Laatste nieuws:
Waardig Sterven - Jef Debacker euthanasie

Waardig sterven

Euthanasie, we weten allemaal wat het inhoudt en denken dan doorgaans aan mensen die dood- en doodziek zijn en geen menswaardig bestaan meer hebben. Jef Debacker (76) besloot, toen hij te horen kreeg dat hij niet meer kon genezen, dat hij dat pad niet in wilde gaan. Hij nam afscheid van het leven, op een moment dat hij dat nog waardig kon doen.

Ik wist wat me te wachten zou staan

“Begin februari kreeg ik klachten”, vertelde Jef. “Maar pas eind mei werd de diagnose gesteld. Door de achterstand in die ziekenzorg vanwege Covid, kon ik pas een maand later in het ziekenhuis terecht. Eind mei was de eerste consultatie en eind juni kwam het verdict: het was onmogelijk om nog te opereren. Ik had dat eigenlijk wel verwacht, want kanker komt in onze familie veel voor. Genetisch gezien is het dus niet verwonderlijk. Ik heb toen meteen besloten tot euthanasie. Gebaseerd op mijn ervaring als mantelzorger, wist ik wat me anders te wachten zou staan.”

Verklaringen

“Je kan besluiten tot euthanasie, maar dat betekent niet dat je het ook zomaar even kunt regelen. Daar zijn heel wat eisen voor. Je moet om te beginnen ongeneeslijk ziek zijn. Er moet een verklaring van de specialist komen, die zegt dat de ziekte niet te genezen is. Het dient door een ervaren geneesheer te gebeuren en een gediplomeerd verpleegster, die je aansluit op een baxter om rustig te worden. Je mag zelf bepalen welke mensen je erbij wilt hebben, om je in die laatste momenten te steunen. Het moet 100% duidelijk zijn dat je het uit eigen vrije wil doet. Je kan dus niet in een opwelling besluiten dat je tot euthanasie over wilt gaan.”

Waardig Sterven - Jef Debacker (76) - Essen - (c) Noordernieuws 2022 - HDB_7090s

Oordeel niet over de keus van een ander

“Alle belangrijke momenten in mijn leven hebben zich in september gesitueerd, daarom koos ik voor de datum 15 september om 15:05. Ik heb er geen moment angst voor gehad, ik ben nooit bang geweest voor de dood. Ik heb mijn tijd gehad en tot het laatste moment heb ik van het leven genoten. Ik heb ook besloten het zo open mogelijk te doen en het bespreekbaar te maken. Om mensen bewust te maken, dat ze niet moeten oordelen over de keus van een ander!”

Een sympathiek, kleurrijk persoon is niet meer. Tot het laatste moment heeft Jef van het leven genoten, een man waar je alleen maar bewondering voor kan hebben.

NN

Facebook81
Twitter
Follow Me
Tweet