Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van... Jenna Bastianen

De bijzondere hobby van… Jenna Bastianen

In je creativiteit je grote liefde verwerken. Jenna Bastianen (65) kan en doet het. Ze komt uit een zeer kunstzinnige familie, beheerst zelf ook allerlei technieken op het creatieve vlak en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Ook is ze groot liefhebber en hobbyfokker van Britse Korthaarkatten en die twee hobby’s heeft ze perfect weten te combineren.

Les bij Christine Dheere

“Zolang ik me kan herinneren ben ik creatief bezig geweest,” vertelt Jenna, “ik schilderde, vooral met olieverf, nadien acryl. Ook andere technieken boeiden me, zoals kalligraferen en vilten. Op een gegeven moment wilde ik wat anders en begon in 1995 met keramiek. Ik ging naar Sint-Lucas in Kapellen, een avondschool in een oude hoeve, om creatieve lessen te volgen. De les begon bij Christine Dheere en was meteen geweldig: het 3D gebeuren, het voelen van het materiaal en je eigen hand er in kunnen leggen. Christine was een strenge lerares, maar dat zorgde er wel voor dat je goed leerde.”

Boetseren bij Hugo Berrevoets

“Het eerste dat ik maakte waren duimpotjes. Dat zijn potjes die je met je duimen vormt. We kregen ook de opdracht voor een zelfportret in keramiek en daar weer puzzelstukken van te maken. Ook maakte ik keramieken huisjes, waar je een kaarsje in kon branden. Na een paar jaar ben ik les gaan volgen bij Hugo Berrevoets, een keramist in Kapellen, en leerde daar boetseren. Er is even een periode geweest dat ik niks heb gedaan, maar het bleef toch trekken. Je gaat naar exposities en ziet daar leuke, inspirerende dingen en ik begon weer met boetseren.”

Vilten

“Ik ben les gaan nemen bij Ann Spruyt en Katrien Pandelaars van Tatteljee. Er was geen plaats bij de gevorderden en ik startte bij de beginners. Maar omdat ik gevorderd was, lieten ze me gewoon mijn ding doen. Ik heb die lessen gecombineerd met ‘vilten’, de lessen daarvoor volgde ik bij Hilde Moens. Vilten is boetseren met wol en ik vond dat geweldig om te doen. Onbewust ging ik me steeds meer toeleggen op het maken van kattenfiguren. Ik heb altijd katten gehad en er veel van gehouden.

Britse Korthaar

In 2001 kocht ik mijn eerste Britse Korthaar. Vanaf dat moment heb ik alleen nog maar katten gemaakt. In 2003 kochten we er nog twee en zijn toen met fokken begonnen. De liefde werd alleen maar groter. Als iemand een kitten bij me koopt, krijgen ze de stamboom pas toegestuurd als ik het bewijs van sterilisatie of castratie heb ontvangen. Dit om broodfok te voorkomen.”

De liefde voor de Britse Korthaar is in het boetseren te zien

“Britse Korthaars zijn volle, bolle katten, heel sociaal en lief en kunnen met mensen én honden opschieten. Uit ons eerste nestje hebben we een katertje gehouden als dekkater en zo werden het er steeds meer. Mijn liefde voor onze katten heb ik helemaal in het boetseren gelegd. Ik heb hoogstens 2 nestjes per jaar. Het is mijn hobby en grote liefde, maar ik ben géén broodfokker! Alle katten waar ik mee fok blijven ook bij me en slijten hun oude dag hier. Op dit moment heb ik 10 katten en de oudste is 15. Ik maak altijd Bourgondische katten, met het postuur van een Britse Korthaar maar niet speciaal zo’n kat. Sinds kort maak ik ook serviezen met kattenprints erop.”

Keutelkat

“Als experiment heb ik een keer een kattenbeeld gemaakt en heb daar kattenkeutels voor bewaard. Voor het beeld de oven in ging, heb ik dat bewerkt met die keutels. Je krijgt dan een chemische reactie, waarvan je van tevoren niet weet wat het eindresultaat gaat zijn. Het beeld heeft diverse aardetinten gekregen. Opvallend is dat mensen er niet vanaf kunnen blijven. Die blijven het maar strelen en zeggen: ‘Wat een prachtbeeld!’
Ik zeg dan maar niks en lach lief…”

www.cattery-van-den-uil.be

LW

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en daarna te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook34
Twitter
Follow Me
Tweet

Eén reactie

  1. DOUWS Jeannine

    Aha, Jenna met haar schitterende katten in keramiek. Ze zijn PRACHTIG , zowel de keramieke als de echte. Het was een groot genoegen haar te leren kennen tijdens de tentoonstelling van 50 jaar cultuurraad, een hartelijke babbelende kattenmadam. Na het bekijken van de foto’s heb ik tevens met groot genoegen kunnen constateren dat het bij haar even vol staat met haar kunstwerken dan bij mij, dus plaats te kort. Hopelijk zullen we elkaar nog wel eens ontmoeten en een lekker wit wijntje drinken.