Laatste nieuws:
Wuustwezel genomineerd voor titel 'Fietsgemeente 2024'

Wuustwezel genomineerd voor titel ‘Fietsgemeente 2024’

Wuustwezel is een van de genomineerden voor de titel ‘Fietsgemeente 2024’. De nominatie is het gevolg van de maar liefst 380 ingevulde enquêtes over ons fietsbeleid op fietsgemeente.be. Wuustwezel behaalde daarbij een van de hoogste gemiddelde scores (8/10), waardoor het kans maakt op de titel. “De nominatie alleen al is een aanmoediging om verder te gaan op ons elan”, vertelt burgemeester Dieter Wouters (CD&V). “We doen het niet voor de titel op zich, maar vooral om écht een fietsgemeente te zijn. Daar dromen we van en werken we elke dag aan.”

Drie gemeenten

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde reikt tweejaarlijks de titel ‘Fietsgemeente’ uit aan drie gemeenten: aan een centrumstad, aan een middelgrote gemeente en aan een kleine gemeente. Wuustwezel stelde zich eind juli kandidaat en was een van de 156 gemeenten die in de eerste ronde van de verkiezing beoordeeld werden. Het ging om een publieksbevraging, waarbij iedereen die dat wilde, zijn mening over het gemeentelijk fietsbeleid kwijt kon via een enquête op fietsgemeente.be.

Top drie

De gemiddelde scores van alle ingevulde enquêtes werden vervolgens gebundeld in een fietsrapport. Wuustwezel behaalde daarbij een erg mooie score van 8/10 uit 380 (!) ingevulde enquêtes. Zowel qua rapportcijfer als qua totale inzendingen scoort onze gemeente daarbij in de top drie in de categorie middelgrote gemeenten, goed voor een nominatie voor de titel ‘Fietsgemeente 2024’.

Wuustwezel genomineerd voor titel 'Fietsgemeente 2024' 2

Onafhankelijk studiebureau

In een volgende fase zal Wuustwezel net als de andere genomineerden grondig doorgelicht worden door een onafhankelijk studiebureau. Het studiebureau zal elke genomineerde gemeente bezoeken en een objectief verslag uitbrengen. Dat verslag wordt voorgelegd aan de jury, die in mei 2024 voor elke categorie één winnaar kiezen van de titel ‘Fietsgemeente 2024’.

Flink geïnvesteerd

Het lokaal bestuur Wuustwezel had voor deze legislatuur aangegeven van fietsbeleid en fietsveiligheid een absolute topprioriteit te maken. In Wuustwezel is er #ruimteomtefietsen. De voorbije jaren is er dan ook al flink geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, veiligheidsbevorderende maatregelen en bewegwijzerde fietsroutes.

Droomverbindingen

“Droomverbindingen. Zo noemen wij de fietspaden die we door het landschap trekken. Enerzijds omdat het een droom is om er te fietsen, anderzijds omdat we vaak niet dachten dat we het rond gingen krijgen”, lacht burgemeester Dieter Wouters (CD&V). “Maar heel soms komen dromen uit. Kijk maar naar de prachtige verbindingen tussen de dorpen als alternatief voor de gewestwegen.”

Alternatief

“En we dromen en werken verder. We hebben een prachtige verbinding vanuit Wuustwezel naar Gooreind en naar Loenhout en nu werken we aan een alternatief voor de Dorpsstraat. We willen van de Biest een fietsstraat maken, dan achter de bib door naar de Gasthuisdreef en zo naar de Kampweg binnendoor. En zo zijn er nog vele dromen”, zegt schepen van mobiliteit Kris van Looveren (CD&V).

Bron en foto’s: gemeente Wuustwezel

Facebook89
Twitter
Follow Me
Tweet