Laatste nieuws:
VOC - Hulpdienst voor wilde dieren in nood wordt ernstig lastig gevallen door stalker

Hulpdienst voor wilde dieren lastig gevallen door stalker

Het VOC Brasschaat-Kapellen bestaat zestien jaar en werd opgericht door Marcel Peeters. Marcel begon vanuit zijn huis met de opvang van gekwetste, wilde dieren. Op dit moment is het een vzw met tachtig gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten. Al deze mensen hebben al talloze dieren gered, gevoed en verzorgd, om ze uiteindelijk weer in het wild uit te kunnen zetten.

Gemotiveerd en goed voor zijn werk

De inzet en gedrevenheid van de vrijwilligers is onmisbaar en goud waard. Maar heel soms kan een vrijwilliger ook voor nare situaties zorgen. “Vijf jaar geleden meldde zich een vrijwilliger, die zeer gemotiveerd overkwam”, vertelt Marcel. “Er mankeerde niets aan zijn motivatie, maar helaas ging de samenwerking niet bepaald perfect. Of iemand een bepaalde achtergrond heeft interesseert me niet, het gaat mij om de liefde en de zorg voor de dieren. Helaas bleek deze persoon een gedragsprobleem te hebben, maar ook daar probeerden we mee te leven, want hij was erg goed voor zijn werk.”

Haal maar geen dieren meer op

“Omdat hij geen rijbewijs had, zorgden wij tijdelijk voor zijn vervoer van en naar het VOC. Toen hij zijn rijbewijs terugkreeg, ging hij zelf gekwetste dieren bij mensen thuis ophalen. Maar helaas verliep de communicatie tussen hem en de mensen niet altijd even goed, wat resulteerde in driftbuien van zijn kant. Op een gegeven moment heb ik gezegd: ‘Haal maar geen dieren meer op, bij de stichting kun je je ook heel nuttig maken. Want dat deed hij gewoon goed, niets op aan te merken, integendeel! Maar zijn driftbuien begonnen zich nu op ons te richten en dan vooral op mij, omdat ik degene was die had gezegd dat hij niet meer naar mensen toe mocht gaan.”

Verbijsterende beschuldigingen

“De woedeaanvallen, het smijten met deuren en gescheld werden in redelijk korte tijd gestaag erger. Uiteindelijk in die mate, dat het echt niet meer acceptabel was. Dit was zo jammer, want hij heeft hier jaren perfect gefunctioneerd, maar de situatie was niet houdbaar meer. Uiteindelijk heb ik hem daarom de deur moeten wijzen. Ondanks dat hij heel deze situatie helemaal aan zichzelf te wijten heeft, ben ik nu natuurlijk de boeman. O.k. dat is jammer en niet leuk, maar het bizarre is dat hij nu al meer dan een half jaar onze stichting van de gekste en kwalijkste dingen beschuldigt! Zoals dat we hanen de kop afhakken, stadsduiven met grote aantallen afmaken, konijnen zouden we slachten, opeten en de pels verkopen. En dat is slechts een kleine greep uit de verbijsterende beschuldigingen die hij op sociale media plaatst.”

Rolbevestigend gedrag

“Hij maakt het zelfs zo erg, dat hij onze dierenarts ervan beschuldigt gekwetste roofvogels zomaar te laten inslapen. Die verdient dat echt niet en het is gewoon niet waar. Terwijl hij ons van alles beschuldigt, de ene leugen na de andere, stuurt hij mij via messenger berichten waarin hij me uitmaakt voor ‘een dementerende klootzak’ en vindt dat ik hem zwart maak. Dit terwijl het laatste juist andersom is en ik ook nooit reageer op zijn laster. Maar ook dit gedrag is weer zo rolbevestigend en sluit perfect aan bij de manier waarop hij zich hier heeft gedragen.”

“Zelfs de dierenarts wordt ervan beschuldigd roofvogels zomaar te laten inslapen…, dat is gewoon niet waar!”

Aantijgingen via sociale media

“De laatste leugen die bij ons bekend is, is dat we honderden schildpadjes in de vriezer zouden hebben gestoken. Terwijl we juist nauw contact hebben met de schildpaddenopvang, waar hij zelf nog dieren naar toe heeft gebracht. Alle aantijgingen gaan via Facebook. Als dan onze, oprecht boze, vrijwilligers hierop reageren, worden ook zij uitgescholden. Hij schroomt zelfs niet om over hun privéleven publiekelijk te liegen, zodat ook zij zwart gemaakt worden.”

Bespreek dingen met mij, laat de stichting er buiten

“Als hij problemen met mij heeft, laat hij dat dan met mij bespreken, maar laat de stichting en alle geweldige vrijwilligers er buiten. Gelukkig hebben al deze praktijken geen effect op de mensen die in goed vertrouwen dieren hier naar toe brengen en ook onze sponsors verliezen hun vertrouwen niet in ons. Het is zo jammer dat deze persoon zich op deze manier zo gehaat maakt en dat heel veel mensen hem blokkeren op Facebook. Hier heeft niemand toch wat aan? We worden ook constant geïnformeerd door mensen die zijn berichten lezen en er, terecht, boos over worden.”

U bent welkom zich na de coronacrisis zelf te komen overtuigen!

“Het is alleen maar een geluk bij een ongeluk dat mensen hem niet geloven en we zijn blij met de meldingen, want we hebben zo al een lijvig dossier op kunnen bouwen. Maar stel je voor dat door zijn stalken en laster mensen het vertrouwen in onze stichting zouden verliezen en geen dieren meer komen brengen! Dan zouden heel veel gekwetste dieren een ellendige dood sterven. Door hem. Gelukkig is daar geen sprake van! Mochten er toch, eventueel, mensen aan onze betrouwbaarheid en gedrevenheid twijfelen, dan nodigen we die uit om na de coronacrisis zich hier te komen overtuigen. Ook mogen ze ons nu gerust bellen!”

VOC Brasschaat-Kapellen

NN

Facebook348
Twitter
Follow Me
Tweet