Laatste nieuws:
waterkoelers - fresh water - pexels-pixabay-327090

Hoe werkt een waterkoeler precies?

Waterkoelers zijn handige apparaten die in veel kantoren en huishoudens te vinden zijn. Ze zorgen ervoor dat we altijd toegang hebben tot gekoeld drinkwater, maar hoe werken ze eigenlijk precies? Er zijn namelijk twee types, en die hebben ieder hun eigen voordelen. Meer weten? Brita vertelt er meer over!

Flessen vs. leidingwater

Het maakt niet uit of je nu leidingwater of flessenwater gebruikt. Dit heeft namelijk geen directe invloed op de koeling van het drinkwater in de waterkoeler. Beide bronnen leveren drinkbaar water dat niet extra gekoeld wordt voordat het wordt getapt. Het voordeel van leidingwater is dat de temperatuur constant blijft (ongeveer 15°C), terwijl water in flessen of bidons zich aanpast aan de omgevingstemperatuur. Hierdoor kan een waterkoeler met flessen of bidons meer energie verbruiken dan een koeler op leidingwater.

Waterkoelers met reservoir

De meeste gangbare waterkoelers werken met een reservoirsysteem. Water komt in dit reservoir via flessen, bidons of de waterleiding en wordt daar gekoeld. Wanneer je water tapt, vult de waterkoeler het reservoir weer aan. Er zit echter een limiet aan hoeveel gekoeld water per uur de waterkoeler kan leveren. Als er op een bepaald moment veel water wordt gebruikt, kan het zijn dat het water in het reservoir niet snel genoeg gekoeld wordt, wat betekent dat je niet direct gekoeld drinkwater krijgt. Dit wordt de maximale capaciteit van de waterkoeler genoemd.

Waterkoelers met ijsbank

Sommige waterkoelers werken anders en hebben geen reservoir; in plaats daarvan koelen ze water met behulp van een ijsbank. Hierbij stroomt het water door een ijskoude spiraal om af te koelen. Het grote voordeel van dit systeem is dat het volledig gesloten is, waardoor de kans op vervuiling minimaal is. In het verleden hadden waterkoelers met ijsbanken een lagere capaciteit voor gekoeld water per uur, maar tegenwoordig zijn er modellen die meer dan 280 liter gekoeld water per uur kunnen leveren. Er zijn dus verschillende keuzes die je kunt maken wanneer je op zoek bent naar een waterkoeler. Welke heeft jou voorkeur?