Laatste nieuws:
de-bijzondere-hobby-van-ellen-appelen

De bijzondere hobby van… Ellen Appelen

Een hobby kan een onverwacht begin hebben, zo was dat ook bij Ellen Appelen (37). Tijdens het repareren van kinderkleding kwam ze er achter dat het werken met materialen heel erg leuk kan zijn.

Kapotte broeken

“Mijn twee zoontjes hadden vaak kapotte broeken en die repareerde ik met de hand”, herinnert Ellen zich. “Ik merkte dat ik daardoor mijn hoofd leeg kon maken. Ik ben een piekerbol, dus dat was heel ontspannend. Het was heerlijk om in de zetel te zitten en met de diverse materialen te werken.”

02-de-hobby-van-ellen-appelen-noordernieuws-be-dsc_4631

Beestjes haken en gitaar spelen

Drie jaar geleden was Ellen met haar moeder aan het shoppen en vond bij een boekenwinkel een doos met materialen. “Dat heette: Beestjes haken. Ik heb die gekocht en daar is het mee begonnen. Ik zat bij mijn moeder te haken aan iets dat een vis moest worden, maar eigenlijk één grote knoop werd. Omdat mijn bomma heel mooie dingen had gehaakt, wist mijn moeder een beetje hoe het moest en kon me verder helpen. Toen dat een keer echt niet lukte, kwam ik op het lumineuze idee om naar YouTube filmpjes te kijken en daar heb ik het mee geleerd. Met YouTube filmpjes heb ik ook geleerd om gitaar te spelen!”

03-de-hobby-van-ellen-appelen-noordernieuws-be-dsc_4632

Het snappen van wiskunde in de patronen

“Haken spreekt me heel erg aan. Als ik iets zie dat iemand heeft gehaakt, dan vind ik dat prachtig: al die tijd en moeite die er in is gaan zitten. In het begin volgde ik de patronen blindelings, maar als je de wiskunde die hier achter zit snapt, kun je zelf patronen gaan maken.”
“De methode voor rondhaken bijvoorbeeld, heet amigurumi. Je begint met zes vasten (steken) en bij elke opvolgende cirkel komen er zes bij. Heb je dan de gewenste breedte, dan houd je dat aantal aan tot je het gewenste poppenlijfje, muts, … hebt. Wil je het smaller maken, dan doe je weer iedere keer zes steken minder. Voor een beanie (soort muts) blijf je met hetzelfde aantal steken werken tot je de gewenste lengte hebt,”

De bijzondere hobby van Ellen Appelen

Zelf ontwerpen

“Ik maak mijn ontwerpen aan de hand van de modellen die ik zie en combineer die met elkaar. Zo krijg je allemaal originele, unieke dingen. Ook Pinterest is een ideale bron om ideeën op te doen. Met haken kun je zoveel kanten uit: kleding, speelgoed, decoratie, juwelen. Mijn man moppert wel eens, want als je hier een kast opentrekt , krijg je zes bollen op je hoofd. Het is gewoon een verslaving. Ik kan naar huis gaan en er echt naar uitkijken dat ik mijn haakwerk weer kan vastpakken.”
“Toen mijn kinderen nog erg klein waren, gebruikte ik katoengaren. Dat pluist niet zoals acryl of echte wol. Ik maak niet graag hetzelfde. Als ik een dier met vier poten haak vind ik die poten het minst leuk, want dat betekent vier keer hetzelfde maken. “
“Mijn dochtertje van twee pakt vaak een bol wol en een haaknaald, waarmee ze in die bol gaat wringen en duwen. Dan kijkt ze naar de naald om te zien of er al iets moois aan hangt.”

De bijzondere hobby van Ellen Appelen

Al mijn patronen in een boek

“Aangezien ik alleen ontwerpen maak voor modellen die ik één keer maak schrijf ik de patronen op, zodat ik die altijd terug kan zoeken. Ik zou ooit nog eens een boek met al deze patronen uit willen geven. Omdat ik haken zo ontzettend leuk vind, leer ik het ook graag aan anderen! Dus als er mensen zijn die ook willen gaan haken, mogen ze contact met me opnemen.”

06-de-hobby-van-ellen-appelen-noordernieuws-be-dsc_4635

NN

Mocht u geïnteresseerd zijn, Ellens emailadres is bij de redactie bekend.

Hebt u ook zo’n bijzondere hobby waar u graag eens over wilt vertellen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina en we nemen u graag een interview af. Het is niet noodzakelijk dat u in Essen of omgeving woont.

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

 

Facebook197
Twitter
Follow Me
Tweet