Laatste nieuws:
Niels De Brauwer - Skien

De bijzondere hobby van… Niels De Brauwer

Talent kan al heel vroeg tot uiting komen. Net als bij Niels De Brauwer (16), die al vanaf zijn tweede jaar skiet.

Skiën vanaf mijn tweede jaar

“Met skiën ben ik begonnen toen ik tweeënhalf was”, vertelt Niels. “Op mijn vijfde was ik met mijn ouders op vakantie in Oostenrijk en kreeg ik skiles. Ik kwam in een grote groep van kinderen van zeven en acht jaar. Ik kon al een beetje skiën en daarom hadden ze me daarbij gezet. Maar ik vond dat niet leuk en werd toen in een klasje met leeftijdsgenootjes geplaatst. Op de laatste dag van dat skischooltje was een wedstrijd voor alle leeftijden tot tien jaar. Ik ben toen tweede geworden, een meisje van tien werd eerste.”

Niels De Brauwer op het podium

Zwemwedstrijden

“Ik vond vooral de jumpkes leuk, als je over een bultje ging en zo een beetje kon springen. Ik viel wel eens, maar dat vond ik niet erg. Thuis, in België, deed ik mee aan zwemwedstrijden, maar dat begon ik saai te vinden. Mijn vader zei: ‘Je mag stoppen, maar dan moet je wel een andere sport kiezen’.”
“Mijn vrouw Tamara en ik zijn allebei marathonlopers”, zegt Leo, de vader van Niels. “En we zijn allebei van sport gebeten. We vonden het daarom heel belangrijk dat Niels ook aan sport ging doen.”

Niels De Brauwer op de skihelling

Op zoek naar skiteams

“Niels koos ervoor om te gaan skiën. Op zoek naar skiteams waar hij zich bij aan kon sluiten, kozen we voor WeSki in Aspen te Wilrijk. Aspen is de indoor skipiste. Bij die trainingen leren ze niet alleen snelheid, maar ook veel technieken en verantwoord met je omgeving en andere skiërs omgaan. Dat staat hoog in het vaandel.”

Mijn grote hobby

“Ik was toen negen en vond vooral de snelheid leuk”, herinnert Niels zich. “Ik maakte vrienden in de groep en dat zijn ze nu nog. We oefenden op ‘matten’, dat zijn zeer harde, plastic borstels waar hellingen van waren gemaakt. Als je daarop valt, doe je je serieus pijn. Sinds ruim een jaar is het een indoor skipiste met echte sneeuw. Vroeger ging ik af en toe skiën, nu twee keer in de week, want het is echt mijn grote hobby.”

Niels De Brauwer op de borstelbaan

Een team met gezamenlijke passie

“Mijn eerste wedstrijd was toen ik elf was en daarna volgden er al snel wedstrijden op andere locaties. Op mijn twaalfde had ik mijn eerste wedstrijd in het buitenland, in Sankt Johann, Oostenrijk. Het was leuk om naar een onbekende piste in de bergen te gaan. Sindsdien heb ik meerdere wedstrijden in Oostenrijk gehad en ook in Frankrijk.” “Sinds Niels wedstrijden skiet, maak ik foto’s van alle Belgische wedstrijden waar we naar toe gaan”, vertelt Tamara Verschueren, de moeder van Niels. “Zo zijn we eigenlijk een team vanwege onze gezamenlijke passie voor skiën.”

Niels De Brauwer met vader Leo
Met vader Leo
Mijn vader werd ‘Official’

“Zo’n vier jaar geleden werd mijn vader door Sneeuwsport Vlaanderen, het overkoepelend orgaan van alle clubs, gevraagd om ‘Official’ te worden. Een ‘Official’ is een scheidsrechter, maar dan voor het skiën. Dan bekijk en beoordeel je of de poorten (palen) correct voorbij wordt gegaan, in de juiste slalom. In België zijn het zo’n 20-25 palen, maar in het buitenland zijn de pistes langer en zijn er een 60-tal. De slaloms worden uiteindelijk door zo’n acht mensen beoordeeld.”

De BRauwer - Ambachtelijk waxen en slijpen van skies en snowboards - Essen

Waxen en slijpen van ski’s en snowboards
“Omdat skiën hoe of wat een kostbare hobby is, zijn mijn vader en ik, en dan vooral mijn vader, begonnen met het waxen en slijpen van ski’s en snowboards”, legt Niels uit. “Als iemand zijn ski’s of snowboard wil laten behandelen, vragen we altijd in welke periode ze gaan en of ze ervaren of recreatieve skiërs zijn”, vult Leo aan. “Dat vereist namelijk een heel andere behandeling. We houden ook altijd het weer in de gaten, vooral als mensen op korte termijn gaan. De diverse temperaturen vereisen een bepaalde wax. Goed onderhoud is heel belangrijk als je gaat skiën of snowboarden. Vergelijk een slecht onderhouden ski met een auto met gladde banden.”
 

“Vergelijk een slecht onderhouden ski met een auto met gladde banden.”

Sponsor Carré de Finance

“Er is een piste in Anderlecht die heel hard, glad en technisch is”, vertelt Niels. “Vrijwel iedereen haat die piste, maar ik vind dat de fijnste. En juist daar worden elk seizoen twee wedstrijden georganiseerd door ‘Dynastar Skicup van Vlaanderen’. Sinds dit jaar word ik ook gesponsord door ‘Carré de Finance’ en dat vind ik een hele eer!”

LW

Foto’s: ©Tamara Verschueren

Bezoek de website van WeSki

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook166
Twitter
Follow Me
Tweet