Laatste nieuws:
Jeannine Douws - Column - Noordernieuws.be

Radijzen

FB vraagt mij wat ik aan ‘t doen ben, niks dus, maar wat ik ga doen is mij hier excuseren. Toen ik enkele dagen geleden melding maakte dat mijn Fonsje vandaag zou gaan biljarten met als afsluiter voor deze avond, na 3 jaar, eindelijk terug zijne Babi Pangang vroeg een lieve FB vriend mij of mijn Fonsje kon biljarten. Ik antwoordde hierop dat mijn Fonsje ALLES kan. Maar toen ik laat in de namiddag naar mijnen bloemenborder ging kijken deed ik daar een heel rare ontdekking waardoor ik mij bij die lieve vriend zeker en vast moet excuseren. Neen, mijn Fonsje kan niet ALLES.
Hij kent totaal niets van radijzen planten. Jaren en jaren aan een stuk probeert hij ieder seizoen radijzen te planten maar daar komt geen bal van terecht, er komt zelfs niet het miezerigste knolleke uit dat er bestaat, alleen hier en daar een bladje. Hij heeft al die jaren al van alles geprobeerd, gewoon in den hof op een rijtje, in de serre, in een bloempot en dit seizoen in een grote vierkante zwarten bak kwestie van de warmte erin te houden. Alle zaadjes met een pincetje één voor één geplant, maar nooit is er ook maar ene enkele radijs uitgekomen, Iedere mens zou er, met al die moeite die hij deed, kompasse mee krijgen. Op al die 23 jaar hebben die zakjes zaad een fortuin gekost en aghe nen bussel radijze koept in de Jumbo betolde 0,99 euroCENT.
Nu loop ik in de hele late namiddag langs mijnen bloemenborder, allé, dat was mijnen bloemenborder, maar door die hitte schiet er amper iets van over, en ineens dicht tegen de borderrand zie die ik dikke grote ronde rode knollen zitten, voor mijn part rode biet. Dus ik roep hem om te komen kijken om zeker te zijn want IK had zeker gene rooien biet geplant en HIJ mag niet in mijnen border komen, maar ik had al wat Campari gedronken zodat de mogelijkheid bestond dat ik zo geen helder zicht meer had en ik zeg “Zoet zie, groeien hier nu roei bieten of wa.” Hij bukt zich om dichterbij te kunnen zien en ineens schiet hij in de lach maar met ne kop zo rood als een tomaat. Oh neen, zei hij, dat zijn mijn radijzen. Ikke “Hoe komen uw radijzen in mijnen bloemenborder?” Hij: “Dat was overschot radijzenzaad van dit voorjaar en ik heb dat daar maar weggegooid want mijne vierkanten bak zat al helemaal vol en die zaadjes konden er niet meer bij.” Ikke: “Oh dien bak werra werral niks van is uitgekomen. Maar hier in mijnen border zijn ’t precies kanonballen. Ge kunt ze wel niet meer eten maar bon ze zenner.”
Dus, lieve Michael , sorry vriend voor mijn leugen .

Jeannine

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet