Laatste nieuws:
Zwarte ooievaar in Essen gespot - (c) Noordernieuws.be - 12-04-2022 -HDB_6279u85

Zwarte ooievaar gezien in centrum Essen

Ooievaars worden wel vaker gezien in onze omgeving, maar een zwarte ooievaar is redelijk zeldzaam, al komt die de laatste jaren ook iets vaker voor. Gisteren werd er eentje in het centrum van Essen gezien, op het speelpleintje aan het Smeyerspad.

Zwarte ooievaar in Essen gespot - (c) Noordernieuws.be - 12-04-2022 - HDB_6289s85

WZC De Bijster

Vanochtend zat de zwarte ooievaar bij WZC De Bijster en liet zich makkelijk benaderen. Echter, was dat omdat hij (het kan ook een vrouwtje geweest zijn) gewoon is aan mensen of vanwege uitputting? Het prachtige dier leste de dorst in een dakgoot en vloog toen een tiental meters verder.

Mogelijk uitgeput

Omdat hij niet geringd is, zou het mogelijk ook een uitgeputte vogel kunnen zijn die zijn groep kwijt is geraakt en eten zoekt. Overleg met het Vogel Opvang Centrum in Kapellen, leerde dat zij gisteren ook al waren geweest om te proberen het dier te vangen, wat dus niet gelukt is. Hij was wel erg hongerig en schrokte het voer op dat ze hem gaven. Ze raadden aan hem te proberen te lokken met rauwe vis of kip en in een afgesloten ruimte te leiden, dan zouden ze hem komen halen. Een camion echter zorgde ervoor dat de ooievaar schrok en wegvloog voor er actie ondernomen kon worden.

Zwarte ooievaar in Essen gespot - Noordernieuws.be - 12-04-2022 - 20220412_103421 Martin Jacobis
©Martin Jacobis
Jaag hem niet op!

Het is dus niet bekend of het om een geregelde bezoeker van onze gemeente gaat of een verzwakt exemplaar. In ieder geval heel belangrijk om het dier niet op te jagen of er achteraan te gaan! Ooievaars voeden zich ook wel met trage insecten, kikkers en kleine zoogdieren, die door het mooie weer meer aanwezig zullen zijn. Zie je de ooievaar en twijfel je aan zijn conditie, neem dan contact op met Vogel Opvang Centrum in Kapellen, telefoonnummer 03.376.4515.

NN

Facebook111
Twitter
Follow Me
Tweet