Laatste nieuws:
De Hobby van Chantal Durham-Bogers - Schilderen - (c) Noordernieuws.be HDB_6818

De bijzondere hobby van… Chantal Durham-Bogers!

Soms zit een groot talent er al van jongs af aan in. Net als bij Chantal Durham-Bogers (42) die al heel jong begon met tekenen.

Demotiverende leerkrachten

“Als kind tekende ik al veel”, vertelt Chantal. “Op het middelbaar had ik tekenen als examenvak, maar de leraren wilden je een bepaalde kant uitduwen. Naar het abstracte en dat vond en vind ik niks. Ik wilde naar de kunstacademie, maar door de houding van de leraren op het middelbaar was ik helemaal gedemotiveerd. Om die reden heb ik toen ook een poos niets meer met tekenen gedaan. Omdat ik daarom ook geen keus kon maken wat ik zou gaan doen, ben ik op een accountantskantoor gaan werken. Een goedbetaalde baan, maar het tekenen bleef toch kriebelen.”

De Hobby van Chantal Durham-Bogers - Schilderen - (c) Noordernieuws.be HDB_6821

Ik ontdekte olieverf

“Ik ging minder werken en ben steeds meer gaan tekenen. Na een aantal cursussen ben ik een jaar bij een kunstenaar in Breda op les geweest. Daar leerde ik schilderen met acryl, maar die kunstenaar wilde ook weer die abstracte kant opduwen. En dat wilde ik gewoon niet. Ik ben toen les gaan volgen bij Galerie Visker in Etten-Leur, waar ik met olieverf leerde schilderen. Dat was nieuw voor me en ik vond het veel prettiger dan met acryl. Acryl droog namelijk heel snel en olieverf duurt langer. Daarom kun je de kleuren veel beter bewerken en in elkaar over laten lopen. Ik stond er zelf van te kijken hoe goed en hoe fijn dat ging. Die lerares stimuleerde me ook en liet me de mogelijkheden zien. Om me vooruit te helpen, niet om met veranderen. Sindsdien ben ik altijd blijven schilderen met olieverf.”

De Hobby van Chantal Durham-Bogers - Schilderen - 01 - Noordernieuws.be

Verhuisd naar Alabama

“Op een gegeven moment leerde ik mijn man kennen, een Amerikaan, en ben met hem in Alabama gaan wonen. De eerste 6 maanden dat je als buitenlander in Amerika woont, mag je niet werken tot je een werkvergunning krijgt. Dus kon ik me helemaal toeleggen op schilderen. Mijn werk werd daar erg bewonderd en ik verkocht best veel.”

Texas inspireerde me

“Omdat ik zoveel met schilderen bezig was, leerde ik steeds meer en mijn technieken verbeterden zich aldoor. Het ging me ook steeds makkelijker af, want al doende leer je constant bij. Toen ik in verwachting was heeft het schilderen een poos stil gelegen, omdat in verf en terpentine toch wel schadelijke stoffen zitten. Na de geboorte van onze tweede dochter zijn we naar Texas verhuisd, waar de nieuwe omgeving me erg inspireerde. Als mijn dochters dan lagen te slapen, ging ik schilderen. Dat was ‘mamma-tijd’.”

De Hobby van Chantal Durham-Bogers - Schilderen - 05 - Noordernieuws.be

Schilderen is en blijft mijn passie

“Onze 2 dochters Julia (12) en Sophia (11), zijn allebei ook erg creatief. Maar vooral voor de oudste is het haar passie om te schilderen en te creëren. Ik vind dat heel mooi om te zien, zo’n jong kind dat zoiets moois kan maken. Moeder zijn is een fulltime job, dus ik heb helaas te weinig tijd om te schilderen zoveel als ik zou willen. Maar het is en blijft mijn passie, waar ik me graag dagelijks mee bezig zou willen houden.”

De Hobby van Chantal Durham-Bogers - Schilderen - 10 - Noordernieuws.be
Chantal bij het geselecteerde schilderij voor de reizende tentoonstelling ‘Lage landen, schatten uit het Rijks’
Lage landen, schatten uit het Rijks

Een van mijn schilderijen werd ook geselecteerd bij de wedstrijd rondom de reizende tentoonstelling ‘Lage landen, schatten uit het Rijks’ en hangt nu in de Markiezenhof in Bergen op Zoom.’

Mijn schilderij als reclame

“In Alabama werd bij het ‘Piney Woods Art Festival’ het schilderij dat ik daar had hangen, uitgekozen om reclame te maken voor het festival het jaar daarop. Je zag het op t.v., bij reclames, op verlichte billboards langs de weg, in kranten, overal kwam ik het tegen. Ironisch genoeg kon ik het jaar erop zelf niet meedoen, omdat ik hoogzwanger was. Maar het was een surrealistische ervaring om overal mijn schilderij te zien!

Artist Chantal Durham-Bogers - Piney Woods Arts Festival - 09 - Noordernieuws.be

Website

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook195
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Chantal heeft een geweldig talent/gave om te koesteren. Trots om een aantal van haar werken hier aan de muur te hebben. En buiten dat is het een mooi mens, dus nog een gave om te koesteren!