Laatste nieuws:
Hervorming van de rijopleiding dit verandert er

Hervorming van de rijopleiding: dit verandert er

De rijopleiding zal er in Vlaanderen binnenkort iets anders uitzien. Wie leert rijden, moet langer oefenen en vrije begeleiders zullen opnieuw een vormingsmoment moeten volgen.

Op 1 maart 2024 gaan de nieuwe regels rond de rijopleiding in voege. Wie in Vlaanderen zijn of haar rijbewijs wil halen, moet vanaf dan minstens vijf maanden oefenen, waar dat nu slechts drie maanden is. De verlenging van de verplichte oefenperiode geldt zowel voor een voorlopig rijbewijs 18 maanden als 36 maanden. Dus zowel voor wie met de rijschool leert rijden, als voor wie met een vrije begeleider z’n rijbewijs probeert te halen. Deze minimale oefenperiode moet doorlopen worden door iedereen die na 1 maart 2024 een praktisch examen gaat afleggen. Als je dus voor deze datum je voorlopig rijbewijs hebt gehaald maar pas na die datum het examen gaat doen, moet je toch vijf maanden oefenen.

Vormingsmoment weer ingevoerd

Wie ervoor kiest om niet met een rijschool te leren rijden, valt in het regime van een opleiding met een vrije begeleider. Die begeleiders moeten vanaf 1 maart 2024 ook weer een vormingsmoment volgen, voordat ze iemand mogen leren rijden. Dat vormingsmoment heeft al eens een tijdje bestaan, maar werd afgevoerd. Nu wordt het dus opnieuw verplicht. Het vormingsmoment is een sessie van drie uur, waarin de vrije begeleiders informatie krijgen over hoe ze iemand moeten leren rijden en hun kennis van de wegcode bijgespijkerd wordt. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want vaak worden fouten doorgegeven van begeleider op leerling. Het vormingsmoment kan zowel fysiek (in groep) als digitaal gevolgd worden. VAB-Rijschool plant alvast opleidingen in heel wat kantoren, maar zal het vormingsmoment ook digitaal aanbieden.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook120
Twitter
Follow Me
Tweet