Laatste nieuws:
Elke Van Daele - Pip - biolgische producten

Trots op mijn beroep: Elke Van Daele vertelt!

Kiezen voor biologische producten kan er onbewust altijd hebben ingezeten. Elke Van Daele (48) ging bewuster met haar voeding om na haar nieuwe beroepskeuze.

De veldwinkel met biologische producten
“Toen onze kinderen nog klein waren, had ik een 4/5 job: het repareren van juwelen.” vertelt Elke, “Daarnaast hield ik me ook heel veel bezig met de school waar onze kinderen naar toe gingen. Een boer die ik kende had een kleine veldwinkel. Hij vroeg me of ik op zaterdag in de winkel kon komen staan. Hij verkocht alleen biologische producten en was daarmee een voorloper op dat vlak. Het was echt zijn passie. Ik voelde dat en wilde daar in mee en ik hoefde daar ook niet lang over na te denken.”

“Ik voelde de passie van de boer en wilde daarin mee…”

Zelfgemaakte soep

“Die veldwinkel stond, en staat nog steeds, op dat veld met biologische groenten en fruit. Mensen kwamen door weer en wind om daar hun producten te kopen. Al snel begon ik op vrijdagavond een grote pan soep te maken. Soms maakte ik wel 2 pannen, gemaakt van de biologische producten uit de winkel. Die nam ik dan mee om uit te delen. De klanten vonden dat geweldig en namen al gauw hun kinderen mee. Die kregen dan soep in plaats van snoep.”

Gezelligheid voor groot en klein
“Er werden recepten uitgewisseld en er ontstond een sterke band met de klanten en onderling ook. In de veldwinkel inkopen doen werd voor veel mensen een rustmoment. Ze konden de tijd even vergeten en ontspannen. Terwijl op zaterdag boodschappen doen niet echt ontspanning is. Voor de kinderen had ik kleine stoeltjes en tafeltjes gekocht. Daar konden ze uit kleine kommetjes soep eten en de ouders konden gezellig bijbabbelen.”

“Het eerste wat klanten deden was in de potten kijken wat voor soep er was”

Landbouwgif wordt niet gebruikt

“Biologische producten hebben altijd mijn voorkeur gehad. Bij biologische boeren kun je zien wat ze met hun producten doen. Ook hoe ze onkruid bestrijden, dat wordt handmatig verwijderd en niet met gif. Als je op ‘gewone’ velden ziet hoe alles bespoten wordt met gif dat je sowieso binnen krijgt, of er over nadenkt, dan kies je makkelijker voor biologische producten.”

Werken met mijn handen in de aarde

“Op een gegeven moment ben ik opgehouden met het repareren van sieraden en ben voltijds in het veld gaan werken. Gewoon, met mijn handen in de aarde, onkruid verwijderen, oogsten, asperges steken, planten, zaaien, … Elke week schrijf ik ook een recept aan de hand van een pakket van 7 groenten. Die draai ik uit en geef die mee als mensen zo’n pakket kopen. Die recepten zijn doorgaans vegetarisch, maar passen ook prima bij vlees of vis van goede kwaliteit.”

Kookles bij Tatteljee

“Sinds 2 jaar geef ik in de winter kookles bij Tatteljee. Een vriend vroeg me of dat niks voor mij was. Daar hoefde ik niet over te twijfelen en heb me opgegeven. Ik had meteen 4 cursussen vol, omdat veel mensen me al kenden van mijn soep en recepten. De producten voor de cursussen oogst ik zelf en creëer de lessen rond de beschikbare groente. In de winter zijn dat vooral koolsoorten, die ik gerust combineer met een granaatappel of iets anders. De cursisten nemen aan het eind van de avond de gerechten mee naar huis in meegebrachte potten. Zodat hun familie de volgende dag ook mee kan genieten en er over praten. Koken en experimenteren met groente is op deze manier echt een passie van me geworden.”

Meedraaien met boeren in Istrië

“Ik zei tegen een vriend van me, die ik ken van Tatteljee, dat ik graag mee wilde maken hoe de olijven worden geoogst en hoe olijfolie wordt gemaakt. Hij heeft toen geregeld dat ik in Istrië (op de grens met Slovenië, Italië en Kroatië) bij een familie terecht kon. Ik ben daar in november geweest en heb meegedraaid met de boeren in hun harde, boerenbestaan. Ik ben zelf echt een werkpaard en werkte net zo hard als de boeren, waar ik veel respect voor kreeg.”

Werken op het veld is rustgevend

“Daar ben ik nu 2 keer geweest en ga binnenkort weer. Ik ben er achter gekomen dat werken op het veld of tussen de olijfbomen, hoe zwaar ook, heel rustgevend voor me is. Bij die boeren heb ik een grote partij gebottelde olijfolie gekocht. Die olie gebruik ik in mijn lessen, maar mensen kunnen die ook bij me kopen. Omdat ik graag schrijf heb ik over mijn reizen naar Istrië verhalen geschreven. Die wil ik in boekvorm gieten en dat uit te brengen boekje bij de olijfolie meegeven.”

