Fons Bastiaenssens - Vrijwilliger Vaccinatiecentrum Noorderkempen - (c) Noordernieuws.be - HDB_5512s70

Fons Bastiaenssens, vrijwilliger bij Vaccinatiecentrum Noorderkempen!

Al ruim anderhalf jaar draait het Vaccinatiecentrum Noorderkempen op volle toeren en de grote motor hiervan bestaat uit gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers. Fons Bastiaenssens is vanaf het begin een van deze gedreven mensen en doet het werk nog steeds heel graag.

Callcenter en steward

“Toen ik de oproep zag, heb ik me via het invulformulier op de website van het vaccinatiecentrum aangemeld. Daar kon je aangeven welke taken je wilde doen”, vertelt Fons. “Ik heb me toen opgegeven voor callcenter en steward. De coördinator van de gemeente Essen nam contact met me op en legde uit wat de job voor het callcenter inhield. Het voordeel daarvan was dat ik van huis uit kon werken.”

3.000 aanmeldingen

“Er hebben zich in totaal zo’n 3.000 mensen aangemeld. De vrijwilligers werden in groepen van zo’n twintig man uitgenodigd in het vaccinatiecentrum, daar werd uitgelegd wat de taken inhielden. Er werden mensen gevraagd voor diverse functies: verpleegkundige, medewerker callcenter, parkeerwachter, medewerker vaccinatie- en wachtruimte en medewerker vervoer (chauffeur). Het callcenter werd elke dag door een andere gemeente waargenomen. Dat waren vaste dagen en voor Essen was dat op woensdag. Nu is er een vast callcenter dat in het vaccinatiecentrum zelf zit. De andere werkzaamheden worden per vrijwilliger op verschillende dagen ingeroosterd.”

Elke uitgenodigde kan besmet zijn

“Elke dag zijn er in totaal 220 vrijwilligers aan het werk, 100 tot 120 per shift, plus dat er altijd nog twaalf tot vijftien oproepbaar zijn en dagelijks worden er zo’n 2500 vaccinaties gezet. Eind maart ben ik in het vaccinatiecentrum begonnen en er werd constant gehamerd op de voorzorgsmaatregelen: afstand houden, mondmasker op en handen ontsmetten. Daar heb ik me ook altijd aan gehouden, want hoe of wat, je staat wel in de frontlinie en elke uitgenodigde kan besmet zijn. Maar dat heeft me nooit weerhouden. Ik deed en doe het werk bijzonder graag. Het contact met de mensen en de overwegend positieve reacties maken het altijd weer aangenaam. Een zeer kleine minderheid is minder positief, bijvoorbeeld over het feit dat ze vaak hun identificatie moeten laten zien of frequent de handen ontsmetten.”

Nog geen dag met tegenzin gegaan

“Half oktober zou het vaccinatiecentrum sluiten, maar toen kwam de vierde golf en werden de boostervaccins ingepland. Er waren al bedankmomenten voor de vrijwilligers geregeld, maar we wisten toen eigenlijk al dat er een doorstart kwam. Voor de vrijwilligers was dat geen probleem. Er is een heel goed groepsgevoel en iedereen komt prima overeen. Ik ben er nog geen enkele dag tegen mijn zin naar toegegaan. Mijn belangrijkste motivatie is dat ik er 200% van overtuigd ben, dat de vaccinatiecampagne nodig is en ik ben blij dat ik hieraan kan bijdragen!”

NN

Facebook259
Twitter
Follow Me
Tweet