Laatste nieuws:
Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Er zijn weinig mensen die broeder Willy (63) niet kennen. Al sinds 1983 verzorgt hij de missiewerking van het Redemptoristenklooster in Essen. Ieder jaar gaan er meerdere containers en camions naar landen waar alle hulp broodnodig is. Zoals bijvoorbeeld: Brazilië, Marokko, Haïti, Kenia, de Filippijnen, Ghana, Honduras en India. Maar ook naar Nederland, Duitsland en België zelf. Dit zijn slechts een paar van de vijftig landen waar hulpgoederen en medicijnen naar toe zijn gegaan.

Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Broeder Willy houdt nauwgezet bij hoeveel kilo er jaarlijks uitgaan.
“Voor deze missies hebben we veel spullen nodig,” vertelt broeder Willy, “het is dan ook heel jammer dat veel mensen goed bruikbare spullen naar het containerpark brengen, terwijl wij ze heel graag ophalen om andere mensen mee te helpen.”
In totaal is door de jaren heen tot en met 2015 6.218.046 kilo (!) over de hele wereld verscheept. Deze enorme berg goederen heeft wereldwijd veel mensen geholpen, maar heeft andersom natuurlijk hier de afvalberg enorm verlaagd.

Broeder Willy en zijn vrijwilligers

“Ik kan dit natuurlijk niet alleen,” zegt broeder Willy, “ik heb de trouwe hulp van zo’n vijfentwintig vrijwilligers. De oudste is Fons Van den Berg, hij is bijna negentig, de jongste zevenenveertig. Vandaag zijn ze met veertien man bezig met het afladen van een container die naar Costa Rica gaat.”

Annemie Simons werkt twee jaar bij broeder Willy
Annemie Simons werkt twee jaar bij broeder Willy

Alle dozen, bedden en andere materialen worden gewogen en het gewicht wordt doorgegeven aan Annemie Simons (47) die alles opschrijft in verband met de papieren.
“Ik doe dit nu twee jaar,” vertelt ze tussen het noteren door, “Enkele jaren geleden hebben we een huisbrand gehad en kwamen via via bij broeder Willy terecht, hij heeft ons geholpen met huisraad en andere spullen. We zijn daarna zelf altijd spullen blijven brengen en hebben gevraagd of we hem konden helpen, omdat hij zoveel voor ons had gedaan.”

Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Eddy Pollemans (67) is nu zeventien jaar vrijwilliger bij broeder Willy. “Een collega meldde dat er camionchauffeurs werden gevraagd, ik heb alle rijbewijzen en heb me toen aangemeld.”

Na een drukbezette levensloop besloot Jos Vandekeybus (72) zich ook in te zetten: “Ik heb het altijd heel druk gehad en wilde toch wel bezig blijven. Ik doe dit nu vier jaar.”

Jef Schrauwen (79) doet dit al acht jaar. “Ik kwam met een andere vrijwilliger mee, zo zijn er al heel wat hier terecht gekomen.”

Broeder Willy en zijn vrijwilligers

Iedere keer als er een container moet worden afgeladen, staan Lisa Vandekeybus (79) en Jean De Crom (73) klaar om de inwendige mensen te versterken met een koffietafel en lunch. Van zowel Lisa als Jean werkten de echtgenoten hier al als vrijwilliger. Omdat Lisa, die hier al zeven jaar werkt, er alleen voor stond, werd Jean een keer gevraagd om mee te helpen en is dit ook blijven doen. Ondertussen alweer drie jaar.
“We doen dit voor het goede werk en om mensen te helpen,” vertellen ze, “maar ook als er een feest is verzorgen we dat. Dan koken we in de keuken van de paters en eten daar in de refter.”

Richard Dillema (84) werkt al elf jaar bij broeder Willy als vrachtwagenchauffeur. “Een buurman vertelde me dat ze camionchauffeurs nodig hadden en ik heb me aangemeld. Ik haal spullen op in Ieper, Genk en Oostende.”

“Ik ben blij met de camionchauffeurs,” vertelt broeder Willy, “maar het zou fijn zijn als er nog een paar chauffeurs zich aan zouden melden. Die kunnen me altijd bellen op: 0495.777.626!”

Broeder Willy en zijn vrijwilligersBroeder Willy en zijn vrijwilligers

Ondertussen is er een lekkere lunch op tafel gezet, zoals altijd als er een container wordt afgeladen. Aan tafel zitten mensen van allerlei leeftijden, Vlamingen en Nederlanders. Maar over één ding zijn ze het unaniem eens:
“Er is geen enkele baas zo goed voor zijn vrijwilligers als broeder Willy!”

NN

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet