Laatste nieuws:
Albert Van Dijck-museum is terug geopend-

Albert Van Dijck-museum is terug geopend

Er waait een frisse en nieuwe wind door het museum Albert Van Dyck in Schilde. Het museum kreeg een verbeterde opstelling voor zijn vaste collectie en werd zopas geopend.

Animisme

Kunstschilder Albert Van Dyck (1902-1951) was een van de vaandeldragers van het animisme. Het animisme is een beweging die zich in Vlaanderen vanaf 1930 ontwikkelde, uitgaande van een groep Vlaamse schilders zoals Albert Van Dyck, Jos Hendrickx, Jozef Vinck, Raphael Ghislain. Deze strekking was een reactie op het expressionisme en kende na 1945 zijn hoogtepunt. De term ‘Animisme’ verwijst naar het Griekse woord ‘anima’ (ziel) en houdt verband met een filosofische richting die nadruk legt op de ‘ziel’ der dingen. Primerend is hierbij de weergave van het innerlijke van vrij traditionele onderwerpen zoals landschappen, stillevens, interieurs en portretten. Animisme is een kunststroming in de Vlaamse schilderkunst uit de jaren ’30 en ’40 van de 20ste eeuw waarbij men de vervormingen en felle kleuren van het Vlaamse expressionisme afwijst. De schilders van deze richting sloten zich niet meer aan bij het toen heersende expressionisme van bijvoorbeeld Permeke, maar streefden naar een eenvoudige weergave van de werkelijkheid en probeerden gevoelselementen weer te geven.

Albert Van Dijck-museum is terug geopend2
Albert Van Dijck
Grafisch werk

Animist Jos Hendrickx (Borgerhout 13 maart 1906 – Antwerpen 16 november 1971) was een tekenaar, lithograaf, houtsnijder, etser en glazenier. Zeer veelzijdig dus. Zijn werk is terug te vinden in onze nationale musea en in diverse internationale kunstinstellingen (Parijs, Frankfurt, Ohio, Pretoria…). Ze waren geregeld te bewonderen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland (Chicago, Warschau, Rome, Berlijn, Florence, Venetië, Parijs, Leipzig). Hij werd herhaaldelijk onderscheiden voor zijn grafisch werk. Glasramen van hem zijn te zien onder meer te Achel, Hoogboom, Antwerpen, Tongeren, Torhout en Sint-Niklaas en voor de parochiekerk St.-Remigius te Baarle-Hertog maakte Jos Hendrickx een reeks van negentien prachtige glasramen.

Albert Van Dijck-museum is terug geopend3

Modegrillen

De animisten zijn een generatie kunstenaars wiens werk zeer ondergewaardeerd wordt. Mode kan de waarde van een werk op significante wijze beïnvloeden. Dit komt tot stand via trendsetters. Het gaat dan hoofdzakelijk om vooraanstaande personen en critici, maar ook om internationale galerieën en gerenommeerde verzamelaars. Modegrillen kunnen de waarde van de artiest verhogen, maar ook zijn of haar markt vernietigen. Kunst moet vooral een passie zijn en mag eigenlijk niet worden gezien als een manier om enkel winst te maken. Maar waardering voor de kunstenaar en markprijs gaan helaas veel samen.

Albert Van Dijck-museum is terug geopend4

Openingsuren vaste collectie

Maandag: gesloten
Dinsdag t.e.m. vrijdag: 10:00 tot 12:00 uur en 13:30 tot 16:00
Eerste volledige weekend van de maand op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00
Feestdagen: gesloten

Adres: Brasschaatsebaan 30 2970 Schilde

Foto’s eigen collectie: Dirk Weyler

DW

Facebook3
Twitter
Follow Me
Tweet