Laatste nieuws:
Martine De Weerdt Column - (c) Noordernieuws.be

Corona onder de loep van een bier- of wijnglas

Onze horeca kreeg de laatste jaren veel klappen. Verhoging stroom, water, gas, personeelskosten, regeltjes, nieuwe verplichtingen, nieuwe wetten, geen vestigingswetten meer, waardoor iedereen slager mag worden… of dit iets te maken heeft met het slachten van schaapjes laat ik in het midden.

Al wat wij nodig hebben om te kunnen werken, om te overleven, daar werd flink aan geschroefd in het voordeel van de staat. Want laat die met de grootste hap van het factuur gaan lopen. Volgens mij trekt de regering, tijdens hun gemotiveerde beslissing over het budget en de verdeling, het loon van elke politieker in voorrang. Wat ze dan nog tekort komen om broodnodige instellingen te financieren, wordt doorberekend in onze facturen. Ik ben als zelfstandige schijtensbang om mijn brievenbus te openen, om daarin facturen te vinden die me verplichten te betalen waar ik al voor heb betaald. Hoe hard ik ook mijn best doe, overal led verlichting, besparend water doortreksysteem of de verwarming lager zetten om minder te verbruiken, de facturen worden steeds groter. Ik slik, pik het gezever, en zoek wegen om de kosten te drukken, zonder mijn klantjes meer te laten betalen voor hun kopje koffie of broodje. Maar, deze door de staat opgelegde sluiting, nekt me volledig, omdat ik tot 3 april en wie weet hoeveel langer nog moet sluiten, en de dienst ‘Take Away’ niet haalbaar is voor onze zaak. Nu zie ik wijzende vingers: Er is een Corona-hinderpremie!

“Gezever, gezever!”, zou Franky van het eilandje mekkeren, als je hem zei dat we een vergoeding van €4,000,- krijgen, omdat je zaak dicht moet. Het is voorlopig ook gezever. Ik vroeg mijn vergoeding vandaag aan en kreeg dit antwoord van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen): “Het aanvragen van de hinderpremie is nu nog niet mogelijk, daar men nog volop in beraad is over de afwikkeling hiervan.” Natuurlijk, waar gaat de staat die € 4000,- per horecazaak halen? Dat geld zit niet in de staatskas, dus wanneer gaan we dit geld op onze rekening zien? De enigen die nog kunnen lachen en in groep bij elkaar mogen zijn, dat zijn de politici. (Gwendolyn Rutten o.a. postte trots een lachende schouder tegen schouder foto). Zij zien minstens + 5000€ per maand, ongeacht de omstandigheden, op hun rekening verschijnen. En halleluja, dankzij deze miserie is er toch nog (snel??) een regering. Deuhhh, dezelfde als de vorige (‘Thanks for voting!). Daarom die totale leegroof van toiletpapier waarschijnlijk, want daar krijgt elke burger toch het schijt van.

Toen ik in het warenhuis een vooruitziend man zijn karretje met het enige onmisbare papier in vele lagen, met grote hoeveelheden en dit tot de laatste rollen, zag inladen, zei ik dat Corona zijn uitweg niet vond via het darmkanaal. Hij keek me aan met een “waar bemoei jij je mee, trut!” blik. Ik ben dan maar stilletjes doorgelopen, zonder toiletpapier en bedacht dat een koffielepeltje en een warme douche ook tot een schoon resultaat kunnen leiden. Wat later aan de kassa stonden er twee mannen achter mij. Zei de ene tegen de andere: “Zou die met zulke kont geboren zijn, zou die dan met gemak door het geboortekanaal geraakt zijn?” Ik draaide me om en zei: “Het is te hopen want anders zou uw moeder redelijk gescheurd zijn geweest, met zo’n neus als die van u.” Het werd wreed stilletjes, buiten het gegniffel van de kassamadam. Ik heb misschien een stevige poep, maar af en toe ook een grote smoel en mijn verdraagzaamheidsscore is door omstandigheden redelijk gezakt. Soit, ik trek die naar de horeca wijsvingerende sluiting dik in vraag, want in warenhuizen zag ik mensen dicht tegen elkaar staan tijdens het inladen van hun overlevingswaren. In het broertje van het (Engels ‘klein’) warenhuis in Zandhoven, gingen ze zelfs op de vuist. Hierdoor was er redelijk veel lichamelijk contact, waardoor het Coronavirus met gemak van de ene donkere wolk naar de andere donker wolk sprong. Bliksem en donder kregen we te zien en te horen. Volgens mijn jeugdvriend Sam zit er in een refter van de haven van Antwerpen nog dagelijks 50 man op 50 m² te eten. Er werkt 50.000 man in de haven en die moet blijven werken. Stel dat er 10 % drager is, we moeten geen wiskundig genie te zijn om te berekenen hoe snel het Coronavirus zich verspreidt. Maar de horeca moet sluiten… In Putte moest Paula haar cafeetje ‘De Croone’ sluiten, terwijl aan de overkant van de straat het cafeetje ‘Grenszicht’ op Nederlands grondgebied open was. Zij moesten zelfs extra personeel inschakelen. Tof voor Paula dat ze mocht toekijken hoe haar klanten naar de overkant gingen. Trouwens alle Belgen trokken massaal naar Nederland, zo het virus ex- of importerend.

In het weekend mogen kledingzaken de deuren sluiten, maar tijdens de week mogen ze hun zaak openhouden. Is Corona een weekendvirus? Met alle respect voor alle zelfstandigen, maar hoe groot is een kledinghokje en de afstand tussen twee kledinghokken? Hoe groot is het risico op besmetting als de ene buiten gaat en de andere het hokje binnenglipt? Handjes wassen en geen cash geld aannemen? Wat met kledinghangers? Zo gaat de besmetting trager luidt het antwoord, want in het weekend is er een grotere toeloop. Yep… nu mensen een hele week met hun bengels thuis zitten, wanneer gaan ze dan allemaal winkelen als in het weekend alles gesloten is? Yep… trager verloop… dit geloof ik niet meer, na het Lockdown antwoord van de bevolking afgelopen vrijdag. Mensen uit elkaar halen… daar hadden ze veel eerder mee moeten komen, het kwaad is geschiedt. Misschien kan onze koning een draaiboek maken voor de volgende epidemie, want er zullen er nog volgen, dan heeft hij zijn benzine verdiend.

Deuhhhh…

Martine de Weerdt

Facebook164
Twitter
Follow Me
Tweet