Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Viv Schrooyen
De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

De bijzondere hobby van… Viv Schrooyen

Wat is leuker dan van je hobby je werk te maken? Viv Schrooyen (61) kreeg die kans en draagt haar interesse graag over op anderen.
“Bloemen heb ik altijd prachtig gevonden en hadden mijn grote interesse,” vertelt Viv, “ik wilde daar graag iets mee gaan doen en ben les gaan volgen in bloemschikken. Dat was hier in Essen, maar daar vond ik na een poosje niet genoeg uitdaging in.”

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Om zich er verder in te specialiseren en allerlei technieken te leren, volgde Viv diverse opleidingen. Onder andere bij Bart Nys in Herentals, ze volgde de Bloemschikacademie in Antwerpen en kreeg les van Stefan Van Berloo in Zwijndrecht.

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

“Ik hield me al vijftien jaar met bloemschikken bezig en ben toen mijn bedrijfje ’t Gruun Stalleke begonnen. Dat is ondertussen ook alweer zestien jaar geleden. Toen ik indertijd al die lessen ging volgen, waren mijn kinderen nog klein en werd ik ook onthaalmoeder. Dat heb ik tien jaar gedaan, maar moest er vanwege rugklachten mee ophouden: ik kon de kinderen niet meer optillen.”
Vivs creativiteit beperkt zich niet tot bloemschikken. “Ik was een keer op een beurs en zag daar Powertex schilderijen. Ik was meteen verkocht: daar zitten zoveel technieken en mogelijkheden met kleuren in, dat de uitdagingen haast eindeloos zijn!”

De bijzondere hobby van Viv SchrooyenDe bijzondere hobby van Viv SchrooyenDe bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Op dit moment heeft Viv tweeënnegentig cursisten die les bij haar volgen: “Die zijn verdeeld over tien groepen, die één a twee keer in de maand komen. De jongste is 29, de oudste 82. Ik maak voor een les altijd een voorbeeld, maar probeer de creativiteit zoveel mogelijk te stimuleren, zodat het een eigen stuk wordt, waar ze materialen voor van huis mee kunnen nemen.”

Als je al die prachtige creaties ziet, moeten de cursisten dan niet zeer geduldige mensen zijn? “Diverse mensen hebben juist aangegeven dat ze daar het geduld niet voor hebben, dat blijkt in de praktijk dus heel anders te zijn,” lacht Viv. Een mevrouw achter haar knikt instemmend: “Ik zei het ook altijd, maar het is juist heerlijk om hier zo bezig te zijn en je op je bloemstuk te concentreren.”

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

De sfeer is altijd goed onderling, sommige cursisten komen al vanaf het begin in ’t Gruun Stalleke. Ze trekken zich aan elkaar op en er zijn zo al heel wat vriendschappen ontstaan. Twee keer per jaar is er een Open Deur Dag, de volgende is op 5 en 6 maart van 11:00 tot 15:00. Mensen kunnen dan vrijblijvend komen kijken om te zien of dit hun aanspreekt. Willen ze iets maken, dan kunnen ze zich inschrijven.

De bijzondere hobby van Viv SchrooyenDe bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Sinds januari dit jaar is de gemeente Essen begonnen met een Artstand. Iedere maand kan een kunstenaar één van zijn werken tentoonstellen in het gemeentehuis. In maart komt er een schilderij van Viv te hangen.

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Annie (60) is al zes jaar cursist bij Viv. “Hiervoor volgde ik les in Nederland op Steenpaal, maar die hield er na tien jaar mee op. Daarvoor ging ik vier jaar naar Wuustwezel. Ondanks dat ik het al zo lang doe, leer ik iedere keer bij. Thuis doe ik zelden of nooit aan bloemschikken, alleen hier. Je kan er dan helemaal mee bezig zijn, het is altijd gezellig en je kan je hoofd helemaal leegmaken.”

Agnes Maris (68) begon met bloemschikken toen ze met pensioen ging en volgt nu tien jaar lessen bij Viv. “Ik hoorde er over van een buurvrouw en het leek me wel leuk. Ik deed het thuis zelf ook wel, maar dan merk je dat je kennis gewoon te beperkt is. Hier doe je altijd ideeën op.”
De dochter van Agnes kwam ook altijd mee, maar die volgt nu les op een andere avond.

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

“Ik voel me altijd fier als ik met een mooi stuk naar huis ga en waar ik thuis nog zeker drie tot vier weken plezier van heb.”
Agnes is ook vrijwilliger bij een palliatieve eenheid. Uit de bloemstukken die daar staan en die opgeknapt moeten worden, maakt ze nieuwe, mooie creaties, waar nodig met materiaal uit de tuin.
“De goesting om dat te doen, is hier ontstaan.”

Suzan (64) maakte, toen ze in de Klina werkte, grote bloemstukken waar ze de ideeën voor bij Viv had opgedaan. Die gebruikte ze om de verpleegpost mee op te sieren.

De bijzondere hobby van Viv SchrooyenDe bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Het voorbeeld voor het paasbloemstuk staat klaar en wordt door de aanwezige cursisten bestudeerd. Aan de gezichten kun je zien dat zij in gedachten hun eigen ideeën al aan het toevoegen zijn. Die eigen creativiteit, die door Viv zo gestimuleerd wordt.

De bijzondere hobby van Viv Schrooyen

Open Deur Dag ’t Gruun Stalleke: 5 en 6 maart van 11:00 tot 15:00.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag iets over vertelt of kent u iemand? Laat het ons weten via het contactformulier. U hoeft niet in Essen te wonen: hobby’s zijn universeel!

LW

Facebook84
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

 1. Viv Schrooyen

  Hey Laureen, ik wil je nog eens heel hartelijk bedanken voor het intervieuw van vorige week !!!
  Wat een geweldig artikel heb je er van gemaakt en zoveel leuke foto’s !
  Je hebt mijn (uit de hand gelopen) hobby schitterend omschreven.
  Ik heb vele enthousiaste reacties gekregen over je artikel in NOORDERNIEUWS .
  Voor mijn cursisten is het ook heel fijn om eens met hun hobby in de belangstelling te komen.
  Nogmaals hartelijk dank
  Viv