Laatste nieuws:
Willy Jacobs - Biljartles LDC Essen

Fier op wat ik doe. Willy Jacobs vertelt!

Al vanaf dat hij een ventje van een jaar of acht was, is biljarten de grote hobby van Willy Jacobs (74). Tegenwoordig deelt hij als vrijwilliger bij het Lokaal Dienstencentrum zijn kennis met mensen aan wie hij biljartles geeft.

Vrijwilliger Minder Mobielen Centrale

Vrijwilligers zijn goud waard, op allerlei manieren steken ze hun tijd en energie in het helpen en bijstaan van anderen en dat kan op veel manieren. Willy Jacobs is al zeven jaar vrijwilliger bij de Minder Mobielen Centrale, waar hij met zijn eigen vervoer mensen naar de diverse locaties brengt. Sinds zes jaar geeft hij ook biljartles in het Lokaal Dienstencentrum.

Café Witkap
“Op mijn achtste ben ik met biljarten begonnen in café Witkap, dat van mijn ouders was”, vertelt Willy. “Ik leerde mezelf alle technieken aan. Fons Janssens, de champetter van Achterbroek, gaf me wel aanwijzingen en heeft me diverse stoten geleerd. Die oefende ik dan in het café. Op mijn dertiende ging ik bij de biljartclub in café Kolenhandel, dat naast ons zat. Ik was de jongste en na drie maanden werd ik clubkampioen, ik kwam toen net boven de biljarttafel uit. Zo raakte ik in het verenigingsleven en speelde in de diverse cafés, waardoor mijn spel steeds beter werd.”

Op mijn dertiende werd ik clubkampioen, ik kwam toen net boven de tafel uit.

Willy Jacobs - Fier op wat ik doe - Biljartles LDC Essen

Districtkampioen

“Ik haalde het niveau van 95 caramboles in 25 beurten, dat was redelijk voor een snotneus van 15 jaar. Maar ik wilde nog hogere punten halen en ging naar café Tramstatie bij René Vermeiren in Wuustwezel. Daar moest ik ineens 120 punten maken, dat was moeilijk, maar lukte wel. Je ziet anderen spelen en daar leerde ik ook weer van. Na twee jaar, ik was 17, werd ik voor het eerst District Kampioen, dat district omvatte zestien clubs, na 120 punten vrij spel met promotie naar 160 punten. Na twee jaar heb ik die 160 punten gehaald.”

Bronzen medaille Nationaal Kampioenschap

“Alle disciplines van biljarten heb ik geleerd, 80 punten bandstoten, 120 punten kader. Uiteindelijk ben ik gestopt en ben begonnen met driebanden. Ik eindigde met 42 punten drieband Klein Biljart. Toen was ik 26. Eén keer heb ik de bronzen medaille Nationaal Kampioenschap Interclub van België gewonnen. Ondertussen was ik getrouwd, kregen we kinderen en werkte natuurlijk ook. Daarom bleef er weinig tijd over voor mijn favoriete sport, maar het bleef mijn grote interesse houden en ik speelde ook nog wel.”

Willy Jacobs - Fier op wat ik doe - Biljartles LDC Essen
Willy en Ludo Van Ginneken
Biljartlessen

“Uiteindelijk ging ik met pensioen en deed vrijwilligerswerk bij de Minder Mobielen Centrale. Er werden biljartlessen in het Lokaal Dienstencentrum gegeven door Willy Van Ginderen, die daarmee stopte. Er werd mij toen gevraagd om die lessen over te nemen. In eerste instantie heb ik ‘nee’ gezegd, maar uiteindelijk heb ik besloten het toch te doen. Niet dat ik ooit les had gegeven, maar ik vond het leuk om mijn kennis over te dragen.”

Willy Jacobs - Fier op wat ik doe - Biljartles LDC Essen

Fier op wat ik doe

“Ik geef tips en leg technieken uit en zie mensen daadwerkelijk goed vooruit gaan. Je moet wel wat aanleg hebben en je leert het ook niet van de een op de andere dag.
Eén keer in de week geef ik les aan vijf of zes mensen. Door corona hebben de lessen een poos stilgelegen en deed ik meer ritten voor de Minder Mobielen Centrale, dat zijn er dit jaar trouwens al zo’n tweehonderd. Ik biljart graag en ben er fier op dat ik mijn enthousiasme over kan brengen en met mensen kan delen. Ik ben voorlopig niet van plan op te houden met de lessen. Willy gaat gewoon door!”

NN

Facebook188
Twitter
Follow Me
Tweet