Laatste nieuws:
De bijzondere hobby van Jef Debacker - Kunst en cultuur

De bijzondere hobby van… Jef Debacker

Een hobby die ronduit een passie wordt, kan ook later ontstaan door een toevalligheid. Voor Jef Debacker (72) was dat kunst, nadat hij in een café iemand had ontmoet.

Een ontmoeting veranderde mijn leven

“Van huis uit heb ik nooit iets over kunst meegekregen,” vertelt Jef, “ik heb zelf geschiedenis gestudeerd, maar geen kunstgeschiedenis. Ik had dan ook totaal niets met cultuur. In een café in Mortsel ontmoette ik Frank Calders, een dokwerker. Diens broer was glas-in-lood restaurateur en hij ging die in de weekenden helpen. Zo is zijn interesse in kunst ontstaan. We kwamen er over in gesprek en ik deed er een beetje sarcastisch over, al weet ik niet waarom. De week erop zei hij: ‘Ik ga volgende week naar een iconenmuseum met Russische en Byzantijnse iconen, ga je mee?’ Omdat je nooit te oud bent om te leren deed ik dat. Heel toevallig had ik kort daarvoor een icoon gekocht van een vriend.”

Een enorm leermoment
“Op de terugweg van die tentoonstelling zijn we naar de Kunstsammlung in Nordrhein-Westfalen geweest. Daar hingen 4 schilderijen van Claude Monet. Hij had op 4 verschillende tijdstippen de kathedraal van Rouen geschilderd. In eerste instantie zag ik niet wat het was. Frank heeft me leren ‘kijken’ en dat was, voor mij en mijn vrouw, een echte aha-erlebnis. Ik was heel erg onder de indruk, omdat ik ineens mijn eigen domheid zag. Want als je ineens ziet wat je nooit hebt gezien, heb je een periode in domheid geleefd. Dat was een enorm leermoment.”

“Frank heeft me leren ‘kijken’ en ik zag kunst zoals ik dat nooit eerder had gezien!”

De schoonheid van de natuur

“Met Frank heb ik toen afgesproken om maandelijks naar een tentoonstelling te gaan. De volgende tentoonstelling was van Karel Appel. Ik kwam binnen met het idee: ik wil zien wat er goed aan is. Soms zag ik het, soms niet. Mijn belangstelling voor cultuur groeide, net als mijn belangstelling voor de schoonheid van de natuur. Nu ik door de kunst had leren ‘kijken’ zag ik ook die schoonheid. Helaas heb ik geen contact meer met Frank Calders, wat ik nog steeds erg jammer vind.”

De bijzondere hobby van Jef Debacker - kunst en cultuur

Carl Uytterhaeghe

“Mijn eerste kunstwerk kocht ik in 1977. Dat was een foto die dateerde van 10 jaar daarvoor. De foto was gemaakt door Carl Uytterhaeghe, tijdens de aankomst van Nixon in Brussel. Het was een gemanipuleerde foto en Nixon was afgebeeld als Janus (god van deuren en stadspoorten die wordt voorgesteld met 2 gezichten. Symbool van begin en einde, nvdr.) Hij stond in spiegelbeeld met zijn rug tegen zichzelf en keek naar een identieke omgeving. Dit symboliseerde zijn gespletenheid.”

Zelf organiseren van exposities
“Mijn interesse lag en ligt bij alles wat mooi is, al heb ik een voorliefde voor tekenen. Mijn interesse werd breder en ik ging steeds vaker naar exposities. Dit heeft er in geresulteerd dat ik tegenwoordig minstens 20 exposities per maand bezoek. Rond 1995 organiseerde ik zelf een expositie in Tatteljee en uiteindelijk heb ik er 10 georganiseerd.”

“Kunst is overleven, ik heb dat nodig!”

Kunst is mijn passie

“De grote hobby van mijn vrouw was koken en we hebben zo’n 10 jaar het feestzaaltje op Hoek gehad. Daardoor lag mijn grote hobby, kunst, een beetje stil. Toen mijn vrouw overleed heb ik 2 jaar niks gedaan. Tegenwoordig ben ik fanatieker dan ooit en is kunst mijn enorme passie waar ik me dagelijks mee bezig hou.”

“Kunst is overleven voor me, ik heb dat nodig. Het is een levenselixer, een bron van onuitputtelijke vreugde!”

NN

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Facebook16
Twitter
Follow Me
Tweet