Laatste nieuws:
Jeannine Douws
Jeannine Douws

De bijzondere hobby van… Jeannine Douws

Kliederdingen, zo noemt Jeannine Douws (64) haar creaties. Maar als je de beeldjes bekijkt, is het laatste dat bij je opkomt dat het geklieder is: tot in de kleinste details zijn de beeldjes perfect afgewerkt.

“Ik begon hiermee toen ik nog werkte, dus kwam ik daar alleen in het weekend aan toe. Eerst maakte ik 3D schilderijen, maar daar was ik op een gegeven moment op uitgekeken. In een hobbywinkel in Kalmthout zag ik toevallig boeken staan over boetseren en dacht: dàt wil ik ook proberen!”

07 Noordernieuws - De hobby van Jeannine Douws

Jeannine begon met een hoofdje, dat ging goed en daarna begon ze de modellen uit boeken na te maken en leerde zichzelf de technieken aan, ondanks dat ze moeite had met de verhoudingen bij de lichamen van haar creaties. Als je Jeannines creaties zo ziet staan, heb je er geen idee van wat er allemaal aan vooraf gaat voor je zo’n uniek beeldje hebt.

11 Noordernieuws - De hobby van Jeannine Douws

Jeannine begint altijd met het hoofd, omdat je het lichaam daaraan aanpast. Voor het hoofd gebruikt ze een piepschuimen balletje of eitje. Omdat die oorspronkelijke vorm groter wordt bij het bewerken, krijgt het lichaam dus ook andere afmetingen.
Na het maken van het hoofd moet voor het lichaam nog eerst een frame in ijzerdraad gemaakt worden, dat het ganse lichaam omvat (armen, benen en lichaam, uitgezonderd het hoofd want dat staat reeds apart op een stokje te drogen). Het ijzeren lichaamsframe wordt eerst omwikkeld met papiertape, omdat klei niet pakt op ijzerdraad. Als het volledig omwikkeld is met papiertape wordt het met stof omwikkeld. Veel mensen gebruiken aluminiumfolie, maar Jeannine werkt liever met stof omdat dat makkelijker te verwerken is. Met die papiertape geef je het beeldje vorm om het daarna nogmaals te omwikkelen met papiertape, omdat de klei ook niet pakt op stof of aluminiumfolie. Men kan die stof uiteraard achterwege laten en rechtstreeks beginnen te boetseren op de papiertape van het ijzeren frame, maar dan moet je ongelooflijk veel klei gebruiken om het lichaam te boetseren en dan wordt het ook veel te zwaar.
Als dat gedaan is, is het model klaar om met het eigenlijke boetseerwerk te beginnen.

12 Noordernieuws - De hobby van Jeannine Douws

“Het is belangrijk dat je je eigen techniek uitzoekt. Iedereen maakt bijvoorbeeld handen op zijn eigen manier. Handen en voeten vind ik het moeilijkst. Ik heb al gauw driehonderd handen gemaakt en er maar twintig van kunnen gebruiken. Ik heb indertijd wel les willen nemen in Moergestel (NL), hier in België was er toen niet zoiets, maar dat liet zich niet combineren met mijn baan.”

De materialen die Jeannine gebruikt zijn zelfdrogende klei, verf en water. Met water moet je iedere keer de klei bevochtigen, omdat die begint met uitharden zodra je die hebt aangebracht.
De creaties worden uiteindelijk bevestigd op een mooi houten plateau, gemaakt door haar man Fons en krijgen ook een naam, dat in een naamplaatje staat gegraveerd staat.
Als je Jeannines zogeheten kliederdingen bekijkt, vraag je je af waar ze de ideeën vandaan haalt.

“Ik haal mijn ideeën uit boeken, maar ook uit de natuur en mijn eigen fantasie. Ik zag bijvoorbeeld een keer drie mannen van de gemeente, die met z’n drieën één lampje in een straatlantaarn aan het vervangen waren en waarvan één man duidelijk de baas was.”

04 Noordernieuws - De hobby van Jeannine Douws

Haar creaties zijn altijd het resultaat van intensief werk. “Als ik met een stuk bezig ben, werk ik daar ongeveer vier uur per dag aan”, legt Jeannine uit, “dat is dan na zo’n drie tot vier weken klaar. Dan moet het vier dagen drogen, daarna moet je de zichtbare delen schuren. Dat schuren is een heel secuur werk, omdat handjes en tandjes makkelijk afbreken. Daarna al het stofpoeder afborstelen, want voor het beschilderen mogen er geen stofdeeltjes op zitten. Het beeldje wordt drie keer geverfd om een mooi, egale kleur te krijgen. Elke laag verf moet ook weer drie à vier dagen drogen. Daarna twee of drie lagen vernis, die op hun beurt ook weer een paar dagen moeten drogen.”

Uiteindelijk is het beeldje klaar, wordt het op een plateau bevestigd en wordt de verdere decoratie met zorg aangebracht.

“Door de jaren heen heb ik er zo’n tweehonderd gemaakt. Ik vind het vooral altijd leuk, als iets eerst niet lukt en je uiteindelijk toch voor elkaar krijgt wat je in je hoofd hebt. Dat je kunt maken wat je je hebt voorgenomen!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag over vertelt of kent u iemand? Neem dan contact op via onze contactpagina. U hoeft niet in Essen te wonen. Wij nemen u graag een interview af!

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook28
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. Douws Jeannine

    Laureen,
    Hartelijk bedankt voor de mooie reportage van mijn kliederdingen. Je hebt mijn werkwijze klaar en duidelijk verwoord en ik hoop dat mijn kliederdingen een inspiratie kunnen zijn voor mede hobbyisten.
    Nogmaals hartelijk bedankt en ik hoop dat je zeker verder doet met je .. bijzondere hobby’s, ik vind het een schitterend ontdekt initiatief om ‘verdoken’ hobbyisten eens in de verf, de klei,de kaarten, de messen etc. te zetten.
    Jeannine.