Laatste nieuws:
Kristel Jacobs - Schilder - Kunstschilder

De bijzondere hobby van… Kristel Jacobs!

Creatief zijn en van kleins af aan al mooie dingen kunnen maken. Voor Kristel Jacobs (55) werd het een passie, een levensstijl, die ze nog steeds verder aan het perfectioneren is.

Op zoek naar creativiteit
“Als kind en puber tekende ik veel en op mijn twaalfde maakte ik Schanulleke”, vertelt Kristel. “Ik haakte wel kleedjes voor mijn poppen, maar een pop naaien was nieuw voor me. Maar het is goed gelukt. Op het middelbaar moesten we een hemdbloes naaien en een nachtgewaad. Dat moesten we met de hand doen en dat deed ik niet graag. Ik vond het niet creatief genoeg, leerrijk wel maar leuk, nee.”
 

”Op mijn twaalfde maakte ik mijn eigen Schanulleke”

Kristel Jacobs - schilder - kunstschilder - poppen naaister - Schanulleke - (c) Noordernieuws 2019
Schanulleke
De kabouters van Rien Poortvliet

“Van mijn vader kreeg ik een pakje DAS-klei en daar werkte ik graag mee. Je creëert iets wat je vast kan pakken, dat was tof. Ook tekende ik al, voornamelijk fantasiefiguren. Zoals de elfen van Brian Froud, die vond ik prachtig, net als de kabouters van Rien Poortvliet. Toen ik naar het middelbaar ging tekende ik minder, omdat ik andere interesses kreeg.”

Knutselen voor mijn kinderen

“Ik trouwde en kreeg twee kinderen. Toen ben ik voor mijn kinderen gaan knutselen. Ik maakte circussen en kastelen met poppetjes en dat vonden ze prachtig! Op mijn 31ste volgde ik een jaar les bij Pigment in Kalmthout. Daarna ben ik op Sint-Lucas Kunstacademie in Kapellen begonnen en deed daar drie jaren. Daarna kan je een hogere graad doen. Na een onderbreking van zes jaar ben ik gaan modeltekenen en -schilderen met acryl. Ik koos voor acryl omdat dat snel droogt.”

Voorkeur voor schilderen

“Mijn voorkeur ging uit naar schilderen, vooral als ik er langer aan kon werken. Soms kon je een foto nemen van een model en die in je eigen tempo uitwerken. De opleiding heb ik zes jaar gedaan en ondertussen was ik begonnen met poppen maken uit zelfhardende klei. Die twee dingen, het schilderen en het poppen maken, vulden elkaar perfect aan. Ik maakte vooral vrouwenfiguren en fantasie-achtige, middeleeuwse figuren. Die beschilderde ik en bekleedde ze met stoffen, jurken die ik verhardde met textielverharder, net als de haren.”

Exposities

“Ik haal nog steeds inspiratie uit bijvoorbeeld films als ‘Lord of the Rings’, maar ook de Rococo periode en de Renaissance. Die stromingen interesseren me erg. Met mijn poppen heb ik geëxposeerd in Brasschaat, samen met een collega die schilderde. Daarnaast stond ik vier keer op de Poppenbeurs in de AHOY in Rotterdam en ATV heeft me twee keer geïnterviewd naar aanleiding van mijn poppen. Ook met mijn schilderijen heb ik in Brasschaat geëxposeerd.”

Opleiding Klassiek Atelier

“Na die zes jaar model schilderen heb ik me toegelegd op het met olieverf schilderen. We hadden een heel goede leerkracht, Anneliese Van Gool. Zij begeleidde je in je eigen stijl, in plaats van iedereen hetzelfde te leren. Die manier van werken was heel belangrijk voor me, want zo kon ik mijn eigen gevoelens er in leggen. Nu volg ik de opleiding Klassiek Atelier, dat is tekenen en schilderen zoals oude meesters het deden, iets dat ik heel graag doe.”

Oude meesters

“De oude meesters, en dan vooral Pieter Bruegel, Jan Van Eyck en Jeroen Bosch, inspireren me heel erg. De kleuren spreken me bijzonder aan, vooral de blauwtinten omdat dat heel rustgevend is. Maar ook de technieken om met kleuren diepte te kunnen creëren. In mijn eigen werken werk ik graag met gedempte kleuren, die de illusie geven dat er meer is dan je kan zien. Buiten het detail moet je ook oog hebben voor het geheel, het moet allebei kloppen. Op afstand en van dichtbij.”

3D effect

“Op dit moment ben ik in het derde jaar Klassiek Atelier. Thuis combineer ik de onderwerpen van de opleiding met de technieken van mijn poppen: het in 3D werken en het verharden van de materialen. Ik verwerk thuis ook stoffen, kraaltjes, … in mijn werken. Zo krijg het je het 3D effect, wat eigenlijk niet meteen zichtbaar is.”

Tentoonstelling De Dwaze Wereld

“In mei doe ik mee met een groepstentoonstelling ‘De Dwaze Wereld’, waar 29 kunstenaars aan deelnemen. Iedere deelnemer krijgt drie spreekwoorden uit de tijd van Bruegel. Naar aanleiding van zo’n spreekwoord met je een kunstwerk maken, met je eigen interpretatie. Daar wordt een selectie uit gemaakt en geëxposeerd. Deze expo is in Kapellen in EXPOG van 4 mei tot en met 26 mei, elke zaterdag en zondag van 11:00 -17:00.

Kristel Jacobs - schilder - kunstschilder - poppen naaister - (c) Noordernieuws 2019

Mijn grote passie

“Ik ben altijd met mijn hobby bezig, maar eigenlijk is het meer een passie, en het maakt me blij dat ik zoiets kan doen. Ik ben er altijd mee bezig. Je voelt ook een band met de oude meesters, vanwege de gedeelde liefde voor deze kunst. Ik zou niet zonder kunnen!’

De website van Kristel: www.kristeljacobs.be

Foto’s: Kristel Jacobs, Noordernieuws.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten. Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook82
Twitter
Follow Me
Tweet