Laatste nieuws:
Karel Jespers - Hobby transformatorhuisjes - (c) Noordernieuws.be 2022 - HDB_6567u75

De bijzondere hobby van… Karel Jespers!

Na je pensioen een heel aparte hobby vinden, zonder dat je er eigenlijk op uit was. Karel Jespers (64) is hobbyfotograaf en van daaruit ontwikkelde hij een wel heel bijzondere interesse!

Gebouwen met bijzondere karakteristieken

“Sinds de tweede week van de eerste corona lockdown ben ik met pensioen”, vertelt Karel. “Toen de eerste versoepelingen kwamen, zijn mijn vrouw en ik begonnen met fietstochtjes te maken, vooral in onze regio. Tijdens zo’n tochtje was mijn vrouw even gestopt en terwijl ik wachtte viel mijn oog op een bepaald gebouw. Dat was in Nieuwmoer-Dorp. Sinds 2011 ben ik amateurfotograaf en volgde een cursus bij de Kalmthoutse Fotoclub. Door die cursus ontwikkel je een voorkeur voor bepaalde onderwerpen. Mijn aandacht ging uit naar oude gebouwen met bijzondere karakteristieken, soms zijn die zo lelijk, dat ze mooi worden.”

De bijzondere hobby van Karel Jespers!
© Karel Jespers Essen voorbeeld cottage stijl -s
Oproep Erfgoed Noorderkempen

“Ik zag dus dat gebouw en dacht: dat is net zoiets als we in Kalmthout hebben. Het was een transfohuisje (transformatorhuisje). Kort daarna ben ik begonnen om, gewapend met het fototoestel, de streek af te fietsen. Met name Kalmthout, Essen en Wuustwezel, om aan de hand van eigen kennis of tips deze huisjes te fotograferen. Ik wist dat het hoogspanningscabines waren en je ziet aan het metselwerk of ze van voor of na de Tweede Wereldoorlog zijn. Ik dacht: er moet meer bij te doen zijn! en ben op internet gaan surfen. Zo kwam ik uit bij een oproep uit 2019 van Caroline Daemen van Erfgoed Noorderkempen, om transfohuisjes door te geven met foto en locatie.”

De bijzondere hobby van Karel Jespers!
©Karel Jespers Kalmthout 1929 Hoek Art deco stijl
Transfohuisjes tot 1960

“Ze was begonnen met die locaties op Google Maps te plaatsen. Ik heb contact met haar opgenomen en we communiceerden over onze gemeenschappelijke interesse. We hielden e-mailcontact, vanwege corona was een ontmoeting niet mogelijk, en hebben informatie uitgewisseld en gekoppeld. Ik wilde me op de Antwerpse Kempen richten als doelgebied en probeerde zo volledig mogelijk te zijn. Caroline had voordien al contact met Fluvius opgenomen voor alle locaties en dan met name de transfohuisjes tot ongeveer 1960. Na wat heen en weer communiceren hebben ze ons een overzicht bezorgd en we zijn uiteraard superblij met deze medewerking! Het waren een 250-tal locaties, van Essen tot Meerhout. Ik bekeek ze via Google Street View en als ze interessant genoeg waren, legde ik de locatie op Google Earth vast met een vlaggetje. Een enorme klus, maar door corona had ik daar de tijd voor.”

150 locaties

“Er waren ook al transfohuisjes verdwenen of vervangen door moderne prefab constructies en dus niet interessant voor ons. Ondertussen heb ik 150 locaties overgehouden, de rest was gesloopt of vervangen. In de zomer van 2021 konden we nog niet naar het buitenland met vakantie, dus koos ik voor een aantal fiets uitstappen in de Kempen. Mijn vrouw houdt van fietsen en ik fotografeer graag, een win-winsituatie dus. Ik heb een 15-tal fietsroutes uitgestippeld, elk van zo’n vijftig, zestig kilometer, met elk tien tot vijftien locaties van transfohuisjes.”

De bijzondere hobby van Karel Jespers!
© Karel Jespers Brecht 1924 oudste gebouw uit de regio
Oudste gebouw staat in Brecht

“Caroline heeft een bouwkundige achtergrond en is begonnen met typeringen van de huisjes, om ze zo op bouwstijl te kunnen rangschikken. Het oudste gebouw uit de lijst staat in Brecht en is van 1924, de een na oudste staat in Kalmthout uit 1929. Via gemeentearchieven, Heemkundige Kringen en hopelijk ook via de overgebleven archieven van Fluvius, proberen we zo veel mogelijk oude beelden, schetsen of bouwplannen te verzamelen om de gebouwen zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. Hopelijk vinden we ook nog de namen terug van de architecten die de gebouwen ontwierpen.”

De bijzondere hobby van... Karel Jespers!
© Karel Jespers Merksplas voorbeeld Heimatstijl anno 1926
Info met grote publiek delen

“Nu we al deze info hebben, willen we die graag willen delen met het grote publiek aan de hand van, bijvoorbeeld, fietsroutes en het aanbrengen van infoborden en/of QR codes. Ook gemeenten tonen interesse in het delen van deze info en zo meer bezoekers te trekken en hun recreatieve meerwaarde aan te kunnen bieden. In overleg met Fluvius willen we dus zoveel mogelijk (achter)grond informatie verzamelen, met betrekking tot al deze, voor ons, waardevolle gebouwen. Volgens ons kan dit project meteen ook een bijdrage leveren aan de positieve uitstraling van Fluvius.

De bijzondere hobby van... Karel Jespers!
© Karel Jespers Wuustwezel Kruisweg voorbeeld cottage stijl
Passie

“Dit is niet zomaar een project of hobby, het is een passie geworden waar ik redelijk veel tijd in steek. Maar alles met heel veel liefde en interesse en met de bedoeling de info breed te delen. Eigenlijk is deze uit de hand gelopen hobby en zijn de samenwerkingen met twee erfgoedcellen voortgekomen uit mijn primaire hobby: de liefde voor fotografie.”

Foto’s: ©Karel Jespers, Noordernieuws.be

NN

Facebook211
Twitter
Follow Me
Tweet