Laatste nieuws:
De Hobby van Nick Michielsen - Vogels en Natuurfotografie - DSC_1246u85

De bijzondere hobby van… Nick Michielsen

Dieren hadden altijd al de interesse van Nick Michielsen (34), maar zijn grote voorliefde gaat uit naar vogels.

Malafide verkopers op markten

“In 2000 vroeg ik aan mijn ouders of ik een volière mocht. Dat was goed, maar dan moest ik die wel zelf bouwen. Dat deed ik en mijn eerste vogels waren bandvinken, diamantduiven, dwergkwartels en rijstvogels. Die kocht ik allemaal op de boerenmarkt in Kapellen en die verkoper heeft me bedonderd. Hij verkocht me 2 bandvinken als zijnde een koppeltje, maar het bleken 2 mannetjes te zijn. Hij wist dat, want hij had alleen maar mannetjes bij zich. Ik kende nog niet de uiterlijke kenmerken, dus zag ik dat niet. Bij een dierenwinkel in Essen heb ik toen een vrouwtje gekocht en ben met kweken begonnen.”

Veel geleerd bij de Koperwiek

“Eigenlijk was kweken niet mijn bedoeling, maar het koppeltje kreeg jongen en dan heb je de smaak te pakken. Ik werd lid van De Koperwiek en kreeg daardoor nog meer interesse in vogels. Met name in Europese vogels, zoals barmsijzen, goud-, distel- en groenvinken, sijsjes, … Jan Konings en Patrick Anthonissen hebben me op sleeptouw genomen en veel tips gegeven. Sowieso heb ik bij de Koperwiek van alle leden veel geleerd.”

Mijn eerste beker

“Ik richtte me volledig op de kweek, vooral met barmsijzen en zwartkopgroenvinken. Dat vind ik heel mooie vogels en dat ging ook goed. De leden hebben me gestimuleerd om mee te doen aan wedstrijden. Ik had nog geen rijbewijs en zo reed mijn vader me overal naar toe. Dat deed hij met plezier, hij had er namelijk ook interesse in gekregen. In 2002 won ik bij de Essense Vogelvrienden mijn eerste beker met zwartkopgroenvinken van eigen kweek. Daarna stond mijn hobby even op een laag pitje vanwege andere bezigheden, zoals uitgaan. Ik bleef wel vogels houden, want de interesse bleef. Mijn vader nam toen de zorg op zich.”

Zwartkopgroenvink
Zwartkopgroenvink
Amerikaanse vogelsoorten

“Na een paar jaar ben ik terug gaan kweken en richtte me veel meer op mijn vogels. Aan wedstrijden heb ik heel lang niet meegedaan. Dat nam gewoon veel te veel tijd in beslag. Op een gegeven moment heb ik mijn vogels verkocht en ben begonnen met Amerikaanse vogelsoorten. Zoals de rode en groene kardinaal, roodkuifkardinalen en indigovinken. Daar heb ik niet echt mee gekweekt, omdat dit moeilijke vogels zijn. Stilletjes aan ben ik weer terug overgegaan naar de Europese vogels. Ik had ook altijd al interesse in gorzensoorten en met die ben ik in 2013 beginnen te kweken met wisselend succes.”

Goud in Italië voor Nick Michielsen

“In 2014 veranderde ik van job en kreeg hierdoor meer tijd. Dat was voor mij de aanleiding om weer met wedstrijden mee te gaan doen. En met elke wedstrijd had ik wel een paar kampioenen, met name met de zevenstrepengors. Met de zevenstrepengors heb ik in 2015 ook een prijs behaald. Het is een vogelsoort waar hier in België weinig tot niet mee gekweekt wordt. In dat jaar deed ik mee aan de Nationale Kampioenschappen in Wieze en daar heb ik een paar gouden medailles behaald. Eind januari waren de wereldkampioenschappen in Italië en heb met maar twee zwartkopgroenvinken meegedaan. Eentje haalde goud!”

Zevenstrepengors
Zevenstrepengors
Vogelfotografie

“Buiten dat ik vogels kweek, fotografeer ik ze ook heel graag. In 2009 kocht mijn vriendin een spiegelreflexcamera en dat vond ik wel interessant. We hebben toen samen een cursus gevolgd bij een fotoclub in Kalmthout. Ik trok toen veel foto’s in dierentuinen. Eerst van alle dieren, maar geleidelijk aan steeds meer van de daar aanwezige vogels. 3 jaar geleden wilde ik wat meer met vogelfotografie gaan doen. Op internet ben ik toen gaan zoeken naar vogelkijkhutten. Ik kwam er achter dat Glenn Vermeersch op de Kalmthoutse Heide van die hutten verhuurt. Hij geeft ook cursussen in vogelfotografie.”

De smaak te pakken

“Om die kennis uit te testen ben ik ook eens in zo’n hut gaan zitten. Dat was fantastisch! Je kunt op je gemak de vogels bekijken en fotograferen. Je zit achter spiegelglas, dus de vogels zien je niet. Die blijven rustig zitten om te eten of te drinken, want er is bij zo’n hut altijd voer en water voorzien om ze te lokken. Je ziet dan soms vogels die je niet kent en dan krijg je de smaak wel te pakken. Je leert ze ook steeds beter herkennen, wat heel erg interessant is.”

Groene Specht
Groene Specht
Mijn eigen vogelkijkhut

“Het observeren vanuit een hut doe ik minstens 1 keer in de maand, afhankelijk van het seizoen. Ik heb nu ook een hut gekocht voor in mijn eigen tuin. Daar zitten onder andere appelvinken, kuifmezen, zwarte mezen, keep, boomklevers, boomkruipers, de grote bonte specht en de bonte vliegenvanger. Ik heb een speciale vogelfotostudio gemaakt, waarin ik gekweekte vogels perfect in beeld krijg.”

Vogels blijven boeien

“Ik vind het heel leuk om het gedrag van vogels te observeren, ze tot kweken te krijgen en de jongen groot te krijgen. Als je met die jongen dan ook nog prijzen wint, geeft dat heel veel voldoening. Maar ook het observeren vanuit zo’n hut en de uitdaging van bijzondere vogels foto’s te trekken blijft leuk en interessant!”

Foto’s: Nick Michielsen en LW

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook96
Twitter
Follow Me
Tweet