Laatste nieuws:
Stoppen met pleasen - 5 verfrissende inzichten-

Stoppen met pleasen – 5 verfrissende inzichten

Heb je de neiging om mensen te pleasen en iedereen tevreden te houden? Prima natuurlijk, maar de kans is groot dat het ten koste gaat van je eigen geluk en groei.

1. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden

Mensen zijn verschillend en gelukkig maar. Mensen zijn zo verschillend, dat het vrijwel onmogelijk is om alle mensen op hetzelfde moment tevreden te houden. Met andere woorden: hoe goed je je best ook doet om mensen te pleasen, je zult uiteindelijk altijd falen. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk om te beseffen: je kunt niet iedereen tevreden houden. Hoe hard je ook je best doet. En als je bent zoals veel mensen, dan doe je heel hard je best. Dan vorm je jezelf naar anderen of naar de situatie, zodat je niemand een slecht gevoel geeft en geen dingen zegt of doet die vervelend kunnen overkomen. Maar dat vormen en aanpassen heeft zijn prijs. Ja – misschien houd je makkelijker mensen te vriend. Maar ondertussen gedraag je je als iemand die je niet bent. En dat heeft behoorlijk wat nadelen.

2. Jezelf anders voordoen heeft een zware prijs

Je gedrag constant aanpassen om anderen te pleasen zorgt ervoor dat je niet helemaal jezelf bent. Dat is geen probleem, als het af en toe gebeurt. Maar als je jezelf constant anders voordoet dan je bent om de mensen om je heen te pleasen, dan betaal je hier op de lange termijn een zware prijs voor. Welke prijs? In de eerste plaats laat je je leven vormen door de mensen om je heen. Je neemt niet zelf de leiding maar reageert constant op wat er gebeurt. Hierdoor wordt het lastig om een leven vorm te geven waar jij echt tevreden mee bent. En dat is nogal wat. Je leeft dit leven namelijk maar één keer. En je leven is niet eindeloos. Wil je je kostbare tijd op deze planeet echt doorbrengen als ieders beste vriend(in) en je eigen wensen en dromen op de achtergrond plaatsen? Daarnaast ontstaat er een ander probleem: doordat je je niet authentiek gedraagt, trek je mensen aan die niet echt bij je passen. Als je constant interesse veinst om een ander te pleasen, ontstaat er een vriendschap die is gebaseerd op een onwaarheid. En je ontwikkelt patronen met de mensen om je heen die jou niet dienen. Die mensen zijn gewend dat je overal mee akkoord gaat, waardoor ze minder rekening met je houden en gewoon over je heen lopen. Ook al hebben ze het niet eens door. Ze nemen je niet mee als een factor in hun beslissingen, omdat jij toch altijd alles oké vindt. En zo’n vriendschap is waarschijnlijk een stuk minder waardevol dan die met een persoon die je leuk vindt voor wie je echt bent. Uiteindelijk wil je je omringen met mensen waarbij je lekker jezelf kunt zijn. Mensen die respect hebben voor jouw mening en jouw gevoelens. En dat brengt me bij het volgende punt.

3. Mensen zijn gek op echte mensen

De meeste mensen worden juist blij van mensen die weten wat ze willen. Ze hebben respect voor mensen die echt zichzelf durven zijn. Mensen hun mening delen, hun voorkeuren uitspreken en soms hun grenzen aangeven. Mensen willen weten wie jij bent, wat jij wilt, wat jij voelt. En als je hier meer ruimte voor maakt, dan kunnen anderen je echt leren kennen. Sommige mensen zullen niet bij je passen, en dat is oké. Dat wil niet meteen zeggen dat ze een hekel aan je hebben, maar gewoon dat je elkaar niet echt blij maak en ik ga er maar vanuit dat dat gevoel geheel wederzijds is. En dat is helemaal prima. Want hoe beter je laat zien wie je bent en waar je voor staat, des te makkelijker anderen kunnen besluiten of ze dichterbij willen komen of juist niet. En dat is het ding – de mensen die vervolgens dichterbij komen passen ook écht bij je. Hoe meer jij jezelf durft te zijn, des te meer de mensen om je heen bij je gaan passen. Hierdoor kost het je veel minder energie om met mensen om te gaan, hoef je jezelf niet langer weg te cijferen en kun je veel meer plezier beleven aan je relaties.

4. Grenzen zijn niet onvriendelijk

Het aangeven van grenzen – een beetje assertief durven zijn – is niet onvriendelijk. Het is een teken van zelfrespect. Door af en toe een grens te benadrukken voorzie je je omgeving van een handleiding hoe ze met jou om kunnen gaan. Als een collega keer op keer over je heen loopt en jij laat dat constant gebeuren, dan laat je zien dat je jezelf niet respecteert. Als je echter duidelijk maakt dat je hier niet van gediend bent, is de kans groot dat je collega niet alleen haar of zijn gedrag aanpast maar tegelijkertijd meer respect voor je ontwikkelt. Het is vooral belangrijk dat jij jezelf recht kunt aankijken in de spiegel. Dat je vrienden bent met jezelf. Vanuit die zelfliefde en zelfacceptatie is het vervolgens heel natuurlijk om vaker weerstand te bieden als mensen over je grenzen gaan. Grenzen maken een relatie duidelijk en harmonieus. Ook als het tijdelijk voor wat verwarring en trammelant zorgt – op de lange termijn is iedereen beter af als je durft te zeggen waar het op staat.

5. Stoppen met pleasen en zelfliefde

Hoe meer stappen je zet richting zelfacceptatie en zelfliefde, des te makkelijker het wordt om te stoppen met pleasen. We pleasen omdat we goedkeuring verlangen en conflicten willen vermijden. Maar wanneer je begint te zien dat jij helemaal goed bent zoals je bent, dat je geen goedkeuring nodig hebt om je goed te voelen over jezelf, dan wordt pleasen irrelevant. Dan loop je rond met een gezond gevoel van: ”Weet je, als je me niet goed vindt zoals ik ben, prima, maar dan mag je je rustig naar de uitgang bewegen – doei!” En ik wilde dat ik een manier had om dit volledig aan je over te brengen, maar je zult er stap voor stap zelf moeten komen. Jij bent mooi zoals je bent, helemaal goed, niets meer aan doen. Je hoeft niet te veranderen om liefde te verdienen, je hoeft je leven niet te gebruiken om iedereen tevreden te houden ten koste van jezelf. Het idee is dat je liefde deelt vanuit overvloed. Dat je mensen wilt helpen omdat je zoveel liefde voelt dat je er gewoon iets mee moet. Niet omdat je bang bent om afgekeurd te worden. De intentie maakt het grote verschil.

Dus? Dus het is belangrijk is dat je het probleem bij de wortels aanpakt en gaat werken aan het opbouwen van meer zelfacceptatie.

Bron: SoChicken
Foto: Pixabay

Facebook40
Twitter
Follow Me
Tweet