Laatste nieuws:
Marie-Jeanne Naulaerts - Tuinieren - Droogbloemen - Sandalen borduren met kraaltjes

De bijzondere hobby van… Marie-Jeanne Naulaerts!

Als je het over creativiteit hebt, dan heb je het over Marie-Jeanne Naulaerts (64). Niet alleen zet zij haar creatieve gaven in voor overledenen en nabestaanden, ook op heel andere vlakken weet ze prachtige dingen te creëren.

Marie-Jeanne Naulaerts - Tuin met tuinhuis - IMG-20230720-WA0005

Afgestemd op de seizoenen

“Met tuinieren hou ik me al veertig jaar bezig, ik vind heerlijk en stop er mijn hart en ziel in”, vertelt Marie-Jeanne. “Mijn vader was altijd bezig in de hof die hij onderhield. Ik mocht niks doen, want ik kon het niet goed genoeg. Behalve gras afrijden, dat mocht wel. Na mijn huwelijk ben ik me in het tuineren gaan verdiepen. Een winter heb ik een hele encyclopedie over bloemen en planten doorgespit en daaruit gefilterd welke ik in deze zandgrond en in de volle zon kon zetten. Alle planten in onze tuin zijn afgestemd op de seizoenen, als de ene laag is uitgebloeid, volgt de andere die op, zodat er altijd een bloemenzee is.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Tuinieren - Bloemen - (c) Noordernieuws 2023 - HDB_9101q60

Vruchtbaar maken

“Het is veel werk en ook in de winter ben ik in de tuin bezig. De drukste maanden zijn van november tot en met maart, want dan moeten alle uitgebloeide planten weg, de afgevallen bladeren, onkruid, … In de winter is de tuin helemaal zuiver en wordt het oude tuinafval omgespit met mest om ze zo de grond weer vruchtbaar te maken.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Tuinieren - Vijver - IMG-20230720-WA0004

Winkelen in eigen tuin

“Rond 15 mei begin ik met zaaien en planten. Binnen zaai ik tomaten en andere groente in en een aantal maanden later heb je prachtige, lekkere tomaten of mooie bloemen. Het is geweldig om in je eigen tuin te winkelen, prei, selder, aubergine, basilicum, rozemarijn, wortels, … Gegarandeerd vers, biologisch en altijd bij de hand. Je weet altijd wat je gaat eten: dat wat groot of rijp is.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Kralen voor sandalen - IMG-20230720-WA0011

Slippers borduren met pareltjes

“Een andere hobby van me is slippers borduren met pareltjes. In Zuid- Brazilië loopt iedereen daarmee. Dat vond ik leuk en wilde dat ook kunnen. Ik zag een winkel waar ze die pareltjes in allerlei kleuren verkochten en dacht: ‘Die koop ik en ga dat zelf doen!’ Als je die pareltjes dan koopt, vragen ze of je een workshop wilt volgen en dat heb ik gedaan. Ik gebruik alleen Braziliaanse teenslippers van het merk Havaianan. De teenslippers die je hier koopt, zijn te zacht. Je naait de pareltjes vast met visdraad. De teenslippers van hier trek je daarmee kapot. Je moet het namelijk strak aantrekken, anders bungelt het alle kanten op.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Sandalen met geborduurde kraaltjes - IMG-20230720-WA0012s

Kleuren mengen

“Afhankelijk van hoe en in welke vorm je de pareltjes erop naait, ben je met een slipper zo’n vier uur bezig, dus acht uur voor twee. Het is leuk om de kleuren te mengen en de bandjes kan je op een andere manier losmaken en vastzetten, zo krijg je weer een ander uiterlijk van de slipper. Bij slecht of juist heet weer werk ik niet in de tuin en heb dan tijd om slippers te maken.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Droogbloemen - Noordernieuws 2023 - IMG-20230720-WA0013

Droogbloemen

“Met bloemen ben ik altijd al bezig geweest, of het nu echte of nepbloemen waren. Creatief bezig zijn vind ik nu eenmaal heerlijk. Op een gegeven moment kreeg ik een boeket Baccara rozen en dacht: ‘Dat is zonde, die zijn na twee weken weg.’ Die rozen kun je perfect drogen, dat had ik ooit eens gelezen, en heb ze daarom ondersteboven opgehangen om te drogen. Ik heb er een stukje van gemaakt en dan heb je er een jaar plezier van. Ik ben toen bloemen gaan zaaien, die geschikt zijn om te drogen. Mijn vader, Ferdy Naulaerts, was kunstschilder en gaf ik vaak bloemen om na te schilderen. Later gaf ik droogbloemen mee, zodat hij in de winter ook kon schilderen. Het zijn eenjarigen, die ik na het afknippen ondersteboven hang om te drogen. De tijd die daarvoor nodig is, hangt af van de dikte van de stengels. De ene is na een week gedroogd, de ander pas na een maand. Ik maak Biedermeiertjes, kransen, ook op ijzerdraad. Daar moet je de bloemen op vastbinden, of allerlei onderwerpen die ik verzin. Allemaal dingen waar ik mijn creatieve ei in kwijt kan. Ik hou ervan om bezig zijn met mooie resultaten.”

Marie-Jeanne Naulaerts - Bloemenkrans - IMG-20230720-WA0003

Foto’s: Marie-Jeanne Naulaerts, Noordernieuws.be

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook111
Twitter
Follow Me
Tweet