Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Eddy Pollemans

De bijzondere hobby van… Eddy Pollemans

We weten allemaal hoe belangrijk bijen voor de natuur zijn. Zonder deze nuttige diertjes zouden we grote problemen krijgen voor wat betreft onze voedselvoorziening. Maar wat weten we eigenlijk van bijen af? Zijn ze allemaal hetzelfde?

Buckfast bijen

“Er zijn allerlei soorten bijen”, legt Eddy Pollemans (66) uit. “Zelf houd ik Buckfast bijen. Deze werden in Engeland gekweekt door Broeder Adam, een Engelse monnik uit Buckfastshire, omdat hij een zachtaardige soort wilde ontwikkelen.”

20 Noordernieuws - De hobby van Eddy Pollemans

Hoe ontwikkel je een zachtaardige bij?

Door de koningin van een zachtaardig volkje bij een volkje van stekers te zetten. Maar dat gaat niet zomaar.
“Zodra de koningin van de stekers haar eieren heeft gelegd, zo’n 1500 per dag, wordt ze doodgemaakt. De zachtaardige koningin wordt dan in een soort kluisje in die kast gezet. Dit om haar dezelfde geur aan te laten nemen als de bijen. Ieder volkje heeft namelijk zijn eigen geur. Dat kluisje heeft een opening, waar ik een soort deurtje in maak van suikerdeeg. De stekers eten dit in zo’n drie dagen op. Gedurende die tijd wordt ze gevoerd door de gaatjes van het kluisje door de werksters van de stekers. Na die drie dagen heeft ze de geur van haar nieuwe omgeving aangenomen en is ze veilig.”

Koninginnenkluisje
Koninginnenkluisje
Deze toegang wordt afgesloten met suikerdeeg
Deze toegang wordt afgesloten met suikerdeeg
Bruidsvlucht

De koningin zorgt voor het nageslacht. Zeven dagen nadat ze geboren is gaat ze op bruidsvlucht. Dan wordt ze door darren bevrucht. Uit de eitjes die bevrucht zijn komen de werksters en uit de onbevruchte de darren. Werksters zijn de vrouwelijke bijen die de honing verzamelen. De darren worden in september door de werksters de kast uitgejaagd, waarna ze overlijden.

08 Noordernieuws - De hobby van Eddy Pollemans

De geboorte van een imker

“Ik houd sinds 1982 bijen”, vertelt Eddy, “Een kennis van me had een bijenkast gemaakt die hij aan me gaf. Toen had ik wel een kast, maar geen bijen. Toevallig zag ik een advertentie in een krant over een dia-avond over het houden van bijen. Je kon je daar ook opgeven voor een cursus. Toevallig hield de vader van een kennis op met het houden van bijen en kon ik dat volkje overnemen. De imker was geboren.”

Eddy begon met Hollandse bijen, die heeft hij zo’n vijf jaar gehad, maar die waren te agressief. Daarom legde hij zich toe om dit volk met een andere koningin zachtaardiger te maken, wat ook lukte. Toen hij in 1988 via de bijenvereniging hoorde over Buckfast bijen is hij op deze soort overgestapt. De Buckfast bij is een rustige soort die minder snel steekt. Wel bijvoorbeeld als ze ergens in de verdrukking komen, zoals uw verslaggeefster heeft mogen meemaken. De bijensteek werd behandeld met propolis tinctuur en de pijn trok snel weg.

Wat te doen tegen een wespensteek?

Propolis tinctuur helpt ook bij wespensteken en neemt de pijn en zwelling weg. “Als een kast een tochtgaatje heeft, dan maken de bijen dat dicht”, legt Eddy uit. ”Bijen houden niet van tocht. Die lekplaats wordt met een product dat ze zelf maken gedicht. Als je dat product aanlengt met pure alcohol, krijg je deze Propolis tinctuur, die voor talloze doeleinden geschikt is.”

14 Noordernieuws - De hobby van Eddy Pollemans

Koolzaadvelden en bijenkasten

“Eind april gaan de kasten altijd naar de Ardennen, naar de koolzaadvelden. Via een collega imker heb ik een boer leren kennen, die 20 hectare koolzaadvelden heeft. Die is blij dat ieder jaar de kasten worden geplaatst: hij krijgt zo een betere zaadopbrengst door de bestuiving. Andersom werkt het ook. Na vier weken goed weer, is er zo’n twintig kilo honing per kast.”

Bijen zijn onmisbaar voor ons en heel de natuur

“De werking en het functioneren van een bijenvolk blijft interessant en is nodig voor het voortbestaan van onze natuur. Het is natuurlijk ook leuk dat je er honing van hebt en nog beter: ze zijn onmisbaar voor de natuur!”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag iets over wilt vertellen of kent u iemand? Neem dan contact met ons op via de contactpagina, wij nemen u graag een interview af! Het is niet noodzakelijk dat u in Essen woont.

Facebook3
Twitter
Follow Me
Tweet