Laatste nieuws:
Julia Van den Bergh - Café Bostella Essen - Afscheid van klanten en het leven
Julia omringd door haar naaste familie

Julia neemt afscheid van haar klanten en van het leven

Julia Van den Bergh (91), een markante, sterke en levenslustige vrouw, een begrip in Essen en over de grenzen heen. Vandaag kwam het moment dat ze afscheid nam van veel van haar klanten, waar ze altijd veel van gehouden heeft.

Julia Van den Bergh - Café Bostella Essen - Afscheid van klanten en het leven - (c) Noordernieuws.be 2022 - HDB_6314

Geschiedenis van café Bostella

Café Bostella bestaat al sinds de dertiger jaren van vorige eeuw. De vorige naam ‘De Zwarte Panter’ stond niet best bekend. Julia en haar man zochten een woning in Essen, maar konden niets vinden. Julia’s man was al geruime tijd ziek en met vijf kinderen moest ze wel een baan zoeken. Ze nam in 1968 café ‘De Zwarte Panter’ over en gaf het de nu zo bekende naam: ‘Bostella’.

Julia Van den Bergh - Café Bostella Essen - Afscheid van klanten en het leven - (c) Noordernieuws.be 2022 - HDB_6317

Wielerclub “Hand in Hand”

Julia heeft heel wat werk moeten verrichten om het café een goede naam te bezorgen, want door de slechte reputatie werd ook zij gemeden door de bewoners van Essen-Hoek. Ze stampte wielerclub ‘Hand in Hand’ uit de grond en zorgde voor sponsors. Er kwam een biljartclub, ‘Oude Glorie’, de kaartclub Hoekse Vrienden, een spaarkasje en visclub ‘De Bostella’. Zowel de vis- als de kaartclub bestaan nog steeds.

Belgische gezelligheid in een authentiek volkscafé

Julia’s vaste uitspraak was: “Als ik iets doe, doe ik het goed. Ik ben nooit van plan geweest een café te beginnen, maar nu ik het doe, moet het goed zijn!” Het café werd steeds drukker beklant, maar pas toen haar man overleed en zij zich, samen met haar dochter, helemaal aan haar werk kon wijden, steeg het enorm in populariteit. Met name Nederlanders behoren tot de vaste clientèle, vanwege de Belgische gezelligheid in een authentiek volkscafé en natuurlijk de babbel met Julia. Daarnaast is het ook een zeer geliefd café voor fietsers en wielrenners.

Julia Van den Bergh - Café Bostella Essen - Afscheid van klanten en het leven
Ook burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout neemt afscheid van Julia
Dubbel verdriet tijdens Corona

Julia was zeer begaan met haar klanten en als ze ziek waren, belde ze elke dag op om te vragen hoe het ging. Vanwege werkzaamheden aan de straat langs het café, was die lang afgesloten, waardoor er minder klanten konden komen. Julia miste hen enorm en de sluitingen vanwege corona waren verschrikkelijk voor haar. Vlak voor de tweede lockdown moest ze haar dochter Annie afstaan en twee dagen na de begrafenis moesten de cafés weer sluiten. Een dubbel verdriet voor Julia.

Een lelijke val

In 2016 werd Julia nierpatiënt, maar dat weerhield haar niet om te werken en ze vloog zoals altijd door het café. Maar vier jaar geleden maakte Julia ‘s morgens een lelijke val in haar zaak. Zoals altijd was ze om 05:00 opgestaan om naar de dialyse te gaan en is toen gevallen. Het vervoer dat haar kwam halen, kon niet naar binnen. Dochter Lea werd gebeld, die precies die nacht van verlof terug was gekomen, want gewoonlijk woonde Julia voltijds bij haar. Julia had haar bovenbeen spiraal gebroken en werd met spoed geopereerd. Helaas kreeg ze na de operatie een beroerte die haar spraak en taal aantastte. Een vreselijke aandoening, want geestelijk was ze nog 100% in orde.

De touwtjes in handen

De afgelopen jaren stond Julia niet meer achter de toog en nam de familie het van haar over. Ze bleef wel toezicht houden en hield de touwtjes goed in handen, zo bleef het haar café. In januari kreeg Julia een epileptische aanval en lag twee keer tien dagen in het ziekenhuis, waar ze slechter uitkwam dan inging. Haar krachten begonnen het te begeven en de dialyse werkte minder goed. Ook de verplichte isolatie vanwege corona tijdens haar opnames in het ziekenhuis hebben er heel diep ingehakt. Maar nog kwam ze in haar café, waar de familie haar trouw naar toe bleef brengen.

Julia Van den Bergh - Café Bostella Essen - Afscheid van klanten en het leven - (c) Noordernieuws.be 2022 - HDB_6322

Julia kiest voor geen verdere behandeling

De complete verzorging werd uiteindelijk fysiek te zwaar voor haar dochter. Met veel pijn in het hart werd besloten om Julia naar WZC De Bijster te verhuizen, nu drie weken geleden. Lichamelijk ging ze snel verder achteruit. Vorige week woensdag werd Lea opgebeld door de dialyse afdeling, die vertelde dat haar moeder had aangegeven geen verdere behandeling te willen. Gisteren is Julia nog naar de dialyse afdeling gegaan om afscheid te nemen en een laatste, korte dialyse. Zo kon ze vandaag nog afscheid nemen van haar familie, haar café en haar zo geliefde klanten. Vanavond wordt gestart met morfinepleisters vanwege de pijn en is het wachten op het moment dat Julia afscheid neemt van haar volle, rijke leven. Op die dag zal ook het café de deuren sluiten.

Julia, bedankt voor alles en tot ziens in een betere wereld, waar je op ons zal wachten met een frisse pint en een vrolijke babbel.

NN

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook1.4k
Twitter
Follow Me
Tweet