Laatste nieuws:
Jeannine Douws - Column

De fameuze WET OP DE PRIVACY (gedeeltelijk gemaakt voor criminelen)

Ingevolge een recent geplaatst bericht op FB door ’t Hof Van Wildert, de enige echte broodjeszaak, uiteraard hier gevestigd in de Wildert, over de diefstal van, je gaat het niet geloven, een zoutvaatje en een pepermolentje, door (vaste) klanten wil ik over die WET OP DE PRIVACY toch eens mijn mening eens zeggen.

Dat de persoonsgegevens van burgers inderdaad beschermd moeten worden is de evidentie zelf. Een klantenkaart bij de supermarkt, een kledingswinkel, een schoenwinkel of een inschrijving bij één of andere club. Dat jijzelf nooit controle hebt over wat er met jouw persoonsgegevens allemaal gebeurt, tot daar aan toe. Wil je niet dat de halve wereld weet dat je schoenen, een kleed, een broek of een pan hebt gekocht met een klantenkaart of dat je ettelijke kilo’s wil afvallen in een fitnesscenter? En wil je niet dat die persoonsgegevens die op de klantenkaart vermeld staan binnen de kortste keren resulteren in een overlading van reclame op je mailadres of je FB pagina? Dan koop je zonder klantenkaart, betaal je per keer dat je naar de fitness, de zonnebank of naar de supermarkt gaat. Au fond, is dat eigenlijk nog het minste. Velen onder ons kopen inderdaad online én met een klantenkaart, kwestie van ofwel goedkoper ofwel na 1O stempeltjes een paar euro vermindering.

Maar dat de persoonsgegevens en/of foto’s van dieven, oplichters, sjoemelaars, foefelaars en criminelen derwijze beschermd zijn, dat een simpele foto van één van hen kan resulteren in een proces aan je broek gaat er ver over.

Of het nu de diefstal van een zoutvaatje en een pepermolentje betreft, of een huurder die met de Noorderzon verdwijnt met achterlating van een berg schuld, een oplichter die je ettelijke euro’s lichter maakt, of daders van vandalisme en vernielingen. Door de Wet op de Privacy ben je met handen en voeten gebonden.

Ik ben misschien sceptisch voor wat ‘mijn’ algemene benaming voor misdadigers betreft. Waaronder dieven, oplichters, brandstichters, vandalen, sjoemelaars en foefelaars, maar mijn motto, lijfspreuk en kernspreuk is en blijft “ééns dief altijd dief”

Volgens mijn bescheiden mening zijn er mensen die geboren worden mét zulke ‘kwaliteiten’ en die een innerlijke drang hebben waaraan ze niet kunnen weerstaan. Het lucratief, dus lonend geldgewin, dat hieruit voortspruit voor dieven, oplichters (waaronder de met de Noorderzon verdwijnende huurders ook vallen) is voor hen niet te versmaden. Vermits hun foto of de openbare vermelding van hun daden met naam en toenaam beschermd worden door de fameuze wet op de privacy, hebben ze carte blanche om gewoon verder te doen zonder voor hen enige nadelige gevolgen. De foto mag niet verspreid worden en over hun daden mag niet geschreven worden, vanwege DE WET OP DE PRIVACY.

Wat de sjoemelaars en de foefelaars betreft, die je gedurende ettelijke tijd enkele luttele euro’s hebben lichter gemaakt of geld hebben geleend zonder het ooit terug te betalen. Die dus het vertrouwen van de slachtoffers hebben misbruikt, vallen zo wie zo naast de boot. Want welk slachtoffer geeft graag toe dat hij te goed van vertrouwen was, buiten het feit dat het “maar” in het ene geval luttele euro’s betrof en in het andere geval het “misschien” een ‘lening’ aan een kennis betrof.

Het zou bijzonder nuttig zijn als oplichters, die reeds tientallen slachtoffers hebben gemaakt, openbaar te kijk worden gezet, om eventuele toekomstige slachtoffers hiervan te vrijwaren. Maar ook huurders die er de gewoonte van maken met de Noorderzon te verdwijnen met achterlating van een berg schuld of die de woning volledig vernield en vervuild achter hebben gelaten. Dieven die op klaarlichte dag het lef hebben om je winkel leeg te ratten en daarbij dan nog klaar en duidelijk op de camerabeelden staan of sjoemelaars en foefelaars die je links en rechts euro’s lichter maken

Maar de slachtoffers van al deze voornoemde feiten staan wel voor een voldongen feit door deze WET OP DE PRIVACY. Ofwel kan je jarenlang procederen wat bergen kost en waarvan je nooit maar ook nooit weet wat het resultaat zal zijn. (Zie mijn column VROUWE Justitia, godin van de rechtvaardigheid die soms danig uit balans is) ofwel de keerzijde van de medaille, dat je alles kwijt bent. En de oplichters, dieven, sjoemelaars en foefelaars kunnen rustig hun gang gaan in andere contreien.

Jeannine

Facebook74
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Helemaal juist.
    De wet staat aan de kant van de wanbetalers en dieven.
    Heel zielig landje aan het worden, België.