Laatste nieuws:
Tom Sanders - Hobby bieren

De bijzondere hobby van… Tom Sanders!

Alles wat Tom Sanders (41) graag doet, is in het café terug te vinden. Het café, en dan met name Hoek City waar hij uitbater van is, heeft ook zijn interesse en passie voor bieren vergroot en die deelt hij nu met zijn klanten.

Tom Sanders - Café Hoek City - Essen-Hoek

Half jaar werd 3,5 jaar

“Het oude pand waar café Hoek City was gevestigd kwam leeg te staan”, vertelt Tom. “Het café op die locatie heeft zeker zestig jaar bestaan. Het zou worden afgebroken, maar de vergunningen waren nog niet in orde. Samen met een maat, Peter Bresseleers, besloten we met de nieuwe eigenaar te onderhandelen om er nog een half jaar café te houden. Tot de afbraakvergunningen en vergunningen voor de nieuwbouw rond waren, wat hij goed vond. Het half jaar werd 3,5 jaar, maar uiteindelijk werd het afgebroken.”

Tom Sanders - Achter de toog van Café Hoek City

Voormalige jongensschool

“De voormalige jongensschool stopte begin tachtiger jaren. Het gebouw, dat van de parochie was, werd aan de gemeente verkocht. Een paar ruimtes werden nog wel verhuurd aan de verenigingen. We zijn met de gemeente en de verenigingen gaan praten en we mochten het op korte termijn huren. In september 2015 zijn we geopend en de klanten en verenigingen zijn mee verhuisd. Het terras was eerst alleen aan de zijkant, maar sinds twee jaar huren we het volledige gebouw en de site. Dus er is nu ook een groot terras aan de achterkant. Door corona hebben we helaas de volledige capaciteit nog niet kunnen benutten.”

Tom Sanders - Café Hoek City - Overdekt terras

Cursus ‘Bierkenner’

“Op het moment dat we hier naar toe zijn verhuisd, heb ik een cursus ‘Bierkenner’ gedaan, aan de PIVA van Antwerpen. Voor de verhuizing had ik die interesse al. In de Ardennen dronk ik een keer ‘Lupulus’ en vond dat erg lekker. In Vlaanderen werd dat bier toen nog niet verkocht. Een vertegenwoordiger van de brouwerij is toen hier geweest en hebben we het bier op tap gezet. De klanten reageerden er heel positief op en na zeven jaar tappen we het nog steeds. Sommige mensen komen er zelfs speciaal voor langs. Zo ontstond er een band tussen de brouwer en ons. Deze brouwerij was eerst traditioneel, maar sinds de zonen het hebben overgenomen, zijn er diverse bieren bij gekomen.”

Tom Sanders - Geniet van de Belgische biercultuur

Bier in blik

“Speciale bieren worden door kleinere brouwerijen tegenwoordig ook in blik verkocht, vooral de IPA bieren (Indian Pale Ale). Mijn interesse voor bieren groeide steeds meer en ons assortiment werd nog uitgebreider. Klanten begonnen om bieren te vragen met bepaalde kenmerken, zoals: een donker bier dat niet te zoet is, of: een hoppig bier, niet te hoog in alcoholpercentage. Ik dacht: misschien moet ik mezelf bijscholen, zodat ik als mensen iets vragen er een deftige uitleg bij kan geven. Dat was voor mij de reden om die biercursus te gaan doen. Er ging een nieuwe wereld voor me open en de puzzelstukjes begonnen in elkaar te vallen. Je leerde van alles, tot en met de bepaalde manier over hoe je bier moet uitschenken of serveren. Daar zitten enorme verschillen tussen. In het begin keken de mensen wel raar, maar gingen het wel appreciëren.”

Tom Sanders - Café Hoek City - Essen-Hoek

Highbieren

“De volgende stap was dat we ‘Highbieren’ zijn gaan doen. Dan krijgen de mensen zes verschillende bieren om te proeven. Dat bouwen we op van laag naar hoger alcoholpercentage, want in die volgorde heb je de beste smaakbeleving. Daar serveren we hapjes bij, die met bier te maken hebben, zoals biersoep, bierbrood, bierkaas, bierbitterballen, … We doen er dan een woordje uitleg bij en variëren de bieren en de hapjes met de seizoenen mee.”

