Laatste nieuws:
Vlotter en anders naar de Antwerpse Haven - (c) Pixabay

Vlotter en anders naar de Antwerpse haven

De Antwerpse haven heeft meer dan 60.000 werknemers, velen onder hen komen uit onze streek. De files op de Antwerpse Ring en op de toegangswegen in onze gemeenten, die kennen we allemaal. Uit de cijfers van het Havenbedrijf blijkt dat nog altijd meer dan drie op de vier van die werknemers met de auto komen. Met de grote werken aan de Oosterweelverbinding die op kruissnelheid zullen komen – die op Linkeroever zijn begin maart gestart, op rechteroever starten ze in het najaar van volgend jaar – moet dit naar omlaag. In samenwerking met privépartners wil de Haven dit tegen 2030 op zijn minst 10 procent doen dalen. Wat doet de Haven nu al en wat kunnen bedrijven zelf doen?

Niet enkel de normale bus, ook de fietsbus en de waterbus

Collectief vervoer, dat wil zeggen door de privé of de Haven georganiseerd en niet door De Lijn, is nu al goed voor bijna 10 procent van de verplaatsingen in de haven. Zo is er de Pendelbus van de Haven. Die zit duidelijk in de lift, in 2018 vervoerde de Pendelbus meer dan 100.000 passagiers, een stijging met maar liefst een kwart op een jaar tijd en een verviervoudiging op 4 jaar tijd. De fiets komt nu uit op bijna 6 procent. Op zowel de fiets als collectief vervoer zit dus wel wat groeimarge, zeker als je weet dat 68 procent van de werknemers uit de nabije omgeving komt. Daarom investeert de Haven in nieuwe oplossingen. Niet enkel door meer veerdiensten die fietsen en wandelen in de haven vlotter maken, maar sinds de zomer van 2017 is er de WaterBus, die watermobiliteit (her)introduceerde in Antwerpen. Die voer oorspronkelijk enkel vanuit het Waasland, maar sinds vorig najaar is er een noordelijk traject vanaf Antwerpen-centrum tot in Kallo en sinds februari ook een oostelijk traject over het Albertkanaal, waar expliciet rekening gehouden is met de dienstregeling van De Lijn. Bovendien wordt het noordelijk traject vanaf komende zomer verlengd tot in Lillo. Je kan je fiets gratis meenemen op de waterbus.

Dat het Havenbedrijf inzet op de fiets mag duidelijk zijn. Zo kwam er een jaar geleden de Fietsbus, in samenwerking met bedrijven als Lanxess, Evonik, BASF en Katoen Natie. Het is een speciaal aangepaste hop-on hop-off-bus met een ingebouwde fietsenstalling die fietsers gratis onder de Schelde, door de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel brengt en zo een extra fietstraject van 30 km uitspaart. Zo raak je ook vanuit de Noorderkempen vlotter aan de overkant van de haven. Ook onze gemeenten zetten in op de fiets, om de auto zo veel mogelijk van de weg te houden. Zo is er in Brasschaat sinds vorig jaar een fietsdeelsysteem én wordt het fietspad op de invalsweg Bredabaan (N1) heraangelegd, waardoor naar Antwerpen fietsen makkelijker wordt.

Wat kunnen de bedrijven in de haven zelf nog meer doen?

Het verkeer in de haven bestaat natuurlijk niet enkel uit personenvervoer, maar een grote portie is vrachtvervoer. Wel, ook hier zit natuurlijk marge op. Zo is een slim beheer van het wagenpark van een bedrijf essentieel. Als een supervisor exact kan volgen welke verplaatsingen zijn chauffeurs afleggen, kan hij ook beslissen welke bewegingen overbodig zijn of gegroepeerd kunnen worden. Er zijn ondertussen al meerdere tracking-apps op de markt die nauwgezet kunnen volgen en meten wat een wagen doet. Hoe meer voertuigen van de weg gehouden kunnen worden, hoe beter. Daarnaast is het natuurlijk, voor zover mogelijk, ook aan te raden om personeel in andere sectoren sommige dagen thuis te laten werken, om glijdende uren aan te bieden, of de mogelijkheid te werken in een coworking space. Ook dit stimuleert het Havenbedrijf, aangezien het niet enkel beter voor de privé-werkbalans van de werknemers is, maar ook voor een betere verdeling van het woon- en werkverkeer gedurende de dag, wat dus files terugdringt. Natuurlijk is dit een moeilijkere oplossing voor wie op de dokken of in de magazijnen werkt, maar bedrijven kunnen dan bijvoorbeeld wel carpoolen stimuleren met premies, of zorgen voor goede voorzieningen voor fietsers. Denk daarbij niet enkel aan fietsenstallingen, maar ook bijvoorbeeld aan douches. De mentaliteitsverandering omtrent de verplaatsingen naar de haven lijkt alvast ingezet!

Foto: ©Pixabay

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet