Laatste nieuws:
gemotiveerd thuiswerken

Zo houd je je werknemers gemotiveerd bij thuiswerk

Sinds Covid is er heel wat veranderd, ook in onze manier van werken. Voor velen is thuiswerk het nieuwe normaal geworden en is dit iets wat ook na Covid nog gebleven is. Als werkgever is het niet altijd gemakkelijk om de energie en teamspirit te behouden wanneer iedereen op afstand werkt, maar maak je geen zorgen – wij hebben je gedekt! Met deze 4 tips houd jij je team gemotiveerd, zelfs wanneer ze vanuit hun pyjama’s werken.

1. Plan regelmatig virtuele teamvergaderingen in

Hoewel we fysiek niet samen kunnen zijn, betekent dat niet dat we de teamspirit moeten opgeven. Plan regelmatig virtuele teamvergaderingen in, om iedereen op de hoogte te houden en om die belangrijke persoonlijke interactie te behouden. Maak er een informele en leuke bijeenkomst van, waarin iedereen de kans krijgt om te delen hoe het met hen gaat en om successen te vieren. Zo blijft iedereen betrokken en voelt het team nog steeds als een team, zelfs op afstand.

2. Erken en beloon prestaties

Het is belangrijk om de inspanningen en prestaties van je teamleden te erkennen en te belonen, zelfs als je niet fysiek aanwezig bent. Zorg ervoor dat je regelmatig positieve feedback geeft en prestaties viert. Geef je teamleden eens een leuke attentie zoals een waterfles met hun naam erop, een bos bloemen of een bon om zelf een cadeautje uit te kiezen. Wanneer je elkaar nooit op kantoor ziet, kan je dit laten leveren aan hun thuisadres. Dit zal je teamleden motiveren en hen het gevoel geven dat hun harde werk wordt gewaardeerd, zelfs op afstand.

3. Zorg voor een goede werk-privébalans

Een van de uitdagingen van thuiswerken is het behouden van een gezonde balans tussen werk en privé. Soms hebben we al eens snel de neiging om te blijven werken zonder ‘uit knop’. Als werkgever is het belangrijk om hier rekening mee te houden en je teamleden te ondersteunen bij het creëren van deze balans. Moedig hen aan om pauzes te nemen, vrije tijd te nemen en grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Zo vermijd je onnodige stress en overgewerkte werknemers.

4. Raak de feeling met elkaar en het bedrijf niet kwijt

Het is belangrijk dat je werknemers de feeling met elkaar, maar ook met het bedrijf niet kwijtraken. Indien mogelijk is het fijn om geregeld fysiek samen te komen. Als dat op kantoor kan is dat fijn, maar ook elders kan je onder collega’s de band met elkaar versterken. Een tip? Geef je werknemers een paar leuke gadgets zoals balpennen, schriftjes of werkmateriaal van je bedrijf. Je kan eventueel ook een mok laten bedrukken met het logo van je bedrijf erop of zelfs bedrijfskledij laten maken. Zo zullen je werknemers zich, ook van thuis, betrokken blijven voelen.