Laatste nieuws:
Hobby DJ - Jan Deckers

De bijzondere hobby van… Jan Deckers!

De interesse voor muziek was al vroeg bij Jan Deckers (38) aanwezig en dat hij daardoor diskjockey werd, lag eigenlijk snel voor de hand. Op zijn zestiende draaide hij al muziek in café Number 5 op Essen-Hoek.

Number 5

“Onze stamkroeg vroeger was café Number 5 op Essen-Hoek”, vertelt Jan. “Patrick Rossen en Luc Scheepers waren daar de uitbaters. Patrick is vroeger ook dj geweest en had Discobar Titanic. In Hoek had je een vrije radio, die Titanic heette, waar de discobar naar werd genoemd. Patrick draaide muziek in het café en als het dan druk was, mocht ik dat overnemen en ging dat steeds vaker doen. Ik had altijd al interesse in muziek, maar speel zelf geen instrument en zingen doe ik ook niet.”

Tom Sanders

Tom Sanders is een vriend van me, we zijn samen opgegroeid, en Tom was toen al dj. Hij stelde me voor om dat samen te gaan doen en zo is na een zatte avond aan de toog Discobar Per Total ontstaan. Onze eerste boeking was in 2000 op een Valentijnsfuif in het Gildenhuis in Hoek. Tom was al bekend als dj en ze belden hem en hebben ons toen samen geboekt. Ik was die eerste keer best zenuwachtig en tegenwoordig nog soms wel eens. Het was superleuk! We probeerden ook bestaande of vergeten liedjes opnieuw onder de aandacht te brengen, onder het mom ‘we doen eens gek vanavond’.”

DJ Jan Deckers

Dj in Lloret de Mar

“In 2004 heb ik twee maanden in Lloret de Mar in Spanje gedraaid. We gingen met een ploegje van Number 5 naar een zaalvoetbaltoernooi in Lloret. Ik raakte daar aan de praat met de eigenaar van een feestcafé, die op zoek was naar een Belgische dj voor zijn Belgische publiek. In oktober zou ik aan een opleiding beginnen, bij mijn toenmalige werkgever heb ik ontslag genomen en heb de tussenliggende tijd in Spanje doorgebracht. Het was wel hard werken, 7 op 7, maar heel plezant.”

Inspelen op je publiek

“Terug in Essen draaiden we het eerste jaar vooral in Essen-Hoek, maar draaiden ook apart. Tom in Bar-Choc in Nieuwmoer en ik in Number 5. We speelden steeds vaker in cafés en op fuifjes, omdat we door de aanwezigen op feestjes werden gevraagd. Samen met Tom zijn we een keer in Bar-Choc gaan draaien en de keer daarop heb ik dat alleen gedaan. Van Tom had ik al veel geleerd en van Jan Oerlemans, de toenmalige uitbater van Bar-Choc leerde ik ook weer van alles. Omdat je steeds meer muziek leert kennen, ook door andere mensen, kan je veel meer doen. Je weet steeds beter hoe je je publiek kunt amuseren en blijven boeien. Je let goed op je publiek, zodat je erop kunt inspelen. Want je draait voor hen, niet voor jezelf.”

90’s en Nederlandstalig

“Van tevoren wordt vaak om een bepaald thema gevraagd en dat zijn met name de 90’s en Nederlandstalig. Dat kwam en komt elk jaar wel terug. Zelf heb ik een heel brede smaak, van metal tot techno en van schlagers tot gewoon popmuziek. Ik luister veel muziek om te weten wat er ‘in’ is, wat goed is en waar ik iets mee zou kunnen doen. Er komt echter zoveel muziek uit, dat dat moeilijk bij te houden is. Maar ik probeer serieus het kaf van het koren te scheiden en de leuke muziek er tussenuit te halen. Al sla ik wel eens de plank mis en dan zetten we iets anders op.”

DJ - Jan Deckers - Nieuwmoer

Aprofuif

“Tijdens de eerste lockdown speelde ik live via Facebook. Meestal op zaterdag om 17:00 voor een uurtje, dat noemde ik de Aprofuif. Daar was veel respons op, maar Facebook zette vaak de ‘stream’ stil in verband met auteursrechten van de nummers die ik draaide. De oplossing hiervoor was Mixcloud. Daar kun je op streamen en blijven spelen. We hadden toen vaak mooi weer en samen met mijn vrouw Karen draaiden we buiten. Dat hebben we op een keer vier uur gedaan. Ik doe dat nu nog wel eens, al is het minder frequent. Maar als ik zin heb en het komt uit, dan doe ik het nog wel eens. Dan kondig ik dat bijvoorbeeld ’s morgens op facebook aan, maar het kan net zo goed spontaan gebeuren.”

Draaien op unieke feesten

“Er komen alweer boekingen binnen en voor volgend jaar staan er al heel wat, maar wel allemaal onder voorbehoud van de coronasituatie op dat moment.
Ik vind het leuk om muziek te draaien en mensen uit hun bol te zien gaan. Of het nu een kleine groep is of duizend man, als ze het maar mega naar hun zin hebben. Ik vind het geweldig om op unieke feesten te draaien, zoals iemands trouw en zo deel uit te mogen maken van die voor hen zo belangrijke dag!”

NN

Foto’s: Koert van As

Facebook359
Twitter
Follow Me
Tweet