Laatste nieuws:
Verzamelaar Marc Van Goethem - Verzameling Whiskykokers - Whisky Sleeves

De bijzondere hobby van… Marc Van Goethem

Als je aan Schotland denkt, dan denk je aan prachtige, woeste gebieden. Aan doedelzakmuziek, kilts en whisky. Marc Van Goethem (64) verloor zijn hart aan dit prachtige land, wat terug te zien is in zijn twee grote hobby’s: doedelzakmuziek en het verzamelen van kokers van Schotse Whisky.

Twee jaar les op de doedelzak

“Doedelzakmuziek heb ik altijd graag gehoord”, vertelt Marc. “Veertien jaar geleden ben ik zelf dat instrument gaan bespelen, daarvoor heb ik er nooit de tijd voor gehad. Ik heb toen twee jaar les gehad bij een band, dat heb je wel nodig om het goed te leren. Die band hield op te bestaan en dus werd ik lid van een andere band: Antwerp District.”

Marc Van Goethem - Verzamelen Whiskykokers - Whisky Sleaves

Geturfde en gerookte whisky

“Het bespelen van dit instrument maakte me nieuwsgierig naar Schotland. Dertien jaar geleden zijn mijn vrouw en ik daar voor het eerst geweest en hebben een kleine rondreis gemaakt. In de band waren liefhebbers van het Schotse ‘hemelwater’, waar ik af toe wel eens een glaasje van mee dronk. Zelf heb ik geen voorkeur voor een bepaald merk, maar geturfde en gerookte whisky vind ik het lekkerst.”

The Red Hackle

“Na zo’n vier jaar doedelzak spelen kreeg ik last van stijve vingers en kon ik bepaalde snelheden van sommige tunes niet meer meespelen. Ik ben toen bass drummer geworden en na drie maanden zijn we competitie gaan spelen. De competitie was in Kerkdriel (NL) en ook hebben we drie keer aan de World Championship in Glasgow meegedaan. Na een operatie kon ik een jaar niet spelen, maar het bleef toch kriebelen en heb ik me aangesloten bij de oudste band van België: ‘The Red Hackle’. Daar speel ik nu nog. We doen nooit mee aan competities, maar geven wel shows bij ‘Music Shows Scotland’. Dan spelen we in een origineel uniform van ‘The Black Watch’, een Schots regiment.”

Marc Van Goethem - Verzamelaar Whiskykokers - Whisky Sleeves

Koker van Glen Moray whisky

“Met dit al had ik een voorliefde voor Schotland ontwikkeld. Mijn grote hobby en passie past hier dan ook perfect bij, het verzamelen van kokers van Schotse whisky. Dit begon met een koker, ook wel sleeve genoemd, van Glen Moray die ik drie jaar geleden kreeg van iemand uit de band. Ik vond die zo mooi, dat ik dacht: die ga ik verzamelen. Het zicht van de koker, de kleuren, het zoeken er naar, het werd een echte passie! Dan ga je aan bekenden vragen of ze er toevallig nog hebben en in Schotse pubs kreeg ik ze ook heel vaak. Of die keer dat ik bij een show in gesprek kwam met een importeur. Die zei: ‘Kom maar eens af’. Toen ik bij hem was geweest, kwam ik met 300 kokers buiten! Later heb ik zijn houten whiskykistjes ook over kunnen nemen.”

Marc Van Goethem - Verzamelaar Whiskykokers - Whisky Sleeve Glen Moray
Met de koker van Glen Moray, waar het allemaal mee begon
Fraude met lege flessen

“Een paar jaar geleden ben ik de Facebook groep voor verzamelaars van Metal Whisky Sleeves begonnen. Mensen die kokers zoeken of aanbieden kunnen daar terecht. Het is echter niet de bedoeling om er een handels- of tweedehandspagina van te maken. Bij vraag en aanbod gaat het om gratis kokers en daar houd ik aan. In het begin kreeg ik bij een sleeve ook vaak de bijbehorende lege fles. Maar iemand wees me er op dat ik daar mogelijk fraude mee in de hand werkte. Want dan stuurde ik zo’n lege fles met sleeve naar iemand in het buitenland en de ontvanger kon die dan vullen met, bijvoorbeeld, thee. En verkopen als zijnde de originele inhoud. Dan hebben we het natuurlijk wel over de duurdere merken. Sindsdien boor ik een gaatje in de lege flessen, dan kunnen ze niet meer voor criminele doeleinden gebruikt worden.”

Marc Van Goethem - Verzamelaar Whiskykokers - Whisky Sleeves - (c) Noordernieuws 2020 - HDB_1360
De voorraad om mee te ruilen of om weg te geven
3.000 kokers
“Via mijn groep stuur ik kokers naar, onder andere, Nederland, Denemarken, Oostenrijk, Schotland, Engeland, Malta, … Uit vrijwel al die landen krijg ik ook weer kokers. Ondertussen heb ik er zo’n 3.000 en van 70% daarvan weet ik dat ik die heb. Soms lijken kokers heel veel op elkaar en is het slechts een detail dat het verschil maakt. Als ik iemand een koker geef, zeg ik altijd: ‘Als je ooit wat hebt, denk dan ook aan mij!’”

“Als ik iemand een koker geef, zeg ik altijd: ‘Als je ooit wat hebt, denk dan ook aan mij!’

Mijn kleinkinderen helpen me bij het plaatsen

“Ik kan elke avond en uur bij mijn verzameling zitten, ze afstoffen of herindelen. Krijg ik er veel van, dan helpen mijn kleinkinderen ook om de kokers een plaats te geven. Als ze hier komen, gaan ze altijd meteen naar boven om de verzameling te bekijken. Soms tellen ze met me mee, want ze willen altijd weten hoeveel er staan. Ze tellen per vijftig, want tot 3.000 tellen, daar zijn ze nog te klein voor. Ze gebruiken de kokers die ik dubbel heb als pennenhouder of voor knikkers. Ondanks alle whiskykokers ben ik niet echt een whiskydrinker. Een klein glaasje af en toe is wel lekker, maar de kokers, daar gaat het me om!”

Facebook: Collecting metal sleeves

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook248
Twitter
Follow Me
Tweet