuinaanleg. Meer info over deze opleiding kan je opvragen bij jan.mees@provincieantwerpen.be en nalezen op www.provincieantwerpen.be/aanbod/doe/expertisecentrum-de-masten.html

MLH

Foto: © De Masten / Provincie Antwerpen & Freepik

Facebook121
Twitter
Follow Me
Tweet