Dirk Gabriëls - verzamelaar vrachtwagens - trucks verzameling - (c) Noordernieuws.be - HDB_2823u65

De bijzondere hobby van… Dirk Gabriëls

Soms kan een hobby zich ontwikkelen uit iets dat je als kind zo mooi vond. Dirk Gabriëls (53) vond camions altijd prachtig en vanaf zijn achttiende is hij miniaturen gaan verzamelen.

De eerste: een Scania 143

“Mijn vader was camionchauffeur”, vertelt Dirk. “Ik vond dat prachtige wagens. Mijn maat werd ook camionchauffeur en ik ging vaak met hem mee. Op mijn achttiende ben ik miniaturen van bedrijfscamions gaan verzamelen. De eerste die ik kocht was een Scania 143, van de firma Verachtert Holland. Die vond ik erg schoon, met mooie bedrijfskleuren. De tweede was een Volvo F12 van Eurocontinental.”

Miniaturen steeds gedetailleerder

“In die tijd waren er heel weinig miniaturen van camions en in België al helemaal niet, al lukte het me wel om die Volvo F12 in België te bestellen. Eerst kocht ik de modellen in Rotterdam, maar die zaak sloot. Toen in Kapelle in Zeeland, daarna in Noordeloos bij Utrecht en tegenwoordig in Tholen. Door de jaren heen werden de modellen steeds gedetailleerder. Met spiegels, andere, net echte, wielen, kantelbare cabines, soms zelfs de gordijntjes waar je ze wel eens mee ziet rijden.”

Dirk Gabriëls - verzamelaar vrachtwagens trucks - miniaturen verzameling

Zelf ook camionchauffeur
“Op mijn dertigste werd ik zelf ook camionchauffeur. Eerst was ik lasser en herstelde meestentijds containers. Ik zag een advertentie voor mechanieker bij een transportbedrijf. Daar heb ik gesolliciteerd en werd aangenomen, maar de volgende dag zat ik op de vrachtwagen. Ik had namelijk mijn vrachtwagenrijbewijs. Dat had ik op mijn twintigste gehaald, want ‘dat was wel handig’. Tot die tijd had ik er eigenlijk niks mee gedaan…”

“Ik werd aangenomen als mechanieker, maar de volgende dag zat ik al op de vrachtwagen!”

Voorkeur voor bepaalde transportbedrijven

“Mijn eerste rit was naar Rotterdam. In die tijd had je geen gps of gsm, dus was het echt zoeken en vragen aan collega’s. Er schoot weinig tijd over voor mijn hobby, want als camionchauffeur maak je heel lange dagen. Toch ging ik wel door met verzamelen. Ik heb altijd voorkeur gehad voor bepaalde transportbedrijven, zoals PWT, IntVeen en Peeters. Die hadden en hebben heel schone wagens met mooie kleuren, die ze ook uitbrengen als miniatuur.”

Dirk Gabriëls - verzamelaar vrachtwagens trucks - miniaturen verzameling

Maar liefst 925 modellen
“De merken die ik het mooist vind zijn DAF, Scania en Volvo. Ik rijd zelf op een Volvo en heb ook altijd Volvo gereden. Op internet volg ik de nieuwste miniatuurmodellen en bestel die bij de zaak in Tholen. Die houdt ze dan voor me opzij. Op het moment heb ik 925 modellen. Het is leuk als je de miniatuur hebt, de echte uitvoering ziet rijden.”

“Het liefst zou ik er elke week bijkopen, maar dat is niet haalbaar”

Unieke modellen

“Alle modellen staan bij mij op bedrijf gesorteerd, van oud naar nieuw. Vroeger kocht ik alles, maar dat doe ik niet meer. Niet alles is interessant om te kopen, want niet alles is mooi. Er komt heel veel uit, omdat er vraag naar is. Een maat van me maakt ze zelf. Dan trekt hij foto’s van een camion en bouwt ze na. Dat zijn unieke modellen, waar er maar een paar van zijn.”

Dirk Gabriëls - verzamelaar vrachtwagens trucks - miniaturen verzameling - uniek exemplaar
Zelfgemaakt, uniek exemplaar
Het verveelt nooit

“Ik hou precies bij welk model ik wanneer heb gekocht. Het verveelt ook nooit. Elk exemplaar in mijn verzameling is anders, er zijn geen dezelfde bij. Het liefst zou ik er elke week bijkopen, maar dat is niet haalbaar.”

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook160
Twitter
Follow Me
Tweet