Laatste nieuws:
Een alcoholslot om de wagen te kunnen starten

Een alcoholslot om de wagen te kunnen starten

Volgens de Federale Politie was in het jaar 2022 in 1 op de 8 verkeersongevallen de bestuurder onder invloed van alcohol. In tien jaar tijd is het aantal verkeersongelukken waarbij alcohol betrokken was meer dan verdubbeld. Een schrikwekkende evolutie. Middelen om die aantallen te doen dalen zijn bij iedereen bekend: alcoholcontroles door de politie en hoge boetes voor wie betrapt wordt. Maar een rechter kan ook een alcoholslot opleggen. In welke gevallen gebeurt dit en wat is een alcoholslot eigenlijk? Blogger Alain Dierckx van Europ-Assistance geeft uitleg.

Wat is een alcoholslot?

Een alcoholslot is een klein apparaatje dat aan de starter van de auto verbonden wordt. De bestuurder moet op het mondstuk van het alcoholslot blazen, zodat het toestel de hoeveelheid alcohol in je adem kan meten. Als die hoeveelheid meer dan 0,2 promille bedraagt zal de auto niet starten. Indien de hoeveelheid minder dan 0,2 promille is, zal de auto starten en kan men wegrijden maar onderweg zal het alcoholslot opnieuw vragen om te blazen, om te vermijden dat de bestuurder toch nog zou drinken achter het stuur. De eerste herhalingstest wordt gevraagd 5 à 10 minuten na het starten van het voertuig. De volgende testen worden gevraagd tussen 15 en 45 minuten na het starten.

Wanneer wordt een alcoholslot opgelegd?

Over een alcoholslot wordt beslist door een rechter. Het is een aanvulling op andere maatregelen zoals hoge boetes, het opnieuw laten afleggen van het rijexamen en het afnemen van het rijbewijs van de bestuurder. Een alcoholslot kan opgelegd worden vanaf 0,8 promille en moet u zelf aanschaffen. Het is echter verplicht vanaf 1,8 promille en vanaf tweemaal 1,2 promille voor zware recidivisten. De bestuurder dient verplicht een bijhorend omkaderings-programma volgen. Meer informatie daarover vindt u op de website van het Verkeersinstituuit Vias.

Waar koopt men een alcoholslot?

Helemaal onderaan op deze website van de Federale Overheid vindt u de erkende dienstencentra waar u een alcoholslot kunt bekomen. Zij kunnen u een eerste uitleg geven. Maar op de website van Alcoholhulp vindt u ook een zeer gedetailleerde brochure over de werking van een alcoholslot en over het omkaderingsprogramma.

Welk omkaderingsprogramma moet u volgen in geval van sanctie?

– U krijgt een vorming over wat alcohol met u en uw omgeving doet.
– U volgt via een diensteninstelling een technische opleiding om te leren omgaan met het alcoholslot.
– U wordt regelmatig uitgenodigd om de gegevens uit uw alcoholslot te downloaden.
– Deze gegevens dienen als basis voor opvolgingsgesprekken die op regelmatige basis plaatsvinden en waarbij de gegevens uit het alcoholslot worden geanalyseerd en besproken.
– Hoe lang blijft een alcoholslot verplicht in de wagen?
– De termijn wordt bepaald door de rechter en kan variëren van 1 tot 5 jaar en zelfs tot levenslang. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor professionele bestuurders.

Hoeveel kost een alcoholslot?

Een alcoholslot kan gehuurd of aangekocht worden. De prijs hangt af van de producent en van de eventuele accessoires maar schommelt rond de €3.000,-. De technische opvolging van het alcoholslot is hierbij inbegrepen, maar het omkaderingsprogramma moet men apart betalen. Dit kost €1.100,- voor een jaar. Alle extra gesprekken of acties dienen bijkomend betaald te worden. Alcoholsloten kunt u ook tweedehands aankopen, maar die toestellen moeten altijd opnieuw geijkt en gekalibreerd worden.

Wat als u het alcoholslot probeert te misbruiken?

– Als u niet opdaagt om de gegevens van uw alcoholslot te laten downloaden, zal de motor van uw voertuig blokkeren.
– Als u de herhalingstesten tijdens de rit niet uitvoert, zal dit door het toestel geregistreerd worden en zal het tijdens de opvolgingsgesprekken aan bod komen.

Tip: er bestaan vele soorten alcoholtesters die je in je voertuig kan gebruiken om preventief het aantal promille te meten. Deze testers zijn online te koop op verscheidene websites en kosten tussen €10,- en €650,-.

Hoe dan ook, de beste tip is om geen alcohol te drinken wanneer u achter het stuur wil kruipen!

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pxhere

Facebook57
Twitter
Follow Me
Tweet