Laatste nieuws:
Caravan of motorhome: welk rijbewijs heb je nodig?

Caravan of motorhome: welk rijbewijs heb je nodig?

Voorzichtig is het eerste lenteweer op komst. Misschien kriebelt het wel om eindelijk die motorhome of caravan te kopen. Maar welk rijbewijs heb je nodig? B? BE? C? C1? Wij maken jou wegwijs!

Welk rijbewijs je voor een caravan of motorhome dient te hebben, hangt af van het totale gewicht van het samenstel – auto + caravan dus – of van de motorhome in kwestie.

1. Indien de maximale toegelaten massa (MTM) van het samenstel of van de motorhome niet meer dan 3,5 ton bedraagt, volstaat het ‘gewone’ rijbewijs B. In het geval van de motorhome mag deze ook slechts aan maximaal acht personen (plus de bestuurder) plaats bieden.
2. Indien je echter met een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg (ten hoogste 3,5 ton) wil trekken en de MTM van het samenstel bedraagt meer dan 4,25 ton (max. 7 ton), dan heb je het rijbewijs BE nodig. Voor een rijbewijs BE hoef je niet opnieuw een theoretisch examen af te leggen. Als dat samenstel niet meer dan 4,25 ton bedraagt, kan je voor een rijbewijs B + code 96 kiezen.
3. Indien de MTM van de motorhome hoger is dan 3,5 ton en niet meer dan acht zitplaatsen telt, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs C(1) nodig. Rijbewijs C1 is voor vrachtwagens tot 7,5 ton, rijbewijs C is voor vrachtwagens van 7,5 ton en meer. Let op, hierbij gelden andere snelheids- en parkeerregels en moet je ook rekening houden met het inhaalverbod dat van toepassing is op deze categorie.

Oefenen bij VAB-Rijschool

Hou er rekening mee dat een motorhome breder, langer en hoger is dan een gewone wagen. Je hebt ook een grotere dode hoek bij het afslaan. Wat ‘oefenen’ kan dus geen kwaad voor je er effectief mee de baan opgaat. VAB-Rijschool heeft een kleine vrachtwagen ter grootte van een gemiddelde motorhome ter beschikking.

Belangrijk

Belangrijk om weten: om een rijbewijs C(1) te behalen moet je eerst een theoretisch examen afleggen. Voorafgaand aan je praktijkopleiding dien je ook medisch gekeurd te worden. VAB-Rijschool helpt je graag verder met al je vragen rond het behalen van het juiste rijbewijs en de verkeersregels die op een motorhome van toepassing zijn. Meer info vind je op vabrijschool.be/caravan-en-motorhome.

Bron: VAB
Foto: ©Noordernieuws.be

Facebook21
Twitter
Follow Me
Tweet