Laatste nieuws:
Imker Vik Dierickx - Hobby Honingbijen - Bijenkorven

De bijzondere hobby van… Vik Dierickx

Een fascinatie voor bijen, die begon in de jeugd van Vik Dierickx (68), veranderde in zijn passie en grote hobby, al 40 jaar lang.

Buurman met bijenkorven

“Toen ik nog een kleuter was, woonden we naast een imker die korven had”, herinnert Vik zich. “We hadden ineens een bijennest in de appelboom, waar wij als kinderen van een afstand naar mochten kijken. De buurman heeft het nest verwijderd en dat maakte veel indruk op me, die man in een imkerpak die dat nest weghaalde. Later hoorde ik iets op de radio over bijen houden en dat beeld van die man in dat imkerpak kwam terug. Nadat ik een cursus had gevolgd ben ik gaan helpen bij een imker. Sowieso heb ik me altijd geïnteresseerd voor de natuur.”

Imker Vik Dierickx - Bijenkorven - Noordernieuws.be - 009s

Carnica bijen

“Ik koos voor Carnica bijen, want dat is een heel gangbare bijensoort. De overgang van bijenkorf naar –kast was toen allang gebeurd. Ik begon met 2 bijenkasten, toen 3, het aantal varieerde. Ik zeg altijd tegen beginnende imkers: je moet geduld hebben, want je moet er je tijd voor nemen. Je moet leren van je fouten, omdat je dingen over het hoofd ziet.”

Onze eerste honing

“Mijn vrouw heeft vanaf het begin gezegd ‘Als je dat wilt, ga je gang, maar ik kom er niet aan’. Maar het werkt zo aanstekelijk, dat ze zelf nu ook met alles mee doet. Het eerste jaar hadden we onze eerste honing al, maar liefst 7 kilo. We waren daar erg blij mee ondanks dat het niet veel was, want 12-15 kilo komt meer voor. De honingopbrengst hangt af van de diverse factoren, zoals het weer, de natuur, de temperaturen, of er genoeg bijvriendelijke beplanting en bloemen zijn en natuurlijk de imker zelf. Die moet er voor zorgen dat de bijen in goede gezondheid zijn.”

Imker Vik Dierickx - Honingstokken - Honinglepels - Noordernieuws.be - 001s

40.000 tot 50.000 bijen per kast
“Je moet regelmatig controles houden door, bijvoorbeeld, de koningin te vervangen of een kast te splitsen als die een te groot volk heeft. In volle zomer zitten er in een kast zo’n 40.000 tot 50.000 bijen. In de winter zo’n 20.000 tot 25.000. De bijen die in september geboren worden, blijven met de koningin in de kast leven. De bijen die in het voorjaar geboren worden nemen daarna het werk over. De werkbijen leven ongeveer 6 à 7 weken. Zodra er in maart mooie dagen zijn, gaan de bijen al vliegen. De koningin legt alle dagen zo’n 2.000 eitjes, heel de zomer lang. Ze kan ongeveer 5 jaar leven.”

“De koningin legt alle dagen zo’n 2.000 eitjes, heel de zomer lang. Ze kan ongeveer 5 jaar leven.”

 

Imker Vik Dierickx - Potjes Honing - Noordernieuws.be - 007s

Darren zorgen voor de bevruchting

“In iedere kast leven een paar honderd darren, dat zijn mannetjesbijen die de koningin en eventueel een nieuwe koningin bevruchten. De vrouwtjes, werksters genoemd, doen al het werk in de kast. Ze poetsen, verdedigen de kast, doen broedverzorging en halen stuifmeel, propolis (hars van bomen om reparaties te doen), nectar en water binnen. Het water is nodig om te drinken én de kast af te koelen, want ze hebben een heus koelsysteem.”

Imker Vik Dierickx - Honing etiketten - Noordernieuws.be - 005s

Beschermende kleding

“Om te voorkomen dat je gestoken wordt, moet je goede beschermende kleding hebben zoals een imkerpak en handschoenen. Bijen steken eigenlijk alleen als ze zich bedreigd voelen of als ze beklemd raken, in een mouw bijvoorbeeld. Ze hebben een angel met weerhaken en als ze steken blijft de angel achter, waardoor ze sterven. Dat is ook de reden dat ze niet snel zullen steken. Als je niets van bijen af weet, blijf dan weg bij een bijenkast. Anders ben je een obstakel en een mogelijke bedreiging. Veel mensen weten trouwens het verschil niet tussen een bij en een wesp. Zo zijn bijen sterk behaard, wespen zijn geel-zwart gestreept met een smalle taille.”

Imker Vik Dierickx - Kuipjes Honing - Miel - Honey - Miod - Noordernieuws.be - 046s

Heel rustgevend

“Onze zoon ging vanaf zijn 16de mee en nu doen we het samen. We hebben 25 kasten met dezelfde bijensoort. Als je zo’n kast opent, dan is de aanblik heel rustgevend, ondanks de drukte. Je moet aan zo’n kast namelijk rustig zijn en dat heeft een weerslag op jezelf. Het is en blijft ook leuk om mensen een potje honing van je eigen bijen cadeau te doen, net als er zelf van eten.”

Imker Vik Dierickx - Medaille Turkije - Noordernieuws.be
Vik met de gewonnen medaille in Turkije
Gouden medaille voor verzameling honingpotjes

“Ik verzamel ook alles op het gebied van bijen. Dat begon 40 jaar geleden met een honingpotje bij het ontbijt in Oostenrijk. Van hotelpotjes heb ik er nu zo’n 240, van andere hotelverpakkingen zo’n 500. Verder verzamel ik etiketten en heb er zo’n 500 verschillende, uit alle landen en windstreken. Met die verzameling heb ik in 2017 in Istanbul een gouden medaille gewonnen bij het Apimondia Congress. Iedere 2 jaar is er zo’n congres ergens op de wereld en ik heb er met mijn zoon al 3 keer aan meegedaan. De eerste keer in Montpellier, Frankrijk en de tweede keer in Kiev, Oekraïne. Dit jaar is het in Canada en over 4 jaar in Rusland. Ik mag wel zeggen dat mijn verzameling uniek is. Zo een heb ik nog nergens gezien.”

LW

Foto’s: Vik Dierickx

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook178
Twitter
Follow Me
Tweet