Laatste nieuws:
Hypnotiseur Dominik Messiaen

Trots op mijn beroep. Showhypnotiseur Dominik Messiaen vertelt!

Hypnose heeft iets magisch, iets ongrijpbaars en je weet niet goed wat je je erbij moet voorstellen. Kan een hypnotiseur je allerlei dingen laten doen die je niet wil? Kan iedereen gehypnotiseerd worden? Dominik Messiaen (49) is showhypnotiseur en gunt ons een blik achter de schermen.

Pickpocketing

“Onmiddellijk na mijn afstuderen als Master Toegepaste Taalkunde begon ik mijn carrière als goochelaar”, vertelt Dominik. “Rond mijn 35ste begon ik onder impuls van Luc Apers me toe te leggen op pickpocketing, zakkenrollen dus. Sindsdien steel ik op bedrijfsfeesten, recepties en diners alle types uurwerken, portefeuilles, telefoons en zelfs stropdassen. Jaren terug volgde ik in de UK een masterclass samen met een handvol pickpocket entertainers van over de hele wereld. In Amerika en Europa samen zijn er hooguit tien professionele pickpockets. We hebben het hier natuurlijk niet over mensen in het criminele circuit. Die maken gebruik (of liever misbruik) van de situatie, terwijl ik heel verfijnde technieken gebruik en zelf een logische context creëer om mensen op een elegante manier te kunnen benaderen. Criminele zakkenrollers gaan vaak weinig subtiel te werk. Ze snijden rugzakken of kleding open, botsen hard tegen iemand aan of rukken dure uurwerken of handtassen van op een bromfiets van de arm. Zelf deed ik er bijna 10 jaar over om alle types uurwerken te bestuderen en mijn eigen technieken te ontwikkelen. En omdat horlogebandjes veranderen, pas ik mijn technieken nog steeds regelmatig aan. Je bent nooit uitgeleerd. Die masterclass met James Brown ging trouwens niet zozeer over de technieken an sich, maar over de soft skills en de mindset die erg belangrijk zijn om te kunnen en durven stelen.

Hypnosetherapie

“Bij mijn verblijf in de UK ontmoette ik Sean Michael Andrews die ik een man zag hypnotiseren. Zelf geloofde ik daar eerst niet in. Ik had het ooit als kind op podium gezien en dat kon me niet overtuigen. Maar toen ik hypnose van zo dichtbij meemaakte, dacht ik: het kan dus écht! Ik begon er over te lezen, studeerde technieken in en wilde het uiteindelijk in een veilige omgeving testen. Daarom ben ik een opleiding hypnosetherapie gaan volgen in de European Hypnosis Academy. Daar bleek dat ik er onmiddellijk mee weg was, omdat je voor hypnose dezelfde psychologische vaardigheden en mindset nodig hebt als voor pickpocketing.“

Therapieopleiding

“Bij de therapieopleiding word je zelf ook gehypnotiseerd zodat je weet hoe het voelt. Je blijft je volledig bewust van je omgeving en je ziet, voelt en hoort alles. Je bent alleen erg gefocust en ervaart de kracht van je verbeelding. Onze hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen de échte en een ingebeelde werkelijkheid. En zoals je in de filmpjes op mijn website kan zien, kan dat tot heel grappige situaties leiden. Ook voor de gehypnotiseerde zelf die zich goed bewust is van de, soms vreemde, situatie. Elke scène in mijn hypnosevoorstelling heb ik samen met mijn regisseur onder de loep genomen. Dat om te zorgen dat iedereen zowel in de zaal als op het podium zich te allen tijde prettig en gerespecteerd voelt. Soms komen toeschouwers na de show zelfs zeggen dat ze het jammer vonden dat ze niet op het podium konden blijven. Dan weet ik dat het goed zit! Sommige hypnotiseurs nemen het echter niet zo nauw met het respect voor hun publiek en laten mensen bijvoorbeeld slap op de grond vallen. Dat creëert de illusie dat de gehypnotiseerde geheel willoos is en absoluut geen controle meer heeft. Dat is helemaal niet nodig en ik ben daar resoluut tegen. Trouwens, als iets indruist tegen de normen en waarden van iemand, kan je die persoon daar nooit toe bewegen, ook niet met hypnose.”

Hypnotische fenomenen

“In de theatershow laat ik de vier belangrijkste hypnotische fenomenen zien: catalepsie (verstarring), amnesie (geheugenverlies), visuele hallucinaties en anesthesie (verdoving). Voor elk onderdeel leg ik de link naar therapeutische en medische toepassingen. Het meest gekend is hypnose als vervanging voor klassieke anesthesie. De hypnotiseur leert de patiënt(e) te focussen op een aangenaam beeld, dat puur en alleen in de hersenen/verbeelding bestaat. Bijvoorbeeld een heerlijk strand in de zon, een warm bad, … Dan testen ze dat, door je bijvoorbeeld met een naald een prikje te geven. Bij sommige mensen kan dat heel snel gaan en volstaat enkel de hypnose. In sommige situaties dient de anesthesist nog een lichte verdoving toe. In Frankrijk gebruikt men deze techniek al heel lang en ook hier vindt de techniek steeds vaker ingang bij tandartsen en chirurgen.

Opwarmingsoefeningen

“In principe kan iedereen in hypnose gaan, op voorwaarde dat je je kan focussen en je verbeelding kan gebruiken. Er moet ook een vertrouwensband zijn en die mag je als hypnotiseur niet schenden. Aan de hand van een aantal opwarmingsoefeningen zie ik hoe snel mensen in hypnose gaan. Bij showhypnose moet dit snel gebeuren. Het strafste vind ik zelf visuele hallucinaties, waarbij mensen, die vooraan of op het podium zitten, mij bijvoorbeeld ineens aan het plafond zien hangen en naar achter zien zweven. Het is ongelooflijk dat je dat kunt bewerkstelligen door de kracht van verbeelding.”

Wil je hypnose eens zelf meemaken?

“Dit theaterseizoen speel ik mijn hypnosevoorstelling De Kracht van Verbeelding in diverse Vlaamse en Hollandse theaters. De speeldata vind je op de website.”

Trots op mijn beroep

“Ik ben trots op het feit dat ik iets kan dat maar heel weinig mensen kunnen. Dat ik samen met mijn regisseur, Walter Janssens, een entertainende én informatieve theatershow creëerde die uniek is in de wereld. Dat ik mensen even al hun zorgen kan laten vergeten, dat ze zich amuseren en na de show een realistisch beeld hebben over hypnose en wat je er mee kunt doen. En last but not least, ik ben trots dat ik mijn hart heb gevolgd!”

www.charminghypnotist.com
Facebook
Instagram
TikTok
Youtube

NN

Beeldmateriaal: Dominik Messiaen

Facebook14
Twitter
Follow Me
Tweet