Mijn eigen cateringbedrijfje

“Sinds een jaar heb ik mijn eigen cateringbedrijfje waar ik heel intensief mee bezig ben. Ik maak de gerechten thuis en als het even kan bezorg ik die met de bakfiets en soms met mijn speciale Pipmobiel.”

Dat Elke goed kan koken, bewijst ze met deze heerlijke recepten voor een zonnige zomermaaltijd!

Pip’s Recept voor een Midzomer Feest, vers van het Veld!

Er is een tijd van komen en gaan. Terwijl ik ietwat melancholisch de laatste asperges van dit seizoen uit de grond haal, lonken vlakbij de eerste frambozen, waarvan ik er enkele als beloning met mijn nog vuile handen op eet. De courgetteplanten staan zo hard te pronken met hun glanzende vrucht, dat ik er niet kan passeren zonder er één mee te nemen. De eerste mini komkommers hangen blinkend en knapperig in de zon. Rode bietjes kan je bijna een heel jaar oogsten, maar wat een verschil tussen de winterbietjes en de felroze lentebietjes. En hoe de tijd ook tikt… even gaan zitten om erwten en tuinbonen te doppen… snel zal ook dit peulvruchten seizoen weer voorbij zijn. Dus geniet en pluk de dag!

Courgette koekjes: courgette, bloem (tarwe, kikkererwten, boekweit), ei, versgemalen peper en zout, olijfolie. Rasp de courgette met schil in een keukenmachine of met de hand. Maak een beslag met een eitje, een beetje bloem, peper en zout en de geraspte courgette. Kruid bij met versgemalen peper en zout. Verhit olie in een pan en schep hier een 5-tal rondjes met beslag in. Laat bakken tot de onderkant goudbruin is en draai het pannenkoekje om tot ook de andere kant goudbruin is.

Melancholische asperge muffin frittata: asperges, nieuwe patatjes, eieren van de boer, versgemalen peper en zout, olijfolie, Parmezaanse kaas. Schil de asperges en maak dan met een dunschiller lange dunne linten van de asperge. Kook enkele nieuwe patatjes beetgaar. Spoel ze af onder koud water en snijd in kleine blokjes. Klop enkele eieren los. Voeg versgemalen peper en zout toe. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de muffin-vormpjes in met olijfolie. Rol enkele lange aspergelinten in de muffin-vorm. Leg in het midden enkele patattenblokjes. Giet er het eimengsel over. Rasp er Parmezaanse kaas over. Zet een 20 tal minuten in de oven tot het ei gestold is.

Knalroze jonge bietjes salsa: rode bietjes, balsamico, versgemalen peper en zout, verse dille, Griekse yoghurt. Snijd de bietjes met schil in schijven. Leg ze op een bakplaat in de oven. Besprenkel met olijfolie en balsamico. Kruid bij met versgemalen peper en zout. Zet een 20 tal minuten in een oven op 180°C of tot de bietjes beetgaar zijn. Laat ze afkoelen. Draai in een keukenmachine tot een salsa. Voeg Griekse yoghurt, extra balsamico en verse dille toe.

Frambozenkaas met dragon: Buffelmozzarella of zachte geitenkaas, verse frambozen, chiazaad, ahornsiroop, versgemalen peper en zout, olijfolie, verse dragon. Plet de frambozen met een vork, voeg een lepeltje chiazaad en ahornsiroop toe. Snipper er een beetje verse dragon op. Kruid de buffelmozzarella of de zachte geitenkaas met peper, zout en olijfolie. Giet er wat verse frambozenjam op.

Zen gedopte erwten en tuinbonen: Erwten, tuinbonen, versgemalen peper en zout, limoen. olijfolie. Dop in alle rust de verse !!! erwten en de tuinbonen. Laat ze slechts enkele minuutjes blancheren in gezouten water. Giet ze af onder koud water. Dop nu de tuinbonen nog een keer, zodat het knalgroene boontje over blijft. Besprenkel met limoen en een druppeltje olijfolie. Kruid met een beetje peper en zout.

Frisse komkommer koolrabi salade: Komkommer, koolrabi, koriander, een stukje gember, limoensap, een beetje vloeibare honing. Snijd de komkommer met schil flinterdun. Schil de koolrabi en snijd ook flinterdun (kan ook in de keukenmachine of met mandoline). Laat het vocht uit de komkommer lopen. Maak ondertussen een dressing van vers limoensap, een beetje geraspte gember, en vloeibare honing. Voeg deze toe aan de groenten en laat minstens een half uurtje marineren. Voeg fijngesneden verse koriander toe.

Nog meer foto’s op de facebookpagina van Elke Van Daele.

LW

Facebook117
Twitter
Follow Me
Tweet