Laatste nieuws:
Joie de Vivre
Joie de Vivre

Joie de Vivre

Na de dood van Whitney Houston verdiepte Vincent Luijer zich in het leven en de dood van overleden beroemdheden.

Vincent Luijer
Vincent Luijer

Deze belangstelling groeide uit tot een hobby en regelmatig zal Vincent hier stukken plaatsen over het leven en overlijden van beroemde personen.

Het is nog niet zo lang geleden dat ik in Lille in het museum van de Schone Kunsten naar de tentoonstelling Joie de Vivre ben gegaan. Naast dat ik een buitengewone belangstelling heb voor degenen die ons zijn ontgaan, heb ik echter ook veel belangstelling voor kunst. En dan met name hedendaagse kunst. Zonder leven is er geen dood en wat is er dan mooier om naar een tentoonstelling te gaan ter ere van het moois dat het leven heeft te bieden.

Nog voor ik de ruimte van de uiteindelijke tentoonstelling betrad, liep ik tegen een gigantisch beeldwerk met vrolijke kleuren aan en in dit geval mooie vrouwelijke rondingen. Het type beeld had ik weleens vaker had gezien, maar nooit heb ik me afgevraagd wie de persoon achter deze beelden is. Kunst is één van die dingen die voor mij het leven kleur geeft en Niki de Saint Phalle heeft het leven voor iedereen wat kleur en meer schoonheid gegeven.

In mijn bijna dagelijkse zoektocht naar personen die het tijdelijke voor het eeuwige hebben verruild was ik dan ook zeer verheugd om Niki tegen te komen. Zij is gestorven op 21 mei 2002 aan longemfyseem en 71 jaar oud geworden.

Waarom we haar zouden moeten kennen, is om haar leven als autodidacte kunstenares. Zij is een kleine vijftien jaar na haar dood nog altijd springlevend met haar kunst. Zeker haar ‘Nana’ figuren zijn wereldwijd bekend. Iedereen heeft ze weleens gezien, maar zich waarschijnlijk nooit afgevraagd wie de maakster was. De Nana’s stonden symbool voor sterke en zelfstandige vrouwen. Als ik als man een beeld van Niki de Saint Phalle voor me zie, dan zie ik ook de schoonheid en de kracht van de vrouw er vanaf spatten. Niet alleen dat, maar ook de schoonheid van de vrouw en haar rondingen. Zij mag als kunstenares dan ook rekenen op veel bewondering van zowel van zij die van Mars komen als van Venus.

Niki was een dochter van Franse moeder en een Amerikaanse vader. De eerste drie jaar van haar leven bracht ze door in Frankrijk. Haar vader was bankier en op 3-jarige leeftijd verhuisde ze met het gezin naar de Verenigde Staten. Het leven heeft haar in haar jeugd zeker niet toegelachen. Toen ze elf jaar oud was, werd ze seksueel misbruikt door haar vader, iets wat uiteraard traumatisch voor haar was. Nu ben ik natuurlijk geen psycholoog, maar mijn gezonde verstand zegt mij dat dit ook deels een verklaring kan zijn voor haar vrouwelijke en krachtige kunstwerken. De rest van haar jeugd heeft ze doorgebracht in het klooster. Ze is twee keer getrouwd geweest en in haar eerste huwelijk met Harry Matthews heeft ze twee kinderen gekregen.

Vandaag, 21 mei, sta ik dan ook stil bij het leven van Niki de Saint Phalle. Vandaag is haar sterfdag, maar het feit het haar sterfdag is betekent ook dat ze heeft geleefd en tot op vandaag ons leven kleurt.

Vincent Luijer

Meer interessante gegevens over levens en overlijdens van beroemde personen kunt u vinden op de facebookpagina van Vincent.