Tom Sanders - Hobby bieren

Smaakevolutie

“Mijn interesse voor bier bleef groeien. Na twee jaar heb ik opnieuw een opleiding ‘Bierkenner’ in Antwerpen gedaan. Daar werden weer andere accenten gelegd dan bij de vorige opleiding en leerde ik dingen die ik nog niet wist. Je ontmoet er bovendien andere mensen, waar interactie mee ontstaat en gegevensuitwisseling. In 2015 ben ik Orval in mijn kelder gaan zetten, die maakt vanwege de gisten een smaakevolutie door naarmate ze ouder wordt. Net als wijn bijvoorbeeld. Een jaar geleden zijn we die op onze bierkaart gaan aanbieden, in de volgorde van de jaren. Zelf ben ik altijd een Lupulusliefhebber gebleven en drink ook graag een Oude Geuze. Het hangt van het weer en de omstandigheden af welk bier ik drink. In de zomer bijvoorbeeld, drink ik graag een goede IPA uit blik. Blik is makkelijker te recycleren en is meer te vergelijken met een klein vaatje bier. De grootste vijand van bier is licht, dat geeft oxidatie en daardoor een onaangename smaak. Blik is economisch goedkoper en bier in blik is sneller koel. Het oogt bovendien beter en de ontwerpen zijn mooier.”

Hoek City - In het café

Bier- en muziekpassie

“Als ik geen café uitgebaat had, zou mijn interesse voor bier ook wel zijn ontstaan, maar waarschijnlijk niet zo snel en niet zo diepgaand. Waarom ik ooit een café ben begonnen? Alles wat ik graag doe is in het café terug te vinden. Zoals bieren dus, mijn bierpassie kan ik volledig kwijt in het café. Net als mijn muziekpassie, want ik ben vroeger dj geweest. We hebben toen veel optredens georganiseerd en dat probeer ik hier ook te doen. Ik ben graag onder de mensen, elke dag een praatje kunnen maken is voor mij erg plezant.“

Tom Sanders - Muziekpassie

Uitgebreid assortiment

“Er zijn veel mensen die hier een speciaal biertje, dat we op de kaart hebben staan, komen drinken. We hebben een zeer uitgebreid assortiment en tijdens de lockdowns verkochten we pakketjes van deze speciale bieren. Zodat we de huur konden blijven betalen en zodat de mensen ons niet zouden vergeten.”

Tom Sanders - Hobby bieren - Speciaalbieren

Untappd

“Er is een app, die heet ‘Untappd’. Daar zitten miljoenen mensen op, ook brouwerijen. Mensen houden daar de geschiedenis bij van de bieren die ze hebben gedronken. Die raadplegen hier de kaart, zien een bier dat ze nog niet eerder hebben gedronken en bestellen dat. Daarna maken ze een foto van het blikje of flesje om in hun app toe te voegen en hun mening erover te geven. Nu staat de koeling vol Kerstbieren en dat aanbod wordt per seizoen aangepast. Momenteel heb ik tweehonderd bieren in huis, die allemaal gedronken worden. Is er geen vraag naar een bepaald bier, dan haal ik die uit het assortiment en vervang die door een ander.”

Tom Sanders - Untappd

Grote rol in het sociale gebeuren

“Ik ben een man van het dorp en zou het heel spijtig vinden als de tradities zouden verdwijnen. Zou het café verdwijnen, dan zouden mogelijk ook veel tradities en verenigingen ermee ophouden, verenigingen die hier hun domicilie vinden. Kerst- of rommelmarkten waren er vroeger niet, die zijn vanuit het café gegroeid. Cafés spelen een grote rol in het sociale gebeuren van het dorp en ik voel me er ook verantwoordelijk voor.”

NN

Facebook633
Twitter
Follow Me
Tweet