Laatste nieuws:
Kristin Vergouwen maakt Biologische Kleding vanwege Polyesterallergie

De bijzondere hobby van… Kristin Vergauwen!

Een passie die voortkwam uit een allergie, het klinkt ongelooflijk, maar zo ontstond de grote hobby van Kristin Vergauwen (45).

Polyesterallergie na insectenbeet

“Zes jaar geleden kwamen we erachter dat onze jongste dochter een polyesterallergie heeft”, vertelt Kristin. “Normaal word je met zoiets geboren, maar Nina had op een gegeven moment een insectenbeet, die een plek veroorzaakte op haar wang. We zijn vier keer bij de arts geweest, maar die zei elke keer dat er niks aan de hand was, maar die plek werd echter steeds groter. Vanaf dat moment kon ze niet meer tegen kleding, die gemaakt was van polyester of waar polyester aan toegevoegd is, zoals katoen. Want daar wordt polyestergaren voor gebruikt.”

Toevallig ontdekt

“Door de reactie op het polyester stond dan bij Nina het patroon van het garen op haar lichaam. Soms was het zo erg, dat het leek of ze met een zweep was geslagen. Eigenlijk zijn we er heel toevallig achter gekomen dat ze allergisch was geworden voor polyester. Ze droeg namelijk een huispak van Frozen en als reactie op de stof werd ze helemaal rood. Ook al wasten we het pak elke dag. We zagen dat er polyester op het label stond en dat was de trigger, anders waren we er nooit achter gekomen. Dan pas leg je de link met de andere, gebruikte materialen. Ik ben me er in gaan verdiepen en heb veel informatie op internet gezocht.”

Kristin Vergouwen - Hobby Biologische Kleding maken - (c) Noordernieuws 2022 - HDB_7507s

Biologische materialen

“Op internet las ik over werken met biologische materialen. Maar het was een ramp om er verder iets over te vinden, laat staan het te kunnen kopen. We lazen over een stoffengroothandel, die op een stoffenspektakel stonden met zo’n 50-54 bedrijven. Er was maar één kraam waar we biologische stoffen konden kopen, zonder polyester. Gelukkig waren het heel mooie stoffen en daarom hebben we die groot ingeslagen. Maar tot mijn ellende stopte dat bedrijf ermee. Al doende heb ik geleerd om kleding te maken en dat was een enorme zoektocht. Mijn man stimuleerde me om er bekendheid aan te geven en bij navraag bleek dat er best veel interesse voor was.”

Vanaf het begin leuk

“Kleding maken vond ik vanaf het begin leuk, ondanks dat ik alles moest leren. Dat deed ik op gevoel en keek niet naar YouTube filmpjes. Al snel werd het mijn passie. Ik kon ’s avonds gewoon niet slapen als ik niets aan een kledingstuk had gedaan. Vooral jurkjes maken, daar ben ik helemaal verliefd op en maak ik het liefst. De eerste opdracht die ik kreeg, was een huispak voor een dame. Dat had ik nog nooit eerder gemaakt, maar het is me goed gelukt.”

Namaken op gevoel

“De mensen beginnen me steeds vaker te vinden, vooral na de markt Puur Lokaal. Handwerken heb ik altijd graag gedaan, maar bij kleding maken heb je snel resultaat van wat je in gedachten hebt. Ik kan iets namaken op gevoel. Als onze dochter iets leuks ziet, maak ik dat. Ik kan er heel mijn creatieve ei in kwijt.”

www.naaikantje.be

NN

Facebook98
Twitter
Follow Me
Tweet